Nickerie.Net, donderdag 09 juni 2005  


Aftreden Bouterse schijnvertoning

Paramaribo - De voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse is verrassend teruggetreden als voorzitter van de Nationaal Democratische Partij (NDP), de grootste partij van het land. De NDP-top beslist volgende week of het ontslag wordt aanvaard. In Paramaribo wordt overigens de kans klein geacht dat de politieke carričre van Bouterse voorbij is.

De oud-bevelhebber, presidentskandidaat bij de verkiezingen van mei, besloot zich te houden aan een belofte die hij deed tijdens de campagne. Hij zegde toen toe op te stappen als zijn rivaal en voormalige NDP-vertrouweling Wijdenbosch winst zou boeken.

‘Als hij meer dan vier zetels behaalt’, aldus Bouterse, ‘dan ga ik uit de politiek.’ De partij van oud-president Wijdenbosch steeg van drie naar vijf zetels. De NDP ging van acht naar vijftien zetels. Het regerende Nieuw Front, dat bestaat uit vier partijen, verloor tien zetels en eindigde op 23.

Leidende figuren in de NDP benadrukten woensdag dat de ontslagbrief van de oud-legerleider niet zomaar zal worden geaccepteerd. ‘De algemene stemming in de partij is dat hij niet hoeft terug te treden’, zegt hoofdbestuurslid Simons, ‘tweede’ in de NDP-top. ‘Bouterse is met achttienduizend voorkeursstemmen in het parlement gekozen. Wat mij betreft blijft hij gewoon aan.’

NDP-secretaris Abrahams benadrukte dat Bouterse nog steeds op grote steun kan rekenen. ‘Hij kan niet van de een op de andere dag beslissen eruit te stappen.’

In Paramaribo werd de stap van Bouterse woensdag niet serieus genomen. Het is mogelijk dat de NDP, die sinds de verkiezingen buitenspel is gezet, langs deze weg wil peilen of partijen bereid zijn een coalitie aan te gaan. Zowel Wijdenbosch als enkele Nieuw Front-leiders hebben steeds gezegd niet samen te werken met een NDP geleid door Bouterse.

Nieuw Front en de A-Combinatie, de partij van de boslandcreolen die van niets naar vijf zetels ging, koersen nu aan op een coalitie. De partijen hebben echter niet de vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels in het parlement om eind deze maand een presidentskandidaat gekozen te krijgen.

Daarna zal de beslissing moeten worden genomen door de Verenigde Volks Vergadering (VVV), die bestaat uit 893 leden. Nieuw Front heeft hierin met 549 stemmen een meerderheid, de NDP 212 stemmen. In 1996 wist de NDP, na een scheuring in Nieuw Front, Wijdenbosch gekozen te krijgen.

Bron/Copyright:

Volkskrant-NL

,09-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics