Nickerie.Net, dinsdag 21 juni 2005  


A-Combinatie en A-1 leggen wensen op tafel

Ivan Cairo 

 

Paramaribo - Bij de voortzetting van de gesprekken met betrekking tot het vormen van een coalitie tussen A Combinatie (AC), Alternatief-1 (A-1) en het Nieuw Front (NF) gisteren, hebben partijen aangegeven welke ministeries zij in de nieuwe regering wensen in te vullen. A Combinatie heeft geopteerd voor Onderwijs en Volksontwikkeling, Telecommunicatie, Transport en Toerisme, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen, Volksgezondheid en Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

 

A-1 zou graag de scepter willen zwaaien op Landbouw, Veeteelt en Visserij en op Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Het Nieuw Front wilde aan de pers niet meedelen welke ministeries binnen deze politieke combinatie geambieerd worden. Bij het beantwoorden van vragen draaide NF-leider Ram Sardjoe (VHP) er omheen gelijk de kat om de hete brei. Over het Nieuw Front zei hij, dat deze "geen wensen" heeft en dat de VHP slechts eenheid in het Nieuw Front en de te vormen coalitie wil en "waardigheid van de partij van waaruit in harmonie een bijdrage geleverd kan worden met andere politieke organisaties". "Voor ons is het meest cruciaal, waardigheid van de partij eenheid in de combinatie en vooruitgang van de natie, van de staat", benadrukte de VHPleider.

 

Zowel Ronnie Brunswijk (AC) als Winston Jessurun (A-1) gaven concreet aan wat de wensen zijn van hun respectieve combinaties. A Combinatie heeft zijn prioriteitenlijst voorgelegd, hetgeen neerkomt op het beheer van de zes voornoemde ministeries. "Binnen die zes willen we drie hebben," zei Brunswijk gisteravond aan journalisten. Hij verwacht een duidelijker beeld te hebben en een vlottere gang van zaken bij de besprekingen wanneer de deskundigen van de verschillende combinaties verslag uitbrengen over hun studie van de wederzijdse verkiezingsprogramma’s. Zondag worden de verslagen van de wetenschappelijke bureaus van de drie combinaties bestudeerd en wordt mogelijk in de loop van komende week een "beginselverklaring" voor verdere samenwerking ondertekend, zei Jessurun. Hij zei desgevraagd dat pas maandag met enige zekerheid gesteld kan worden of het tot een daadwerkelijke samenwerking komt tussen zijn combinatie en de twee andere groepen. De bespreking over de posities in het kabinet wordt daarna voortgezet. Ook zullen Trefpunt 2000 van A-1 en de NPS hun meningsverschil over het Johan Adolf Pengelinstituut nog moeten oplossen of bijleggen. Pijnpunten die bestonden tussen Pertjajah Luhurleider Somohardjo en D’21-voorzitter Moestadja zijn reeds opgelost. Brunswijk verwacht dat wanneer de problemen tussen Trefpunt 2000 en de NPS zijn opgelost, de besprekingen in een "stroomversnelling" zullen geraken. NF-leider Sardjoe hoopt dat het A1-presidium zich ook inzet opdat deze problemen opgelost worden en de samenwerking niet gestagneerd wordt.

 

Voor A-1 staan in feite nog alle regeringsfuncties ter discussie. Volgens Jessurun zal het beleid dat A-1 voorstaat in samenhang bekeken moet worden met "het beheer over bepaalde departementen". Na bestudering van de verschillende verkiezingsprogramma zal een integrale verdeling en bemensing van de posities moeten komen, vindt de politicus. Dat A-1 belangstelling heeft voor LVV en PLOS komt, zegt Jessurun, omdat haar beleid onder andere gericht is op de agrarische sector. Over de eis van Pertjajah Luhur om de vice-president te leveren heeft A-1 geen enkel probleem. Die mogelijkheid moet bekeken worden zegt de A-1-leider, vooral tegen de achtergrond dat andere partijen reeds vaker kandidaten voor die functie hebben voorgedragen. Zolang de voorgedragen kandidaat voldoet aan de profielschets die hoort bij de desbetreffende functie, is daar niets mis mee, vindt de politicus.-.


PVF-achterban roert zich over invulling ministerspost

door Ivan Cairo

 

Paramaribo - Binnen de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) dreigen problemen te ontstaan met betrekking tot de eventuele bezetting van een ministerspost in de komende regering. "Wat speelt is dat de voorzitter heeft voorgesteld Moestadja minister te maken en de mensen, de structuren zijn daarmee helemaal niet eens. Dat is het grootste probleem. Vooral de achterban van de Politieke Vleugel van de FAL wil het niet hebben. Niemand wil het hebben," aldus een partijlid.

 

De ontstane onrust zou van dien aard zijn, dat secretaris Dayanand Dwarka zou overwegen zijn functie neer te leggen. Dwarka noch voorzitter Jiwan Sital was gisteren bereikbaar voor commentaar. PVF neemt als onderdeel van Alternatief-1 (A-1) deel aan gesprekken om een coalitie te vormen met het Nieuw Front en A Combinatie.

 

Bij structuren en achterban van de PVF is ontevreden ontstaan dat de leiding Soewarto Moestadja, voorzitter van D-21, naar voren wil schuiven als minister. Daarbij zou ook geen duidelijke argumenten zijn aangedragen waarom niet iemand uit eigen gelederen naar voren wordt geschoven, terwijl de partij over voldoende kader beschikt. Partijstructuren komen vermoedelijk vandaag in een locatie buiten Paramaribo bijeen om de ontstane situatie te bespreken.

 

Vooralsnog is onduidelijk of acties ondernomen zullen worden tegen het partijbestuur. Zelf hebben de structuren nog geen partijleden geďdentificeerd die in aanmerking zouden kunnen komen voor een ministersfunctie. Geconfronteerd met de mededeling over onrust binnen de PVF, zegt A1-presidiumvoorzitter Winston Jessurun daarvan niet op de hoogte te zijn. Hij zegt desgevraagd, dat in A1-verband ook nog niet is gesproken over eventuele kandidaatministers en het hem daarom ‘heel sterk’ lijkt dat daarover onrust binnen de PVF zou zijn ontstaan. Jessurun voegde eraan toe dat een eventuele kandidaat eerst zal moeten worden voorgedragen aan het A1-collectief voor goedkeuring.-.


Eerste DNA-vergadering 24 juni van de baan

Ivan Cairo

 

Paramaribo - Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe Nationale Assemblee haar eerste vergadering op 24 juni houdt, zoals het oudste lid in jaren, Ram Sardjoe, had gehoopt. Sardjoe is de afgelopen dagen na overleg met fractieleiders uit het vorige parlement, staatsrechtsgeleerden, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Centraal Hoofdstembureau (CHS) tot andere inzichten inzake de datum van de eerste vergadering gekomen.

 

Aan de Ware Tijd zegt Sardjoe zich te willen houden aan de in de Grondwet vastgestelde termijnen, maar daarbij de traditie van de afgelopen jaren niet overboord te willen gooien. Er waren situaties in het verleden, zegt hij, waarbij men zich "niet echt heeft gehouden" aan de periode van dertig dagen nadat de nieuwe volksvertegenwoordigers gekozen waren, om de eerste vergadering bijeen te roepen. Hij denkt aan het eind van de komende week meer duidelijkheid te hebben welke datum het meest geschikt is voor de eerste vergadering.

 

Op deze vergadering zullen de nieuw gekozen leden van het parlement al dan niet tot het College worden toegelaten. Er bestaat binnen de samenleving en ook onder deskundigen verschil van inzicht over de datum waarop kandidaten als gekozen moeten worden beschouwd. De vraag is of kandidaten gekozen zijn op de dag der stemming, de dag waarop het CHS de resultaten officieel heeft vastgesteld, of de dag waarop het OKB de uitslag bindend verklaart.

 

"Ik weet niet of ik 24 juni haal. Ik zou dat het best willen hebben, omdat ik daarmee zou voldoen aan de bepaling van de Grondwet, maar ik wil geen onrust in de samenleving", stelde Sardjoe. Hij zegt nu een zodanige datum te zullen vaststellen welke niet te veel afwijkt van de in de wet genoemde periode, zonder dat deze onrust in de samenleving veroorzaakt.

 

Bron/Copyright:

,18/06/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics