Nickerie.Net, maandag 25 juli 2005  


President Venetiaan moet optreden in kwestie Parmessar

Meerderheid DNA kan kandidatuur intrekken

Geplaatst: 25/07/2005

Paramaribo - In tegenstelling tot berichten in de media als zou er voor de intrekking van NDP-presidentskandidaat Rabindre Parmessar uit de presidentsverkiezingen, twee derde meerderheid van DNA voor nodig zijn, blijkt uit art. 83 lid 2 van de Grondwet, dat DNA bij gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen middels het aannemen van een motie, de kandidaat kan terugroepen.

Foto: Ronald Venetiaan

In lid 3 van hetzelfde art. staat dat een meerderheid van tenminste 2/3 van het grondwettelijk aantal leden van DNA is vereist voor het nemen van besluiten inzake het wijzigen van de Grondwet, van de Kiesregeling, het kiezen van de president en de vice-president, de te houden Verenigde Volksvergadering en het houden van een volksraadpleging. DNA kan ook besluiten, maar dan met 2/3 meerderheid, om de president en de vice-president, tussentijds te doen aftreden.

Onder andere zegt art. 68 lid d. met betrekking tot het beëindigen van het lidmaatschap van een parlementariër het volgende: het lidmaatschap van DNA eindigt door het ontstaan van omstandigheden, die de verkiesbaarheid uitsluiten. Volgens een ter zake deskundige is de kwestie Parmessar een complexe zaak. De kandidaat bezit behalve het Surinamerschap ook het Nederlanderschap en zou president Ronald Venetiaan in feite moeten overgaan tot het intrekken van zijn Surinaamse nationaliteit. Wat de zaak problematisch maakt, is dat Venetiaan de tegenkandidaat is van Parmessar.

Echter hoeft de zaak niet zo complex te zijn, omdat volgens de Wet op het Surinamer- en het ingezetenschap de ene nationaliteit komt te vervallen, wanneer de persoon opteert voor een andere. Het is geen zaak of Venetiaan wil optreden of niet of als het Parlement bevoegd is om de kandidaat te herroepen, omdat de handeling zelfs al in strijd is met onze Grondwet. Parmessar heeft inderdaad in 1992 zijn Surinaamse nationaliteit verkregen, echter blijkt uit stukken dat hij vorig jaar gebruikt heeft gemaakt van zijn Nederlands paspoort en geeft hij ook aan dat hij Nederlander is bij de aanvraag. Tevens bevestigt de Gemeente Bodegraven waar hij staat ingeschreven, dat hij de Nederlandse nationaliteit bezit.

‘Het is een juridische zaak en zeer ingewikkeld’, zegt de ter zake deskundige. Het Parlement komt morgen weer bijeen en is de verkiezing van de president en de vice-president tot dan uitgesteld, terwijl de zaak nog door de regering wordt onderzocht. Volgens ingewijden zal de regering met meer harde bewijzen naar buiten komen. Ondertussen heeft Parmessar professor Coen Ooft in de arm genomen om hem juridisch bij te staan. Ooft trekt alle instanties in twijfel die de geloofsbrieven van zijn cliënt hebben goedgekeurd. Hij vindt de wijze waarop de zaak in de buitengewone openbare vergadering van DNA is bekendgemaakt, een zeer gemene zaak.

Ooft zegt zich te schamen, omdat de wereld zal zien dat wij hier een poppenkast hebben. De vragen die echter rijzen, zijn of het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in de fout is gegaan of als Parmessar gewoon verzwegen heeft erbij te vermelden dat hij naast de Surinaamse ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Parmessar heeft zich namelijk nooit uitgeschreven. In het tweede geval zou het CBB moeten ingrijpen. Echter moet nagegaan worden of het CBB of de andere instanties, die de documenten hebben goedgekeurd, hier geen hand in hebben.

Sheila Mijnals

 

<

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,25-07-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics