Nickerie.Net, maandag 13 juni 2005  


Landbouwer dood door nalatigheid medische instanties

 

door Richenel Small

Nickerie - De familie Adhin van de Clarapolder in Nickerie is niet te spreken over de behandeling die hun vader, zoon en broer, de 38 jarige Mukesh Adhin op zaterdag 28 mei jl. van de afdeling EHBO van het Lachmipersad Mungra streekziekenhuis Nickerie heeft gehad.

Mukesh was op de bewuste dag bezig met een tractor de grond te bewerken van een rijstareaal in de Clarapolder. Op gegeven moment sloeg de tractor over de kop en kwam op Mukesh terecht. Een arm en been van hem raakten bekneld onder het zwaar materieel. Door omstanders kon het slachtoffer uit zijn benarde positie worden bevrijd en werd met alle spoed vervoerd naar de EHBO.

Over de behandeling bij de EHBO is de familie van het slachtoffer niet te spreken. Mukesh had aan zijn been namelijk een gapende wond, veroorzaakt door de versnellingspook van de tractor en had ook een marsfractuur opgelopen. Dokter Baidjnath, die de wachtdienst had en ook de EHBO arts was op dat moment, werd erbij gehaald om de patiënt te behandelen. Na een vlugge behandeling door de arts werd de patiënt verwezen om maandag naar zijn huisarts te gaan. Daar zou hij ook een verwijsbrief moeten vragen voor het maken van een röntgenfoto.

De familie vraagt zich af of de röntgenfoto niet direct door de EHBO moest worden gemaakt en als het slachtoffer, nadat zo een zwaar gewicht op hem terecht was gekomen, niet gelijk grondig onderzocht moest worden en in het ziekenhuis moest worden opgenomen voor behandeling. In plaats daarvan werd de patiënt naar huis gestuurd om maandag zijn huisarts te consulteren.

Het weekend was nogal zwaar voor de familie. Mukesh had veel pijn, zegt de echtgenote, en heeft de hele avond gekermd van de pijn. Dit ging zo door tot maandagmorgen. Bij de poli van de huisarts aangekomen bleek dat de wond aan zijn been er slecht uitzag. “De patient werd direct naar het ziekenhuis verwezen, deelt de verpleegkundige zuster Jeanette George van poli Corantijnpolder Times desgevraagd mee, omdat wij na het verband te hebben weggehaald zagen dat het niet iets voor de poli was”. De dokter van poli Corantijnpolder, in dit geval dokter Lachman Premdew, werd erbij gehaald om de wond te bekijken. Ook hij constateerde dat de patiënt direct naar het ziekenhuis moest worden overgebracht.

Ondanks de slechte toestand van Mukesh werd hij na aandringen van de familie niet opgenomen in de ziekeninrichting. Aan het verzoek van de familie om de patiënt naar Paramaribo te mogen overbrengen werd geen gehoor gegeven. Dit gebeurde pas op dinsdag nadat twee oudere broers van het slachtoffer van Paramaribo waren afgereisd toen zij vernamen dat de toestand van Mukesh kritisch was.

Uiteindelijk werd door het ziekenhuis toestemming gegeven om de patiënt naar Paramaribo te brengen. Er moest wel eerst SRD 300 worden neergeteld voor de ambulance. Toen dit gebeurd was bleek er ook geen verpleegkundige bereid te zijn om de patiënt te begeleiden. Ondanks pogingen van de familie om iemand die niet in dienst was te vragen mee te gaan en bereid was de overwerk te vergoeden, werd geen enkele verpleegkundige bereid gevonden.

Twee broers van de patiënt besloten dan maar zelf mee te reizen met hun zieke broer. Kermend van de pijn werd hij per ambulance naar Paramaribo vervoerd, zegt een broer van Mukesh. Uit het been dat verwond was kwam er een zwarte vloeistof, net etter. De hele vloer van de ambulance zat vol met de vloeistof. Komt nog bij kijken dat de brancard onderweg kapot ging.

 “Op de een of andere manier hebben wij toch Paramaribo bereikt en werden wij in het Academisch Ziekenhuis, waar alles al geregeld was, opgewacht door een chirurg die hem gelijk zou opereren. Nadat de chirurg Mukesh in de operatiekamer(OK) had onderzocht kwam zij terug en informeerde ons dat die ene been niet meer goed was en geamputeerd moest worden. De chirurg wilde weten of wij hiermee akkoord gaan, zegt een oudere broer van Mukesh. Toen zij terugkeerde naar de OK bleek dat Mukesh was overleden.

De familie zegt de zaak niet zo te zullen laten en heeft gevraagd dat er sectie op het lijk gelast wordt. Dit heeft inmiddels reeds plaatsgevonden en ook de crematie van het slachtoffer heeft afgelopen zaterdag in Nickerie plaatsgevonden. Volgens de familie heeft de specialist van het AZ hen verzekerd dat er hier sprake is geweest van nalatigheid. Als zij het sectierapport in handen hebben zullen er verdere stappen worden ondernomen, zegt de aangeslagen familie.

Dokter Baidjnath om commentaar gevraagd,  zei hij de patiënt bij de EHBO met de nodige zorg te hebben behandeld - waaraan het gelegen heeft dat de been is gaan verrotten kon hij niet meedelen. In het ziekenhuis deelde de voorzitter van het stichtingsbestuur, Otto Dewanchand, onze redactie mee dat de inrichting over twee weken als zij het sectierapport in handen heeft met een bericht zal uitkomen.

 

Bron/Copyright:

Suriname Times

,09-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics