Nickerie.Net, zaterdag 03 september 2005  


Presidentsverkiezingen

 

Uitslag verkiezingen 2005: landelijke telling en district Nickerie (klik hier)

Verenigde Volksvergadering

 

Woensdag 3 augustus 2005

 

 

Verzamelde berichten uit diverse media

naar boven


Nieuwe ministersploeg beëdigd

 

PARAMARIBO - Het nieuwe regeerteam zal het vooral moeten hebben van goed onderling samenwerken. Dit zei president Ronald Venetiaan bij de beëdiging van zestien van zijn zeventien ministers. Hoe beter kan worden samengewerkt, hoe meer kans op succes. Problemen zullen er zijn, maar die kunnen het hoofd worden geboden als een ieder de ander ondersteunt.

 

“Van u dames en heren ministers wordt gevraagd om samen met de president en vice-president het ambtelijke apparaat en de parastatale bedrijven en instellingen, de woorden -de overheid in de Republiek Suriname- om te bouwen tot een schitterende klank voor het gehele volk, zei Venetiaan. De sleutel daartoe is zich te concentreren op de kern van de opdracht, de samenleving uitzicht bieden op vooruitgang. Met het bedrijfsleven, het middenveld en de vakbeweging dient verder gewerkt te worden aan een bloeiend Suriname.

 

Ministeries Minister
Binnenlandse Zaken Maurits Hassankhan
Buitenlandse Zaken Lygia Kraag-Ketelijk
Onderwijs & Volksontwikkeling Edwin Wolff
Defensie Ivan Fernald
Financiën Humphrey Hildenberg
Regionale Ontwikkeling Michel Felisi
Volksgezondheid Celsius Waterberg
Transport Communicatie & Toerisme Alice Amafo
Sociale Zaken & Volksontwikkeling Hendrik Setrowidjojo
Justitie & Politie Chandrikapersad Santhoki
Openbare Werken Ganeskoemar Kandhai
Landbouw Veeteelt & Visserij Kermechend Raghoebarsing
Planning & Ontwikkelingssamenwerking Rick van Ravenswaay
Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland
Handel & Industre Siegfried Gilds
Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu Clifford Marica

Ruimtelijke Ordening Grondbeheer & Bosbeleid

Formeel bestaat dit ministerie nog niet. Volgens Venetiaan wordt gewacht tot de voorbereidingen rond zijn, wat binnenkort moet gebeuren.

Michael Jong Tjien Fa

Bron/Copyright:

NNet / Waterkant

,02-09-2005

naar boven


Venetiaan beëdigd

 

Paramaribo - In Suriname is Ronald Venetiaan beëdigd voor zijn derde ambtstermijn als president. Na zijn inauguratie zei Venetiaan dat zijn regering veel werk zal maken van economische groei en de bestrijding van criminaliteit. De nieuwe president verwelkomde de vertegenwoordigers uit het binnenland van Suriname in de coalitie: zijn Nieuw Front wil samen met de A Combinatie en DA91 nog deze maand een nieuwe regering vormen.

 

De beëdiging van Venetiaan en zijn vice-president Ramdien Sardjoe vond plaats tijdens een bijzondere vergadering van het parlement in de Centrumkerk van de Hervormde Gemeente in Paramaribo. Venetiaan en Sardjoe werden vorige week woensdag gekozen door de 890 leden van de Verenigde Volksvergadering. Bij eerdere kiesrondes in het parlement had geen van de kandidaten de vereiste twee-derde meerderheid gekregen.

 


Venetiaan blijft president van Suriname

Ronald Venetiaan mag zich voor de derde keer in zijn loopbaan president van Suriname noemen. De kandidaat voor het Nieuw Front Plus kreeg de meerderheid van de stemmen in de Verenigde Volksvergadering ondanks veel kritiek op zijn tweede ambtstermijn.

Bij de bekendmaking van de winst van Venetiaan ging een luid gejuich op vanuit de NF Plus-aanhang. Ook op straat werd door kiezers positief gereageerd: "Venetiaan is de enige president die ontwikkeling heeft gebracht naar Suriname. Die ontwikkeling moet men nationaal bekijken, dan zal je zien dat deze regering heel wat gepresteerd heeft voor Suriname." Wel verwacht men in de komende vijf jaar meer van de president dan hij tot nu toe heeft gedaan: "Ik ben blij dat hij herkozen is. Maar hij zal nu wel meer daadkracht moeten tonen."

Nieuwe politiek
Venetiaan nam het op tegen de kandidaat van de NDP Rabin Parmessar, maar deze kwam in opspraak wegens zijn dubbele nationaliteit en geruchten over zakelijk gesjoemel. De NDP, partij van oud-legerleider Dési Bouterse, had tijdens de verkiezingen flinke winst geboekt. De "jonge"uitstraling van de partij en de belofte een frisse wind te laten waaien door de Surinaamse politiek sprak veel Surinaamse kiezers aan. Daarnaast vonden veel mensen dat het tijd werd voor een Hindoestaanse president. Vooral in de Hindoestaanse VHP wordt gehunkerd naar zo'n voorhoederol

Sterke Meerderheid
Van de 879 kiesgerechtigden stemden er 560 op Venetiaan. Rabin Parmessar kreeg 315 stemmen. Vier stembiljetten waren ongeldig. Direct nadat de uitslag bekend was trok de kandidaat voor het vice-presidentschap, Wilfried Roseval van de NDP/VVV zich terug. In een brief aan parlementsvoorzitter schreef hij: "Gelet op de herverkiezing van de heer Venetiaan zie ik af van het vice-presidentschap." De nieuwe Vice-president is daarmee Ramdien Sardjoe van de VHP.

Nieuwe koers
De herverkiezing van Venetiaan in de Verenigde Volksvergadering ging niet van harte. De nieuwe president zal bovendien het verwijt met zich meedragen dat hij zijn overwinning heeft te danken aan de paspoortaffaire rond Parmessar. Hij zal dan ook zijn uiterste best moeten doen om zich in zijn derde ambtstermijn te profileren als de man die gaat breken met de oude politiek. Naar alle waarschijnlijkheid zal een samenwerking met de A-combinatie van Ronnie Brunswijk voor de nieuwe uitstraling moeten zorgen.

De 69-jarige "Vene" gaat het ambt van president de komende vijf jaar bekleden. De inauguratie van Venetiaan en de vice-president vindt plaats op 12 augustus. Premier Balkenende heeft Venetiaan gefeliciteerd namens de Nederlandse regering.

Bron/Copyright:

RNW

,03-09-2005

naar boven


 

Venetiaan begint op 12 augustus aan derde termijn

door Vernon Texel

 

Paramaribo - De zittende president Ronald Venetiaan heeft geschiedenis geschreven door voor de derde keer te worden gekozen tot staatshoofd. Samen met de nieuwe vice-president Ram Sardjoe wordt hij op vrijdag 12 augustus in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée beëdigd door parlementsvoorzitter Paul Somohardjo.

 

In de Verenigde Volksvergadering moest de NDP-VVV-presidentskandidaat Rabindre Parmessar het gisteren met 315 stemmen afleggen tegen 560 stemmen voor Venetiaan. Vier stembriefjes waren ongeldig. Sardjoe won de vice-presidentsverkiezing met 591 stemmen van zijn tegenkandidaat Wilfried Roseval die slechts 285 kiezers achter zich kreeg. Aan de Verenigde Volksvergadering hebben 879 assemblee-, districtsraads- en ressortsraadsleden deelgenomen.

 

"Ik ben ervan overtuigd dat de verkiezing een weerspiegeling is geweest van de wil van het volk. Ervan overtuigd dat de inzet van de verkozenen zal bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de toekomst van land en volk feliciteer ik hen bij deze", zo sprak assembleevoorzitter Somohardjo Venetiaan en Sardjoe toe nadat hij de verkiezingsuitslag had bekrachtigd.

 

"Ik ben opgelucht dat de zaak nu voorbij is en een gevoel van tevredenheid is neergedaald", zei het nieuw gekozen staatshoofd kort na afsluiting van de vergadering die in de Anthony Nesty Sporthal is gehouden. Er is volgens Venetiaan een harde strijd geleverd vooral om zijn persoon. Toch vindt hij het voor Suriname goed dat hij gekozen is. "Ik sta gereed om voor het hele volk het werk te doen en hoop dat het volk klaar is om achter mij te staan", besloot hij zijn boodschap. Toen duidelijk was dat hij de strijd om het presidentschap had verloren liep Parmessar naar Venetiaan toe en feliciteerde hem met een omhelzing met zijn overwinning.

 

"O God, ik weet het niet", was de reactie van de tot vice-president gekozen VHP-voorzitter en parlementariër Sardjoe. "Het gaat om teamwork en samen met Venetiaan zal ik nu gaan uitstippelen wat het komende traject zal zijn." Voor Sardjoe was het een genoegdoening en geruststelling dat door de telling duidelijk is gebleken dat "de VHP DR- en RR-leden consequent op Venetiaan hebben gestemd."

Hoewel ze als Nieuw Front-plus koppel de strijd ingingen, kreeg Venetiaan 31 stemmen minder dan Sardjoe.

 

Nadat het resultaat van de presidentsverkiezingen bekend was las Somohardjo een brief voor van Roseval waarin deze aangaf af te zien van verdere deelname aan de strijd, aangezien Venetiaan herkozen was tot president. De leden van het stembureau, die zich korte tijd hadden teruggetrokken om over de inhoud van de brief te beraadslagen, besloten uiteindelijk toch de stemmen te tellen die waren uitgebracht tijdens de verkiezing van de vice-president. Dit om de zaak van alle eventuele juridische consequenties te vrijwaren motiveerde stembureauvoorzitter, Otmar Rodgers, het besluit.-.

 

Bron/Copyright:

,04/08/2005

naar boven


Spelletje in VVV: ‘Venetiaan...Yes’, ‘Parmessar ... No’

door Julien Peneux

 

Paramaribo - "Venetiaan"..."Yes"; "Parmessar"..."No". "Venetiaan"..."Yes"; "Parmessar"..."No". Zo ging het zeker langer dan een half uur door. Gistermiddag in de Anthony Nesty Sporthal leek het op een gegeven moment op een spelletje tijdens de laatste fase van de telling van de stemmen bij de verkiezing van de president en vice-president in de Verenigde Volksvergadering (VVV).

 

Het ‘spel’ werd gespeeld door Otmar Rodgers, voorzitter van het stembureau en de aanhang van het Nieuw Front plus. Wanneer hij de naam noemde van de twee presidentskandidaten antwoordde de achterban onder grote hilariteit afwisselend met "yes" of "no". Ook de notabelen en andere gasten genoten van het spel.

 

De Nieuw Front aanhang proefde dat de overwinning niet ver meer was. En dat Rodgers het spelletje leuk vond, was te merken aan zijn intonatie. Afwisselend in een snel en hoog tempo las hij met flair de naam van Venetiaan van de stembriefjes af. Vraagtekens waren te horen bij "Parmessar" wanneer die eens een keer na elkaar aan bod kwam. Al bij het begin van de telling was duidelijk dat Venetiaan met een ruime meerderheid de zege zou behalen. Na een minuut was zijn naam al 35 keer afgeroepen tegenover twee keren voor zijn opponent. Tegen kwart voor twee ‘s middags brak de ‘hel’ bijna los onder de Front plus-aanhang toen bleek dat Venetiaan meer dan de helft van de 879 uitgebrachte stemmen in zijn bezit had. Opeens leek de VVV te verworden tot een ordinaire politieke konmakandra. Uit blijdschap begonnen de ressorts -en districtsraadsleden een hartelijk applaus en vingen het lied ‘Hori faste san yu abi’ aan. Dit gedrag werd gesteund door de aanhang op de tribune. De op dat moment nog vice-president, Jules Ajodhia, kon zijn ongeduld niet langer bedwingen en op de eretribune omhelsde hij Venetiaan. Ronny Brunswijk liet zich weer van zijn bekende zijde zien. Terwijl de stemming aan de gang was, verliet hij de vergadering om Venetiaan te feliciteren. De aanwezige ministers volgden zijn voorbeeld.

 

Intussen schreeuwde Rodgers zijn keel schor. Hij eiste wat rust zodat de officiële vergadering voortgezet kon worden. De stembureauvoorzitter had niet door dat het ‘feest’ spontaan gestart was. "Waar is Parmessar", merkte een NPS’er op. Inderdaad, die was nergens in de vergaderzaal te bespeuren. Nadat de officiële uitslag bekend was, kwam hij weer in beeld. Gelijk liet hij zich van zijn sportieve zijde zien. Samen met NDP-topper Ramon Abrahams liep hij naar de eretribune en feliciteerde Venetiaan hartelijk. Zijn daad werd beloond met luid applaus. "Parmessar loopt nu rond met het Venetiaan syndroom", merkte een bekende NPS propagandist later op tegen de Ware Tijd. "De komende maanden zal hij de naam vanVenetiaan in zijn hoofd horen bonzen."

 

Opmerkelijk is dat meer dan 65 ressortraads-en of districtsraadsleden van het Nieuw Front plus hun zegen hebben gegeven aan Parmessar. Al weken voor de verkiezing was er over het eventueel overlopen van delen van deze volksvertegenwoordigers veel ruis te horen. Om zeker te zijn van hun overwinning startten Venetiaan en Sardjoe een ‘Brain wash’-campagne en maakten de groep duidelijk dat er disciplinair gestemd moest worden. "Toch zijn een paar overgelopen. Dat verklaart al dat er ontevredenheid is binnen die combinatie", merkte een NDP-topper desgevraagd op tegen de Ware Tijd. "We hebben ons best gedaan. Als we afgaan op alle beloftes die ons zijn gedaan door de ressortraads -en districtsraadsleden van het Nieuw Front, dan winnen we de verkiezingen grandioos", zei een ander NDP-bestuurslid tijdens de telling.

 

Die droom blijkt nu wreed verstoord te zijn. Venetiaan won grandioos met 560 stemmen tegen 315 stemmen voor Parmessar. Vier stemmen waren ongeldig. Ramdien Sardjoe werd vice-president met 31 stemmen meer dan Venetiaan. Zijn tegenkandidaat Wilfried Roseval behaalde 285 stemmen. Nadat de officiële uitslag van de presidentsverkiezing bekend was, gooide Roseval de handdoek in de ring. Hij trok zich terug uit de vice-presidentsverkiezingen. Het stembureau accepteerde de overgave niet en telde toch de stemmen.

 

Voor de veiligheid van de verkiezingen gisteren is niets aan het toeval overgelaten. De directe omgeving rond de sporthal was afgezet. Bijna alle politieagenten droegen een kogelvrij vest, enkelen droegen zware wapens. Het Arrestatieteam stond standby rond en nabij de ingang van de sporthal. Medisch personeel en de brandweer hielden een oogje in het zeil. Iedereen werd gecontroleerd bij de ingang. "Het lijkt wel op een honderd procent drugscontrole", merkte een bezoeker op tegen de krant. Behalve de belanghebbenden mocht niemand anders in de vergaderzaal.

 

Gelukkig was er enige tijd om alle druk weg te lachten. Een zo’n gelegenheid deed zich voor toen ene meneer Jogi, zich aanmeldde voor de stemming. Het bleek dat zijn naam niet op de lijst van ressortraadsleden van Beekhuizen stond. "Vreemd", merkte Rodgers nog op, voordat hij een snel onderzoek gelaste. Later zou blijken dat de man een schaduwkandidaat van het bedoelde ressort was. Dat gaf hem geen recht tot stemmen.-.

 

Bron/Copyright:

,04/08/2005

naar boven


Nieuw kabinet mogelijk op 12 augustus in functie

 

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - Het is verwachtbaar dat zeventien ministers van het kabinet Venetiaan/ Sardjoe op vrijdag 12 augustus beëdigd worden. Volgens assembleevoorzitter Paul Somohardjo is het tot nu toe gebruik geweest dat op de dag van de installatie van de president en de vice- president ook de ministers gepresenteerd worden. Hij verwacht daarom dat deze traditie voortgezet wordt en dat kort na de installatie van Ronald Venetiaan en Ramdien Sardjoe als respectievelijk president en vice-president, het staatshoofd op zijn kabinet ertoe over zal gaan tot het benoemen van de ministers.

 

Somohardjo geeft verder aan dat de komende dagen de in de coalitie participerende partijen binnen eigen gelederen na zullen gaan welke mogelijke kandidaten er zijn voor de invulling van de aan hun toebedeelde ministersposten. Vervolgens zullen de Nieuw Front- plus leiders bij elkaar komen om goedkeuring te geven aan deze voordrachten. Hierna zullen de voordrachten aan de president gepresenteerd worden om goedgekeurd te worden.

 

Somohardjo verwijst naar de Grondwet die aangeeft dat slechts de president bevoegdheid heeft ministers te benoemen en te ontslaan. Hij benadrukt dat uiteraard de goedkeuring ook van de politieke partijen nodig is omdat de regering op een meerderheid moeten kunnen rekenen in De Nationale Assemblee.

 

De Pertjajah Luhur komt nog deze week bijeen om van gedachten te wisselen wie de drie ministers van de partij worden. Somohardjo wil niet vooruitlopen op zaken en zegt rustig af te wachten wat de structuren zullen bepalen over wie wel en wie geen minister wordt.

 

Het vlotte verloop van de Verenigde Volksvergadering noemt Somohardjo een van zijn eerste successen als parlementsvoorzitter. Hij geeft aan de zaak met alle aktoren goed voorbereid te hebben en daarom ook geen calamiteiten als zodanig had verwacht. "De medewerking van zowel de leden als van het publiek was heel goed". Dat het Nieuw Front minder stemmen heeft behaald dan ze aanvankelijk aan afgevaardigden aan volksvertegenwoordigers in de VVV hadden komt volgens Somohardjo omdat "iedereen het recht heeft om vrij te stemmen." Zelf had hij niet gedacht dat er meer dan vijftig VVV-leden tegen de wil van hun partij om zouden gaan stemmen. "Ik dacht dat er misschien maar vijf of tien mensen tegen zouden stemmen. Ik kan niet in de harten van mijn mensen zien maar ben wel van overtuigd dat ze disciplinair op Venetiaan en Sardjoe hebben gestemd.".-.

 

Bron/Copyright:

,04/08/2005

naar boven


Venetiaan herkozen in Suriname

Venetiaan: ‘We willen geen narcostaat en geen leugenstaat.’

 

door Stieven Ramdharie

Paramaribo - De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft woensdag zijn rivaal Rabindre Parmessar in de derde ronde van de presidentsverkiezing overtuigend verslagen. Venetiaan werd herkozen tijdens een massale stemming in het Anthony Nesty-stadion in Paramaribo. Van de 879 kiesmannen in de Verenigde Volksvergadering stemden er 560 voor hem. De NDP’er Parmessar, naar voren geschoven door ex-legerleider Desi Bouterse, kreeg slechts 315 kiesmannen achter zich.

Met de nederlaag van de omstreden Parmessar is de poging van Bouterse om met een hindoestaanse kandidaat tweespalt te zaaien in de regeringscoalitie Nieuw Front, op een mislukking uitgelopen.

Venetiaan, die voor de derde keer president wordt, kwam als overwinnaar uit de bus na een vier uur durende stemronde. Al gauw nadat het tellen van de stemmen was begonnen, steeg er gejuich op onder de ruim tweeduizend aanwezigen, omdat de Nieuw Front-leider op een overwinning afstevende.

De voor drugshandel veroordeelde oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk, die met zijn partij A-Combinatie gaat deelnemen aan de regering, stapte dolblij op Venetiaan af om hem te feliciteren. Vlak hierna liep ook Parmessar naar de president om zijn nederlaag toe te geven. Bouterse lachte zuurtjes.

Hoewel de Nieuw Front-coalitie op papier beschikte over een ruime meerderheid van 635 kiesmannen in de vergadering, was de uitslag toch onzeker. De regeringspartijen vreesden dat een deel van hun kiesmannen, net als in 1996, zou worden omgekocht door Bouterses NDP. Bedragen van duizend tot tweeduizend dollar per stem werden de afgelopen dagen genoemd.

Een groep vooraanstaande geestelijke leiders riep de kiesmannen voor de verkiezingsbijeenkomst daarom op zich niet te laten gebruiken als stemvee. Uiteindelijk viel het aantal overlopers mee. Parmessar kreeg slechts de steun van 57 kiesmannen van andere partijen in plaats van de benodigde 182 om Venetiaan te verslaan.

‘De tegenpartij heeft geprobeerd blufpoker te spelen maar daarin is ze niet geslaagd’, reageerde secretaris Ramdhani van de hindoestaanse Nieuw Front-partner VHP.

Venetiaan had voor de stemming al gezegd een grote overwinning te verwachten. Ook haalde hij fel uit naar de NDP. ‘We willen geen regering die als basis criminaliteit heeft’, aldus Venetiaan. ‘We willen geen narcostaat en geen leugenstaat.’

De regeringscoalitie heeft een meerderheid in het parlement van 29 van de 51 zetels. Betwijfeld wordt echter of de regering stabiel zal zijn: zij bestaat uit acht partijen.

Bron/Copyright:

Volkskrant

,04-08-2005

naar boven


Overweldigende meerderheid voor Venetiaan en Sardjoe

Paramaribo - Runaldo Ronald Venetiaan, is op woensdag 3 augustus in de Verenigde Volks Vergadering (VVV) met 560 stemmen gekozen tot president van de Republiek Suriname. Voor Venetiaan is dit de derde keer dat hij president is.

President Venetiaan en Vice-president Ramdien SardjoePresident Venetiaan en vice president Sardjoe direct na de uitslag van de VVV stemming in de Antony Nesty Sporthal

De tegenkandidaat Rabindre Parmessar haalde maar 315 stemmen. Hij feliciteerde Ronald Venetiaan met diens uitverkiezing tot president. Nadat bij twee stemronden in De Nationale Assemblee geen van beide kandidaten de vereiste tweederde meerderheid haalden, was de verkiezing in de VVV noodzakelijk.

De voorzitter van De Nationale Assemblee, tevens voorzitter van de VVV, Paul Somohardjo, opende de vergadering en gaf de procedure aan van deze bijzondere vergadering. Nadat de verkiezingsuitslag bekend werd, deed vice-presidentskandidaat van de NDP/VVV Wilfried Roseval een schrijven toekomen aan de DNA-voorzitter waarin hij aangaf zich terug te trekken.

De verkiezingscommissie onder leiding van het lid Otmar Rodgers maakte na beraad bekend, dat de telling van de vice-presidentsverkiezing, ondanks de terugtrekking van de heer Roseval, normaal zou worden voortgezet, hoewel het al duidelijk was dat Ramdien Sardjoe als de nieuwe vice-president gekozen zou worden. Per kiesdistrict brachten leden van De Nationale Assemblee, de Districtsraad en ook die van de Ressortsraad hun stem uit. Het stemmen begon bij de leden van het grootste kiesdistrict Paramaribo en eindigde met het district Sipaliwini.

De uitslagen werden bekrachtigd door de Verenigde Volks Vergadering en DNA-voorzitter Paul Somohardjo. De president en de vice-president worden op vrijdag 12 augustus a.s. geïnaugureerd in hun respectieve functies. De inauguratie voltrekt zich evenals de verkiezing in een buitengewone vergadering van de VVV.

Na de overwinning van presidentskandidaat Ronald Venetiaan en vice-presidentskandidaat Ramdien Sardjoe in de Verenigde Volks Vergadering togen de partijaanhangers naar hun partijcentra. In de Olifant aan de Jagernath Lachmonstraat werden de Verenigde Hervormings Partij VHP-topmannen en de nieuw gekozen vice-president, die tevens partijvoorzitter is van de VHP, feestelijk onthaald.

Ook het centrum van de Nationale Partij Suriname was in korte tijd omgezet in een feestzaal waar de partijaanhang zich opmaakte voor het feestelijke onthaal van de partijvoorzitter, Runaldo Ronald Venetiaan.

Bron/Copyright:

Niba

,06-08-2005

naar boven


NF-fractieleider Rodgers ‘Rechtvaardigheid is geschied’

door Ivan Cairo

 

Paramaribo - Met de verkiezing van Ronald Venetiaan (NPS) gisteren tot president is volgens Nieuw Front-fractieleider Otmar Rodgers (NPS) rechtvaardigheid geschied. "Na uit 1996 te hebben geleerd uit machinaties die andere dan de NF-kandidaten aan de macht hielpen, is het NF er nu wel in geslaagd zijn kandidaten gekozen te krijgen. Men heeft het dit jaar weer geprobeerd. Maar omdat we lessen geleerd hebben, is het de heren niet gelukt", zegt een doodvermoeide, maar glunderende Rodgers na afloop van de verkiezingen aan de Ware Tijd.

 

In de Verenigde Volksvergadering (VVV) hebben Rabin Parmessar en Wilfried Roseval het moeten afleggen tegen het koppel Venetiaan/Ram Sardjoe. Met de verkiezing is "hiermee niet het laatste woord gezegd", zegt Rodgers. Hij wil echter niet verder uitweiden over welke pijlen het NF-plus nog op haar boog heeft. "Ik trek m’n mond nog niet open. Alles heeft zijn tijd", stelt de politicus die gisteren als voorzitter optrad van de commissie die de verkiezingen leidde. Een duidelijke verklaring waarom niet helemaal disciplinair is gestemd op kandidaten Venetiaan en Sardjoe heeft Rodgers vooralsnog niet. Venetiaan kreeg 560 stemmen en Sardjoe 591. "We hebben zitten tellen en we hebben dat aangegeven. Hoe dat precies is gekomen, daar moet ik nog goed op studeren".

 

In een eerste oogopslag zou geconcludeerd kunnen worden, zegt hij voorzichtig, dat bepaalde mensen die niet op Venetiaan gestemd hebben wel voor Sardjoe hebben gestemd. "Of bepaalde mensen hebben tegen meneer Venetiaan gestemd, die voor meneer Sardjoe hebben gestemd", stelt hij. Deze "bijzonderheden" mogen de NF-plus combinatie niet doen afdwalen van het "grootse werk" dat de afgelopen periode verzet is, vindt Rodgers.

 

Hij geeft verder aan, dat het electoraat het Nieuw Front in De Nationale Assemblée een bepaald aantal zetels heeft gegeven dat tegelijkertijd een bepaald signaal inhoudt. Echter is de combinatie in de VVV een comfortabel aantal stemmen gegeven om daar "tot gelding" te kunnen komen. "Het volk heeft gesproken en de stem van het volk is tot uitdrukking gekomen in de Verenigde Volksvergadering", aldus de NF-fractieleider.

 

Welke zaken de nieuwe regering als prioriteit zou moeten aanpakken kan de politicus nog niet aangeven. Hij geeft aan dat persoonlijke prioriteiten eerst met politieke medestanders afgestemd moeten worden om tot een gezamenlijk aanvaard prioriteitsschema te komen.-.

 

Bron/Copyright:

,04/08/2005

naar boven


03 Augustus 2005 21:56

Venetiaan blijft president Suriname

PARAMARIBO -  Ronald Venetiaan is herkozen tot president van Suriname. Hij was de kandidaat voor het Nieuw Front Plus en kreeg de meerderheid van de stemmen in de verenigde volksvergadering. Eerder mislukte twee keer een stemming in de Nationale Assemblee.

Van de 879 kiesgerechtigden brachten 560 hun stem uit op Venetiaan. Rabin Parmessar, de tegenkandidaat van de NDP, kreeg 316 stemmen. Vier stembiljetten waren ongeldig.

De zittende president Venetiaan gaat nu zijn derde termijn in. In de jaren 90 was hij ook al staatshoofd.

Ram Sardjoe is gekozen tot de nieuwe vice-president.

 

Ronald Venetiaan  (portret)

Ronald Venetiaan geldt als de man met de tien schone vingers. Waar rond andere politici soms de geur van corruptie hangt, is Venetiaan brandschoon. Misschien een beetje saai zelfs.

Maar daar laat hij zich juist op voorstaan. Hij verwisselde de Surinaamse gulden voor de dollar. Een gouden greep, want de munt is erg stabiel. Maar volgens zijn tegenstanders heeft Venetiaan schone vingers omdat hij niets aanpakt. Hij heeft volgens hen veel te weinig gedaan om het kolossale overheidsapparaat terug te dringen.

Ronald Venetiaan werd op 18 juni 1936 geboren in Paramaribo. Hij volgde er de Mulo en vertrok naar Nederland om er wiskunde en natuurkunde te studeren in Leiden. Hij promoveerde er. In 1973 werd Venetiaan in Suriname minister van Onderwijs in het kabinet van Henck Arron.

De coup van de sergeanten in 1980 maakte een einde aan de burgerregering. Met het herstel van de democratie kwam Venetiaan terug in de regering. In 1991 werd Venetiaan voor het eerst president en in 2000 weer.

 

Bron/Copyright:Nickerie.Net

,03-08-2005

naar boven


Enorme belangstelling voor verkiezing president en vice-president

Honderd journalisten meldden zich aan

Eric Mahabier

 

Paramaribo - Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo verwacht een vlot verloop van de Verenigde Volksvergadering wanneer vandaag de 891 parlements-, districts- en ressortraadsleden in derde stemming bijeen komen om een president en een vicepresident te kiezen.

 

Desgevraagd geeft hij te kennen dat indien alles naar planning verloopt, rond zes uur in de middag het al bekend zal zijn wie de nieuwe president en de vice-president van Suriname zijn geworden. De belangstelling voor deze verkiezingen is bijzonder groot. Maar liefst honderd journalisten hebben zich geregistreerd om de verkiezingen te verslaan.

 

Reeds vroeg in de ochtend zal het personeel van het parlement in de Anthony Nesty Sporthal (ANS), waar de verkiezing plaatsvindt, aanwezig zijn om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen. De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) geeft verder te kennen dat de stemming alleen drie tot vier uren in beslag zal nemen. Er zijn bijkans acht stemhokjes waarin de 891 volksvertegenwoordigers gelijktijdig hun stem op de presidents- en de vice-presidentskandidaat hunner keuze kunnen uitbrengen.

 

Somohardjo benadrukt dat de veiligheidsvoorschriften heel streng in acht genomen zullen worden. Zonder een toegangsbewijs wordt niemand tot het gebouw toegelaten. Verder zullen slechts de volksvertegenwoordigers toegang tot de vergaderzaal hebben. Voor de pers is er een speciale ruimte gecreëerd.

 

De parlementsvoorzitter stelt verder dat het Korps Politie Suriname, Korps Brandweer Suriname, de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo speciale instructies hebben meegekregen over hoe ze effectief en doelgericht moeten handelen bij eventuele calamiteiten. Zelf verwacht de DNAvoorzitter niet dat er zich ongeregeldheden zullen voordoen. Maar uit voorzorgsmaatregelen is de laatste dagen intensief contact geweest met de bovengenoemde instanties om alles vlekkeloos te doen verlopen. In en rondom het gebouw zijn extra veiligheidsvoorzieningen getroffen. Een ieder die de vergadering bijwoont zal eerst gescand worden alvorens toegang tot het gebouw te krijgen. Een helikopter zal vanuit de lucht de zaak in de gaten houden. Het verkeer aan de Mr Jagernath Lachmonstraat zal gedeeltelijk afgesloten zijn. Slechts een beperkt aantal auto’s van hoogwaardigheidsbekleders zal op het terrein toegelaten worden.-.

 

Bron/Copyright:

,03/08/2005

naar boven


Geestelijke leiders roepen op om naar eer en geweten te stemmen

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - De 891 parlements-, districts- en ressortraadsleden moeten vandaag naar eer en geweten hun stem uitbrengen bij de presidents- en de vice-presidentsverkiezing. De volksvertegenwoordigers moeten lands- en volksbelang steeds voor ogen houden en op grond hiervan een president en een vice-president kiezen.

 

Deze mening zijn unaniem toegedaan dominee Ferdinand Lachman (vice-praeses van de Evangelische Broedergemeente in Suriname), pandit Inderjeet Tilakdharie (voorzitter van gemeente Arya Dewaker), pater Karel Choenni (vicaris-generaal van het Rooms Katholiek Bisdom), hadji Mohamed Sobari (voorzitter van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname), Kries Nannan Panday (voorzitter van de Sanatan Dharm), dominee Diana de Graven (Hervormde Kerk Suriname) en James Lalmahomed (Surinaamse Islamitische Vereniging).

 

Geen van de geestelijke leiders spreekt een politieke voorkeur uit, maar zij roepen de DNA- DR- en RR-leden wel op bewust te stemmen, omdat het hier om het landsbelang gaat.

Choenni: "Ze zijn daar tegenover God en met hun geweten moeten ze stemmen." Lachman zegt het volgende: "De mensen zijn gekozen als volksvertegenwoordigers en wij verwachten dat ze niet als stemvee gaan stemmen, maar dat ze naar eer en geweten kijken wie de kandidaten zijn.

Sobari geeft aan dat het de plicht van elke moslim is om goede leiders te kiezen die het belang van land en volk steeds voorop stellen.

Tilakdharie vindt dat de volksvertegenwoordigers ethische en morele waarden vandaag hoog moeten houden. "Ze moeten naar eer en geweten stemmen. Niet alleen je hart laten spreken, maar ook het redelijk verstand. Want als volksvertegenwoordiger ben je daar namens het volk en je moet je stem dan ook namens het volk uitbrengen." "Ze moeten vertrouwen hebben in zichzelf en in God", stelt De Graven.

Nannan Panday: "Ze hebben een eed afgelegd en daar hebben ze plechtig beloofd niet gebonden te zijn aan een of andere groepering maar naar eer en geweten hun werk te doen. Men moet dus oprecht zijn tegenover het land en volk en dien overeenkomstig stemmen."

Lalmahomed roept de volksvertegenwoordigers op goed naar alle vier kandidaten te kijken en vervolgens te beslissen welke van ze het beste is voor de ontwikkeling van Suriname. "We moeten ook komen naar een stukje ordening van de samenleving. God wil een geordende maatschappij hebben omdat hijzelf een God van orde is", vindt Lachman.

Choenni hoopt dat de regionale volksvertegenwoordigers ook actief de problemen van hun buurt de komende periode gaan aanpakken en hun taak als volksvertegenwoordigers, met het uitbrengen van een stem in de Verenigde Volksvergadering, niet als uitgespeeld moeten beschouwen.-.

 

Bron/Copyright:

,03/08/2005

naar boven


Ander bewijs Nederlandse nationaliteit Parmessar

Paramaribo - Het is niet gemakkelijk voor de overheid om achter bewijs te komen waarmee kan worden aangetoond dat Rabin Parmessar degelijk de Nederlandse nationaliteit zou bezitten en dus met een dubbele nationaliteit is voorgedragen om aan de presidentsverkiezingen van Suriname deel te nemen.

In het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag zei minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie dat de overheid er alles aan doet om bewijs te verzamelen.

Het STVS Journaal heeft via het Nederlands Recherche Bureau (NRB) een ander bewijs ontvangen waaruit blijkt dat Rabin Parmessar sinds 1 november 1988 de Nederlandse nationaliteit bezit en dus niet alleen beschikt over een Nederlands paspoort. Eerder verklaarde Parmessar dat hij niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt maar wel over een paspoort.

De directeur van het NRB, René S. Hamelers, kan met zijn expertise meer onderzoek verrichten, indien het voor de Surinaamse justitie moeilijk is om achter de feiten te komen.

Bron/Copyright:

Niba

,06/08/2005

naar boven


In nationaliteitskwestie Parmessar: Gilds wacht op instructies president

door Ivan Cairo

 

Paramaribo - Minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie wacht op instructies van president Ronald Venetiaan hoe te handelen in de nationaliteitskwestie rond presidentskandidaat Rabin Parmessar. De brief van procureur-generaal mr Subhas Punwasi over strafbare feiten die Parmessar zou hebben gepleegd in deze kwestie heeft Gilds na bestudering doorgestuurd naar het staatshoofd.

 

Tegenover verslaggevers stelde Gilds dat de PG niet is afgegaan op geruchten en ook geen nattevingerwerk heeft verricht. De procureur-generaal is volgens hem grondig te werk gegaan, voordat hij tot de conclusie is gekomen dat Parmessar zich schuldig heeft gemaakt aan enkele strafbare feiten (zie bericht elders in de krant) en daarvoor zou kunnen worden vervolgd.

 

Gilds concludeert uit de brief die Parmessar vorige week naar de Nederlandse ambassade stuurde om hem uit de Nederlandse bevolkingsadministratie te schrappen, dat de man inderdaad de Nederlandse nationaliteit heeft. Volgens Gilds zou een persoon van wie nu blijkt dat hij een dubbele nationaliteit heeft, niet mogen meedoen aan presidentsverkiezingen in Suriname.

 

Over personen van wie wordt beweerd dat ook zij over meer dan alleen de Surinaamse nationaliteit beschikken, zou eerst onomstotelijk bewijs moeten komen voordat maatregelen kunnen worden getroffen, vindt Gilds. Beweringen als zou ook voorzitter Paul Somohardjo van De Nationale Assemblee de Nederlandse nationaliteit hebben, zullen daarom eerst moeten worden bewezen.

 

Oud-parlementariër Djagendre Ramkhelawan trachtte zo’n twee jaar geleden deze kwestie aan de orde te stellen, maar kreeg daartoe geen ruimte van de leiding van De Nationale Assemblee. Vorige week verklaarde Somohardjo tegenover journalisten slechts over een Surinaams paspoort te beschikken. Daarbij toonde hij zijn geldig Surinaams paspoort en enkele paspoorten die reeds zijn vervallen en vervolgens verlengd.

 

Volgens Gilds ligt in de geruchtenstroom over de dubbele nationaliteit van mogelijk meerdere politieke toppers nog braak terrein voor journalisten om op onderzoek uit te gaan en de samenleving te informeren.-.

 

Bron/Copyright:

,02/08/2005

naar boven


PL houdt RR- en DR-leden in vooravond verkiezingen binnenshuis

Geplaatst: 02/08/2005

Paramaribo - Het hoofdbestuur van Pertjajah Luhur zal vandaag in zijn partijcentrum alle DR-, RR- en DNA-leden van de partij bijeen roepen om zich verder te beraden over de gang naar de VVV, morgen. Volgens de voorzitter van de partij wordt dit ook speciaal gedaan om de grote verleiding in het veld tegen te gaan. In een gezellige samenzijn, zoals de voorzitter dat betitelde op zondag, zal aan de leden de laatste instructies worden doorgespeeld.

De voorzitter was zeer ernstig de menig toegedaan dat de PL RR- en DR-leden die zich niet zullen aanmelden op deze dag zonder enig grondige redenen, van hen niets ander dan verraad kan worden verwacht en de consequenties zullen niet uitblijven. Niemand kan zeggen dat PL onbetrouwbaar is, vervolgde de voorzitter. Disciplinair kan men rekenen op de steun van PL. Ook zegt de voorzitter dat niets zo moeilijk is om met het gevoel van onbetrouwbaarheid te lopen.

Wij weten niet wat zich in de harten van de mensen afspeelt, benadrukte Somohardjo, maar een ding moet duidelijk zijn en dat is ‘dat dankzij de partij en het NF en de sympathisanten zijn jullie DR- en RR-leden geworden. Alleen zouden wij het nooit zover hebben gehaald.’ Somohardjo wees ook op de Terugroepwet waarop de partij zich alsnog kan beroepen, indien de volksvertegenwoordigers scheef gaan. Ook wil de partij het niet op zich dragen dat zij het zijn geweest die verraad hebben gepleegd. Somohardjo zegt het volste vertrouwen in zijn leden te hebben. Met het verschil van 635 DR- en RR-leden van NF\AC-DA’91 om 258 DR- en RR-stemmen van de NDP\VVV-A1 en UPS\DOE kunnen wij de presidentverkiezingsstrijd niet verliezen, zegt Somohardjo.

Humphrey Dundas

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,03-09-2005

naar boven


VP-kandidaat Wilfried Roseval: ‘NDP/VVV zal afrekenen met NF-stoelendans cultuur’

Geplaatst: 02/08/2005

Paramaribo - ‘Wat wij nu in Suriname hebben, is een dans om de stoelen en de NDP/VVV zal, mocht zij regeermacht verwerven, afrekenen met deze cultuur.’ Dit zegt de vice-presidentskandidaat van de genoemde combinatie, Wilfried Roseval, die te gast was in het actualiteitenprogramma van DBS ‘De Bron’. Eigenlijk danst het Nieuw Front (NF) om de ministersstoelen en is dit cultuur geworden, zegt de vp-kandidaat, die het morgen opneemt tegen Ram Sardjoe van de NF/AC/DA’91-combinatie.

Roseval keurt de wijze waarop de ministeries worden verdeeld ten stelligste af. Het is niet gebaseerd op beleid en deskundigheid, maar het accommoderen van familie en vrienden. ‘Het is een negatieve motivatie.’ De NDP/VVV-kandidaat is van oordeel dat in eerste instantie niet gesproken moet worden over de verdeling van de ministersposten, maar over de visie die men heeft om het land tot ontwikkeling te brengen. Nadat de verschillende vraagstukken in kaart zijn gebracht, moet dan bekeken worden wie de capabele mensen zijn, die op de strategische posten geplaatst zullen worden. Dan hoeft het volgens Roseval niet zo te zijn dat die mensen komen uit dezelfde partij. Die zouden aangetrokken kunnen worden, zelfs uit het buitenland. Dit is volgens hem de visie van de combinatie. Zaken die prioriteit genieten, zijn de aanpak van de criminaliteit, armoede, gezondheidszorg en vernieuwing van het onderwijs. We kunnen volgens hem niet alleen mensen opleiden, die op het niveau van algemeen vormend blijven steken.

De nieuwe situatie zal veel meer praktijk gericht zijn. Met betrekking tot de bestrijding van de criminaliteit, zegt Roseval, dat de NDP in de regeerperiode van Wijdenbosch heeft aangetoond, deze degelijk met proporties te kunnen terugdringen. ‘Willen wij naar een betere investeringsklimaat, dan is het van belang dat van alle diensten gebruikt wordt gemaakt om de criminaliteit aan te pakken. Suriname heeft de potentie om zich te ontwikkelen. De productie moet opgepakt worden en daarbij zijn alle nationale krachten voor nodig. Er zijn genoeg Surinamer, die geld hebben en kunnen investeren in het land. Echter gebeurt dit niet, omdat het vertrouwen er niet is. De nieuwe combinatie zal aan investeerders duidelijk maken dat zij hun geld op een verantwoorde wijze kunnen investeren’, aldus Roseval.
 

Sheila Mijnals

naar boven


Anders dan bij vorige verkiezingen: Gelijktijdig stemmen op president en vice-president in VVV

Eric Mahabier

 

Paramaribo - Anders dan tot nu toe het geval is geweest, zullen woensdag in de Verenigde Volksvergadering (VVV) de assemblee-, districts- en ressortraadsleden gelijktijdig hun stem moeten uitbrengen op de presidents- en de vicepresidentskandidaat. De VVV-leden gaan maar één keer naar het stemhok en krijgen meteen twee stembiljetten in handen: een blauw stembiljet voor de presidentsverkiezing en een wit stembriefje voor de vicepresidentsverkiezing.

 

Tot nu toe was het gebruik dat de verkiezingen van de president en de vice-president apart werden gehouden. Na eerst de stemming op de president te hebben afgerond, volgde dan die op de vice-president. "Tijdbesparing en praktische redenen", zijn de motieven die door assembleevoorzitter Paul Somohardjo, substituut-griffier mr. Marcia Burleson en de parlementariër Ramdien Sardjoe worden genoemd voor de gelijktijdige stemming.

 

Ze zeggen allen dat alleen al het stemmen op de president bijkans acht uren duurt. Het apart houden van beide stemmingen zou betekenen dat tenminste zestien uren zouden moeten worden uitgetrokken voor de VVV. Algemeen wordt verwacht dat beide stemmingen ongeveer dezelfde resultaten zullen opleveren.

 

Somohardjo heeft zich gisteren samen met zijn staf en vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname, Korps Brandweer en de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst en Nieuw Front-fractieleider Otmar Rodgers georiënteerd in de Anthony Nesty Sporthal waar woensdag de VVV bijeenkomt om een president en een vice-president te kiezen. Tijdens dit bezoek is de organisatie besproken. Onder andere is besproken hoe te handelen bij eventuele calamiteiten.

 

De parlementsvoorzitter benadrukt dat er extra veiligheidsvoorzieningen in en rondom het gebouw zijn getroffen. Zonder een uitnodigingskaart zal niemand toegang tot het gebouw krijgen. Genodigden zullen eerst worden onderzocht op het bezit van wapens of scherpe voorwerpen. Een helikopter zal vanuit de lucht de zaak in de gaten houden. De Mr. Jagernath Lachmonstraat zal voor verkeer gesloten zijn. Een beperkt aantal auto’s van hoogwaardigheidsbekleders zal op het terrein van de sporthal worden toegelaten. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zal samen met de afdeling Spoed Eisende Hulp gereed staan om bij eventuele calamiteiten meteen medisch in te grijpen. "We zijn op alles voorbereid. Er is een rescueteam.

 

De veiligheid is voor ons bijzonder belangrijk. Het mag niet zo zijn dat we door een of andere calamiteit de stemming moeten onderbreken. We hebben voorzieningen getroffen dat alles een vlot en goed verloop zal hebben", aldus Somohardjo. Alle 891 leden van de VVV hebben twee uitnodigingskaarten in hun convocatie meegekregen, wat inhoudt dat ze twee personen kunnen meenemen om de vergadering bij te wonen. Ongeveer 2500 plaatsen zijn beschikbaar voor het publiek, dat zich vooraf bij het parlement moet laten registeren. Zowel Somohardjo als Burleson hoopt op een vlot verloop van de Verenigde Volksvergadering.-

 

Bron/Copyright:

,30/07/2005

naar boven


Procureur-generaal: Parmessar kan in Suriname én Nederland vervolgd worden

Eric Mahabier

 

Paramaribo - NDP/VVV-presidentskandidaat Rabin Parmessar kan zowel in Suriname als in Nederland vervolgd worden voor oplichting. Dit schrijft procureur-generaal (pg) mr Subhaas Punwasi in een brief aan minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie. De pg heeft ambtshalve de notitie aan de bewindsman doen toekomen naar aanleiding van de commotie die is ontstaan met betrekking tot artikel 92 van de Grondwet, welk artikel bepaalt dat om tot president of vice-president te kunnen worden gekozen, de kandidaat de Surinaamse nationaliteit moet bezitten.

 

Na een reeks van wetten te hebben doorgenomen komt Punwasi tot de conclusie dat de Nederlandse Staat betrokkene op grond van het territorialiteitsbeginsel, ter zake het middels valse gegevens doen verstrekken van een reisdocument (Nederlands paspoort) en oplichting, strafrechtelijk kan vervolgen omdat de feiten in Nederland gepleegd zijn. "Daarvoor is de vraag naar de nationaliteit niet relevant. Wel kan bij een eventueel Nederlanderschap als uitgangspunt, de Nederlandse Staat aan Suriname om uitlevering vragen indien betrokkene zich in Suriname bevindt". De pg concludeert verder ook dat het feit dat je als Nederlander aanspraak maakt op het nationaal Nederlands paspoort, niet wegneemt dat je je schuldig maakt aan oplichting indien je bij de aanvraag van het Nederlands paspoort niet alle Nederlandse of buitenlandse documenten die op jouw naam zijn gesteld overlegt en verder ook niet aangeeft dat je vermeld staat in een buitenlands reisdocument.

 

"Gaan wij ervan uit dat betrokkene als Surinamer in Nederland de feiten van oplichting en valsheid in geschrifte heeft begaan, dan kan Suriname betrokkene krachtens artikel 5, lid 1 sub 2 van het Wetboek van Strafrecht eveneens vervolgen en berechten voor die in Nederland begane feiten".

 

Punwasi vindt verder ook dat indien om opportunistische redenen ervan uitgegaan wordt dat betrokkene zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit bezit, "hetgeen naar ons inzicht naar Surinaams recht is uitgesloten", in deze de Surinaamse Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap is geschonden, "daar hij niet al het mogelijke heeft gedaan om na de verkrijging van de Surinaamse nationaliteit in 1990 zijn oorspronkelijke Nederlandse nationaliteit te verliezen. Integendeel zou je zeggen".

 

Het hoofd van het Openbaar Ministerie zegt verder dat Parmessar valselijk het reisdocument heeft ingevuld waarmee hij de Nederlandse Staat bewogen heeft over te gaan tot afgifte van een Nederlands paspoort. "De verklaring van betrokkene dat hij sinds zijn naturalisatie geen Nederlander meer is, is een impliciete bekentenis van de vastgestelde strafbare feiten". De verzwijging van het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit bij de aanvraag van een Nederlands paspoort "levert eveneens een oplichtingsmiddel op en er is sprake van een samenweefsel van verdichtsels c.q. listige kunstgrepen". Gilds heeft een afschrift van de brief aan president Ronald Venetiaan doen toekomen.-.

 

Bron/Copyright:

,01/08/2005

naar boven


Voorbereidingen VVV voor 90% rond

Sheila Mijnals

 

Paramaribo - Het Anthony Nesty Indoor Stadion (ANIS) wordt in dit weekend nog ‘VVV klaargemaakt’. Vandaag wordt volgens manager Patrick Bearea nog een show gehouden. Het managementteam is druk bezig met de voorbereidingen voor de Verenigde Volksvergadering (VVV). Er zal voldoende worden gezorgd voor de accommodatie van alle DNA-, RR- en DR-leden, veiligheidsmensen en de pers.

 

DNA voorzitter Paul SomohardjoEr zijn reeds gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van DNA over zaken die nodig zijn om het geheel een vlot verloop te doen hebben. Inmiddels deelt DNAvoorzitter Paul Somohardjo in een openbare bekendmaking mee dat de derde stemming ter verkiezing van de president en de vice-president van de Republiek Suriname, ingevolge art. 181 lid 2 sub 2 van de Grondwet, zal plaatsvinden op 3 augustus. Daarbij worden alle DNA-, RR- en DR-leden verwacht om hun stem uit te brengen op de voorgedragen kandidaten.

 

In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Somohardjo dat de voorbereidingen voor 90% rond zijn. De zaak is ongeveer begroot voor SRD 350.000 en is er ook een suppletoir begroting ingediend. Vandaag gaat er een delegatie van het Parlement naar het ANIS om de zaak te bekijken.

 

Ten aanzien van de kwestie- Parmessar zegt Somohardjo dat DNA na donderdag nog geen informatie van de regering heeft ontvangen. Bekend is dat de kandidaat middels een officieel schrijven bekendmaakt dat hij zich laat uitschrijven uit de gemeente Bodegraven. Somohardjo zegt de rapportage van de regering af te wachten. Hij kon vooralsnog niet zeggen welk besluit het Parlement zal nemen, mocht blijken dat Parmessar inderdaad beschikt over de Nederlandse nationaliteit.

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,29-07-2005

naar boven


A-1 steunt Parmessar/Roseval in VVV

 

Paramaribo - Alternatief-1 (A1) stemt in de Verenigde Volksvergadering (VVV) komende woensdag op het presidentieel koppel Parmessar/Roseval. Dit na diepgaand intern beraad dat geresulteerd heeft in oriëntatiegesprekken met presidentskandidaat Rabin Parmessar en vice-presidentskandidaat Wilfried Roseval. A1 meldt, dat "gelet op de positieve indrukken ten aanzien van de intenties van deze kandidaten bij eventuele verkiezing die behalve de beleidsdoelen ook de vorming van een professioneel en breed gedragen regeerteam behelzen", de combinatie besloten heeft deze kandidaten in de VVV te ondersteunen.

 

In deze vergadering heeft A1 27 stemmen. In De Nationale Assemblee hebben de twee vertegenwoordigers van A1 in zowel de eerste als tweede verkiezingsronde blanco gestemd, omdat voor hen niet duidelijk was welke ontwikkelingsrichting de vier kandidaten willen opgaan met Suriname. Dinsdagavond vonden de oriëntatiegesprekken met de NDP/VVV- kandidaten plaats, waarna besloten werd hen te ondersteunen.

 

De politieke combinatie A1 had reeds kort na de verkiezingen van 25 mei overleg gepleegd met de gelegenheidscoalitie Nieuw Front/A Combinatie om de mogelijkheden van een samenwerking na te gaan. Volgens A1 werd dit overleg "zonder opgaaf van redenen abrupt afgebroken door de NF/AC Combinatie".

 

Voorts scheidde DA’91 zich af van de combinatie en gaat bij een eventuele NF-plus regering het Ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking beheren. Het overleg met het doel na te gaan of er een basis is voor verdere samenwerking in een regeerteam dan wel in de oppositie zal worden voortgezet, meldt A1 in een persbericht. Als basis dient de toetsing van de beleidsdoelen aan de uitgangspunten van A1, zoals deze zijn neergelegd in het verkiezingsprogramma van deze organisatie. De politieke combinatie benadrukt een bijdrage te willen leveren aan de ontwikkeling van Suriname.-.

 

Bron/Copyright:

,29/07/2005

naar boven


 

VHP en NDP ronselen elkaars DR- en RR-leden

Eric Mahabier

 

Paramaribo - De Nationale Democratische Partij (NDP) en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) liggen in de clinch over de mobilisatie van elkaars districts- en ressortraadsleden voor de derde stemming van de presidents- en de vicepresidentsverkiezing. De ondervoorzitters Radjkoemar Randjietsingh van de VHP en Charles Pahlad van de NDP beschuldigen elkaar van het ronselen van elkaars regionale volksvertegenwoordigers.

 

"Wij hebben genoeg duiven bij ons. Wij hebben echt geen andere duiven nodig van wie dan ook," zegt Randjietsingh wanneer hem de vraag gesteld wordt of de VHP inderdaad bezig is onder de duiven van de NDP te schieten. "Dat is een leugen van de mensen die beweren dat wij VHP’ers naar politiek andersdenkenden gaan om te vragen op de Nieuw Front-kandidaten te stemmen. Dat is heel erg grof en gelogen omdat wij die behoefte niet hebben. We hebben voldoende voorsprong zowel kwalitatief als kwantitatief om onze kandidaat gekozen te krijgen," zegt de VHP’er verder.

 

Pahlad zegt erbij te blijven dat met de voordracht van Rabin Parmessar als presidentskandidaat, de VHP nattigheid begint te voelen en daarom nu ook ondersteuning probeert te zoeken bij de DR- en RR-leden die door de NDP voorgedragen zijn. "De DR- en RR-leden moeten weten wat zij doen. Als ze zich willen aansluiten bij ons, dan gaan we ze ook niet zeggen dat ze het niet moeten doen. We leven toch in een democratisch land? DR- en RR- leden zijn toch niet hun eigendom. Er is nergens een wet die ons verbiedt om met een DR- en RR-lid te praten. En omgekeerd doen ze ook met onze mensen".

 

De VHP beschuldigde de vorige week de NDP van het voeren van een etnische politiek, waarbij aan de hindostaanse volksvertegenwoordigers voorgehouden wordt op Parmessar te stemmen, omdat daarmee een hindostaan president wordt. Pahlad beschuldigt nu Nieuw Front- plus van deze etnische politiek. Volgens hem gaan de Nieuw Fronters bij de DR- en RRleden van de NDP die van creoolse afkomst zijn om te pleiten voor Venetiaan.

 

"Vanuit een bepaalde hoek is alles te verwachten. Wanneer men het niet zo nauw neemt met waarden die er in de samenleving zijn en men tegen de waarden wenst te leven, dan gaan ze er alles aan doen om hun eigen visie door te drukken," zegt Randjietsingh als reactie op deze beschuldiging. Pahlad: "Het is moeilijk te zeggen: ‘het is mijn DR- en RR-lid’. Want op de dag van de verkiezing zag je de mensen die nu gekozen zijn in truitjes van andere politieke partijen. Iedereen is vrij en ze hebben een eigen mening denk ik. De teleurgestelde DR- en RR-leden, aan wie zaken voorgehouden zijn over veranderingen in het bestuurlijke, zijn nu zwevende.".-

.

Bron/Copyright:

,29/07/2005

naar boven


Verhevigde mobilisatie voor Volksvergadering

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - De strijd om het president- en het vice-presidentschap is vanaf gisteren losgebarsten. Politieke organisaties die in de race zijn voor de presidents- en de vicepresidentsverkiezing hebben hun campagne naar de Verenigde Volksvergadering toe verhevigd. Was het zo dat tot en met dinsdag de concentratie nog lag bij de nationaliteitskwestie van Rabin Parmessar, vanaf gisteren hebben de NDP en het Nieuw Front een campagne op touw gezet waarbij er dagelijks contact is tussen de partijleiding en de assembleeleden, en de districts- en de ressortraadsleden.

 

NDP-secretaris-generaal Ramon Abrahams en NF-vice-presidentskandidaat Ramdien Sardjoe geven desgevraagd te kennen dat deze verhevigde campagne noodzakelijk is om de volksvertegenwoordigers op hun verantwoordelijkheid te blijven wijzen die ze te vervullen hebben in de VVV. Volgens Abrahams gaat partijleider Desi Bouterse de komende periode zelf op stap om zoveel als mogelijk alle 891 kiesmannen en kiesvrouwen die een plicht te vervullen hebben in de VVV, zijn boodschap over te brengen.

 

Sardjoe geeft aan dat hij dagelijks in Stichting De Olifant in verbinding staat met de volksvertegenwoordigers. Hier krijgt hij rapportage van de bewegingen van de politieke tegenstanders, waarna afhankelijk van de omstandigheden een strategie ontwikkeld wordt. Ook de NPS, de SPA, Pertjajah Luhur en A Combinatie hebben nu dagelijks contact met hun volksvertegenwoordigers. Tal van activiteiten, waaronder een diner, zijn voor hen gepland om de onderlinge verstandhouding te verbeteren.

 

"Nieuw leiderschap, jong intellectueel en jonge integriteit," zijn de sleutelwoorden die de NDP aan de volksvertegenwoordigers voorhoudt, zegt Abrahams. Zowel het NF als de NDP is van plan om met veel tamtam naar de Verenigde Volksvergadering te gaan. De VHP bijvoorbeeld zal onder begeleiding van culturele groepen met haar volksvertegenwoordigers naar de Anthony Nesty Sporthal lopen. Getracht wordt ook de overige Nieuw Front-partners in deze stoet mee te nemen. Ook de NDP zal middels culturele groepen en een brassband haar aanwezigheid in de Volksvergadering laten merken.

 

Abrahams: "Het Surinaams volk heeft eigenlijk de 891 volksvertegenwoordigers gemachtigd te kiezen voor een koppel dat vooruitgang kan brengen, en niet dat we weer stilstand en achteruitgang krijgen zoals nu het geval is."

 

Sardjoe zegt verder dat hij de komende periode voor de derde maal een bezoek zal brengen aan de districten om een persoonlijk onderhoud te hebben met de regionale volksvertegenwoordigers. "We hebben een organisatie opgezet via welke de partijleiding en de coördinatoren dagelijks contact hebben met de districts- en de ressortraadsleden, zodat wij zicht hebben op de bewegingen die er allemaal plaatsvinden," aldus de VHP-voorzitter.-.

 

Bron/Copyright:

,28/07/2005

naar boven


 

Oud-parlementariër Silos: ‘Imago van de politiek beschadigd’

Ivan Cairo

 

Paramaribo - "Het imago van de politiek heeft een enorme deuk opgelopen." Zo luidt de constatering van oud-parlementariër Patrick Silos over de heisa rondom het vermoedelijke Nederlanderschap van presidentskandidaat Rabin Parmessar.

 

De oudpoliticus meent dat de assembleeleden die deze kwestie in het parlement hebben aangezwengeld, vooraf de inlichtingen hadden kunnen inwinnen "die ze nu achteraf door die hele heisa wel binnen hebben gekregen". De paspoortaffaire heeft de presidentsverkiezingen geschaad. "Mensen denken daarom dat zo een assemblee maar een poppenkasterij is, als je zoveel herrie maakt en drie dagen daarna loopt het met een sisser af," meent Silos.

 

Hij voegt eraan toe dat deze zaak Suriname geen goed doet, terwijl ook voor het Nieuw Front, de NDP en vooral Parmessar deze affaire niet goed is. In toekomstige gevallen zal er volgens hem een betere voorbereiding moeten plaatsvinden. Silos, met enkele weken op vakantie in Suriname, spreekt beweringen tegen als zou hij in 1987 niet aan de verkiezingen hebben kunnen deelnemen omdat hij Nederlander was. Deze zaak kwam weer bovendrijven nadat bekend werd dat Parmessar mogelijk ook de Nederlandse nationaliteit heeft. "Ik kwam in 1976 met de Surinaamse nationaliteit op zak en die ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Ik heb tussendoor ook niet geopteerd voor de Nederlandse nationaliteit," zegt Silos, daarbij zijn paspoort als bewijsmateriaal tevoorschijn halend.

 

Wat speelde in 1987 bij de kandidaatstelling voor de algemene verkiezingen, is dat bij de controle van de kiezerslijsten zijn gegevens niet in orde bleken te zijn. Achteraf konden die niet meer in orde worden gemaakt, omdat de registratieperiode reeds was afgesloten. Vóór de verkiezingen was Silos lid van het benoemd parlement en kon hij slechts toegelaten worden omdat zijn stukken daarvoor correct bevonden waren door de autoriteiten. "Daar bleek dat ik gewoon de Surinaamse nationaliteit had."

 

Als NDP’er hoopt Silos dat Parmessar komende woensdag in de Verenigde Volksvergadering gekozen wordt tot president, maar volgens hem heeft de NDP/VVV geen schijn van kans. "Het lijkt me dat dat niet gaat gebeuren, gezien het verschil in aantallen districtsraadsleden en ressortraadsleden. Het moet wel heel raar lopen, dat het gaat lukken," stelt Silos. Voor de toekomst ziet hij wel een ommekeer komen in de nationale politiek, waarbij jongere politici zullen overnemen. "Met de vergrijzing bij het Nieuw Front gaat een nieuwe periode aanbreken. Ik denk dat mensen heus wel hebben genoeg van de Venetiaans en de Sardjoe’s," voorspelt hij.

 

Ook bij de NDP zullen jongere leiders doorstoten. Een gedwongen samengaan van de NDP en het Nieuw Front in één regering ziet hij niet goed zitten. Volgens hem komt op termijn een natuurlijke wisseling van de wacht, waarbij behalve het NF ook andere partijen, onder welke de NDP, aan de macht zullen komen. "Dat proces is al begonnen," stelt hij, erop wijzend dat de overige partijen samen nu meer stemmen hebben dan het NF. "Die overgang komt vanzelf en dan denk ik dat het niet nodig is om op een onnatuurlijke manier te gaan samenwerken." Voor Suriname is het volgens hem beter dat er een nieuwe politieke koers gevaren wordt. Silos erkent dat de regering-Venetiaan een aantal positieve zaken heeft gerealiseerd, waaronder het terugdringen van de inflatie. "Dat is heel belangrijk voor de economische groei die duidelijk gaande is."-.

 

Bron/Copyright:

,28/07/2005

naar boven


Parmessar verzoekt uitschrijving uit bevolkingsregister Bodegrave

Nederlandse paspoort nog niet ingeleverd

 

Eric Mahabier

 

Paramaribo - NDP/VVV-presidentskandidaat Rabin Parmessar heeft gisteren per brief aan de Nederlandse ambassade in Paramaribo gevraagd hem uit de Nederlandse overheidsadministratie te schrijven zodat over zijn nationaliteit in de toekomst geen enkele onduidelijkheid meer zal bestaan.

 

Aan de Nederlandse ambassade laat hij weten vanaf 5 februari 1990 genaturaliseerd te zijn en vanaf dat moment de Surinaamse nationaliteit te bezitten. Hij zegt verder zich ervan bewust te zijn dat hij door het aanvragen en verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit, op basis van de vigerende wetgeving, hij sinds 1990 afstand heeft gedaan van de Nederlandse nationaliteit, die hij sinds zijn geboorte bezat. Parmessar zal ook zijn Nederlands paspoort inleveren. Desgevraagd zegt hij dat met deze brief de twijfels over zijn eventuele Nederlandse nationaliteit weggewerkt moeten zijn.

 

Parmessar kwam vorig jaar met een Nederlands paspoort naar Suriname na een toeristenvisum bij de Surinaamse ambassade in Den Haag te hebben aangevraagd. Hij vulde op het formulier in dat hij de Nederlandse nationaliteit had.  In feite is hij  tijdens zijn vakantie tot parlementariër gekozen en vervolgens door de NDP tot presidentskandidaat naar voren geschoven. Achteraf heeft ook Bouterse toegegeven dat hij al voor de parlementsverkiezingen al op de hoogte was van Parmessars dubbele nationaliteit.

 

Volgens NDP-fractieleider Jenny Geerlings-Simons en secretarisgeneraal Ramon Abrahams moet hiermee voor de NDP en de gemeenschap duidelijk zijn geworden dat Parmessar de Surinaamse nationaliteit heeft. "Hij is een dyadya Srananman en geeft duidelijk aan dat hij de Nederlandse nationaliteit niet wil," stelt Abrahams. Volgens hem mag nu ook in Nederland geen enkele twijfel bestaan over Parmessars nationaliteit. Geerlings- Simons zegt dat de volksvertegenwoordigers nu met een gerust hart en in vol vertrouwen op Parmessar zullen stemmen, omdat ze nu de zekerheid hebben dat ze op een Surinamer hun stem uitbrengen.

 

NPS-topper Arnold Kruisland, die aan zijn partij de nodige stukken beschikbaar stelde waaruit twijfels optraden over de juistheid van Parmessars nationaliteit, zegt geen enkele boodschap aan de brief van Parmessar te hebben. Hij vindt dat het schrijven niet bij de juiste instantie is gedeponeerd. Het merkt op dat de brief niet gericht is aan het Nederlandse Ministerie van Justitie, die met vreemdelingenzaken is belast, maar aan de Nederlandse ambassade. Verder is ook het Nederlands paspoort niet als bijlage in de brief opgestuurd. Ook mist hij een brief aan de werkgever van Parmessar. Kruisland vindt voorts dat de brief rechtstreeks of door tussenkomst van de ambassade aan Justitie Nederland gericht moest worden. Hij vraagt zich verder ook af of Parmessar daadwerkelijk zes jaar in Suriname woonachtig is geweest, omdat hij al die tijd ook in het bevolkingsregister van Nederland stond geboekt.

 

Staatsrechtgeleerde mr Sam Polanen geeft te kennen dat uit de brief van Parmessar wederom blijkt dat de verklaring van de burgemeester van Bodegraven niet voldoende was. "Burgemeesters zijn slechts uitvoerders. Als je wil bewijzen dat hij Nederlander is, moet je met het koninklijk bewijs komen." De brief geeft volgens hem aan dat Nederland nu zelf moet verklaren dat Parmessar Surinamer is.

 

De jurist mr Fred Kruisland: "Juridisch gezien is er met de brief geen vuiltje aan de lucht, hij voldoet daarmee aan zijn spreekplicht. Alleen is hij vijftien jaren te laat." Volgens de advocaat moest Parmessar deze spreekplicht reeds in 1990 doen toen hij Surinamer werd. "Maar ik geef toe dat met deze brief in elk geval krachtens het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit, hij de Nederlandse heeft verloren."-.

 

Bron/Copyright:

,28/07/2005

naar boven


Parmessar blijft in race presidentschap - onder voorbehoud

door Vernon Texel

 

Paramaribo - Anders dan velen hadden verwacht is het doek gisteren niet gevallen voor NDP/VVV-presidentskandidaat Rabindre Parmessar. De ophef die het Nieuw Front- Plus vorige week donderdag maakte over zijn vermoedelijke Nederlandse nationaliteit blijkt niet veel meer te zijn dan de spreekwoordelijke berg die een muis heeft gebaard. Parmessar blijft in de race voor het presidentschap.

 

Controversiele presidentskandidaat Rabindre Tewarie Parmessar. Kalm en gelatenIn een verklaring voorgelezen door NF-fractieleider Otmar Rodgers, namens het NF, A Combinatie en DA’91, vinden deze partijen dat de aangelegenheid met meer dan slechts formeel juridische uitgangspunten heeft te maken, wat een gevaarlijk precedent in zich bergt voor de samenleving. "Voor de goede orde delen zij u mede dat indien zij ten tijde van de goedkeuring in De Nationale Assemblee (DNA) van de kandidatuur voor het presidentschap van de persoon van R.T. Parmessar, beschikten over de informatie omtrent betrokkene waarover zij thans beschikken, zij tot een andere beslissing zouden zijn gekomen dan waartoe zij kwamen".

 

Met deze dooddoener wordt het aanvankelijk met veel bravoure ingenomen standpunt in deze zaak nu door het NF-Plus verlaten. Vorige week donderdag nog was het Rodgers die zich hevig verzette tegen de kandidatuur van Parmessar, omdat nieuwe informatie zou hebben uitgewezen dat hij ook een Nederlands paspoort zou hebben en daarmee de nationaliteit van dat land. De presidentskandidaat moest staande die vergadering, op aandringen van de NF-fractieleider, dit bevestigen of ontkennen.

 

 Diplomatiekie vertegenwoordiging tijdens de buitengewone openbare DNA-vergaderingIn een contraverklaring stellen de Nationale Democratische Partij (NDP) en Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV) dat uit de documenten en argumenten die in de vergadering van 21 juli en daarna aan respectieve fracties en politieke organisaties zijn voorgehouden, kan worden geconcludeerd dat de kandidatuur Parmessar moet worden gehandhaafd. De documenten zijn immers goedgekeurd door diverse instituties in Suriname, waaronder De Nationale Assemblee zelf. "Wij hebben geen onjuistheden kunnen vaststellen en vinden op grond daarvan dat de verkiezingen voor president en vice-president voortgang moeten vinden, zodat de processen om te komen tot een nieuw bestuur kunnen worden afgerond," besloot Desi Bouterse de NDP/VVV-verklaring die hij in het parlement voorlas.

 

De vergadering begon overigens ruim tweeëneenhalf uur later dan was aangekondigd, omdat er eerst door de verschillende fracties en petit comité en later in bredere kring met parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en de verkiezingscommissie werd beraadslaagd over de te volgen procedure. Uiteindelijk werd de stemming, na het voorlezen van de verklaringen, normaal voortgezet.

 

Zoals te verwachten was verschilde het resultaat niet met de uitslag van 19 juli, namelijk 27 stemmen voor het koppel Ronald Venetiaan/Ram Sardjoe van het NF-Plus en 20 voor het tandem Rabindre Parmessar/Wilfried Roseval van de NDP/VVV. A1 deponeerde twee blanco stembiljetten in de stembus.

 

Op woensdag 3 augustus wordt in de Verenigde Volksvergadering definitief bepaald wie het land de komende vijf jaren zal gaan leiden. Het besluit om de stemming op zijn beloop te laten moet volgens Rodgers geen precedentwerking hebben. Deskundigen zeggen echter dat deze stap in de toekomst als jurisprudentie kan worden aangehaald, een rechtsopvatting die voortvloeit uit genomen beslissingen. Rodgers benadrukt echter dat de nationaliteit en het ingezetenschap van Parmessar veel stof heeft doen opwaaien rondom de kandidatuur van betrokkene en aanleiding heeft gegeven tot verstorende en controversiële standpunten in de samenleving. "Het NF-plus roept daarom op tot het verrichten van diepgaand onderzoek, zodat er over de nationaliteit en het ingezetenschap van de persoon RT Parmessar geen enkele twijfel bestaat, " zei Rodgers tot slot.-.

 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


NDP-fractieleider Jenny Simons: Handhaven Parmessar niet vertalen als gewonnen slag

door Vernon Texel

 

Paramaribo - De NDP ziet het handhaven van presidentskandidaat Rabindre Parmessar in de presidentsverkiezingen, ondanks de vele onduidelijkheden over zijn vermoedelijke Nederlandse nationaliteit, niet als het winnen van een veldslag. "Er zijn donderdag wat moeilijkheden opgeworpen door het Nieuw Front (NF), maar wij zien de voortzetting van het verkiezingsproces niet als overwinning van een veldslag. Wij willen simpelweg met veel wikken en wegen de samenleving in de juiste richting duwen", legt NDP fractieleider Jenny Geerlings-Simons uit.

 

Na ruim vier dagen is er namelijk geen duidelijk bewijs opgedoken over het mogelijke Nederlanderschap van Parmessar. Simons benadrukt echter ten overvloede dat voor haar partij geen enkele twijfel bestaat over het Surinamerschap van de NDP/VVV-presidentskandidaat. Simons zegt dat zij persoonlijk zich wel even moest oriënteren over de situatie. Er mag namelijk geen enkele twijfel bestaan over de nationaliteit van een president. "En de NDP heeft geen twijfels,". verzekert de NDP-fractieleider. Zij is het daarom niet eens met het proces dat door het NF opgang is gezet. "We gaan naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) met een Surinamer, van wie geen vraagtekens zijn bij zijn nationaliteit", weet de parlementariër.-.

 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


DNA-voorzitter Paul Somohardjo: Orde en rust wel degelijk in geding

door Vernon Texel

 

Paramaribo - Er is wel degelijk sprake van geweest dat de orde en rust in het land ernstig verstoord zouden worden, als het parlement had besloten NDP/VVV presidentskandidaat Rabindre Parmessar uit te sluiten van verdere deelname aan de presidentsverkiezingen. "Als oudere en ervaren politicus kan ik dat weten. Kijk maar naar de toestanden die we hebben gehad in 1975 en 1980".

 

Aan het woord parlementsvoorzitter Paul Somohardjo die een nadere toelichting geeft op het besluit om de verkiezing van de president en vice-president gewoon voortgang te doen vinden. "Op grond van de door partijen voorgelezen verklaringen, het algemeen belang en de rust en orde in het land heb ik daarom besloten het verkiezingsproces voort te zetten".

 

Het besluit is met tact, diplomacy en na lobbywerk genomen. "De meningen zijn te verdeeld om er lichtvaardig mee om te gaan. Zelfs top-deskundigen en het volk verschillen met elkaar van opvattingen, waardoor er geen duidelijke mening geventileerd kon worden", legt Somohardjo uit. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en kan Parmessar blijven meedingen naar het presidentschap. Bovendien zijn er volgens de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) al teveel stations gepasseerd. "Zelfs Zanderij", grapt hij.

 

Daarnaast voorziet de Grondwet er volgens hem niet in dat iemand die al (passief) in het verkiezingsproces participeert, wordt gediskwalificeerd. Het landsbelang is in dit geval niet gediend met confrontatie. "Maar als uiteindelijk onomstotelijk komt vast te staan dat Parmessar wel de Nederlandse nationaliteit heeft, zal het parlement een definitieve beslissing nemen", benadrukt Somohardjo.

 

Maandag maakte dWT reeds bekend dat uit voorzorg, leger en politie verhoogd paraat zouden zijn. Informatie had namelijk uitgewezen dat de Nationale Democratische Partij (NDP) haar achterban had gemobiliseerd om aanwezig te zijn bij het DNA-gebouw om steun te betuigen aan Parmessar. Defensieminister Ronald Assen nuanceerde dit echter en sprak van een verhoogde alertheid van de twee gewapende machten. Gisteren lag een boot van de politie aangemeerd bij de Marinetrap en bevond zich er ook een eenheid van de Mobiele Eenheid.

 

De mogelijke chaos die voor gisteren bij de voortzetting van de presidents- en vicepresidentsverkiezingen was voorspeld is echter uitgebleven. Ook waren er naast de gebruikelijk persoonlijke bewegingen van mensen die in en uit het parlementsgebouw gingen, onder meer van regeringsfunctionarissen en veiligheidsmannen en een enkele voorbijganger, geen massa’s mensen getogen naar het DNA-gebouw. NDP-voorzitter Desi Bouterse had zijn aanhang maandagavond tijdens een spoedvergadering van de partij opgeroepen het hoofd koel te houden. NDP’ers zouden namelijk gedisciplineerde mensen zijn. De politie had gisteren dan ook niet meer te doen dan het gebruikelijke oog in het zeil houden.-.
 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


Verenigde Volksvergadering kost meer dan SRD 300.000

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - De Verenigde Volksvergadering (VVV) van woensdag 3 augustus zal ruim 400 procent duurder zijn dan die van 1996. Assembleevoorzitter Paul Somohardjo zegt dat de kosten van de volgende week te houden volksvergadering voorlopig op 307.000 Surinaamse dollar zijn begroot. Deze begroting zal verder oplopen doordat enkele bijkomende kosten nog niet konden worden opgebracht. De VVV van 1996 heeft de Staat toen SF 65 miljoen gekost, het equivalent van 65.000 Surinaamse dollar.

 

De enorme kosten die de organisatie van de VVV met zich meebrengt zijn reden genoeg voor zowel Somohardjo als minister Romeo van Russel van Regionale Ontwikkeling (RO) om alle assemblee-, districts- en ressortraadsleden op te roepen op 3 augustus hun plicht te vervullen, wanneer in derde stemming de verkiezing van de president en de vice-president in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) plaatsvindt.

 

Somohardjo legt uit dat het transport van en het logies voor de 891 volksvertegenwoordigers uit de tien districten de grootste kostenpost vormen. Vanwege de uitgestrektheid van de districten Sipaliwini en Brokopondo en de afstand tot Paramaribo maken zij een groot deel van de kosten uit. Alleen al voor het vervoeren en accommoderen van de 62 volksvertegenwoordigers van het district Sipaliwini, moet de Staat tussen de 130.000 en 140.000 Surinaamse dollar neertellen.

 

Van Russel zegt dat zijn ministerie het netwerk dat het via de districtscommissarissen heeft om de regionale organen te bereiken, ter beschikking stelt ten behoeve van de organisatie van de VVV. De elf districtscommissarissen van de tien districten hebben gisteravond de convocaties bij de griffier van het parlement opgehaald om deze aan de regionale volksvertegenwoordigers te doen toekomen. Hierna zal met hen afgestemd worden wanneer en hoe ze naar Paramaribo vervoerd en ondergebracht zullen worden om aan de Verenigde Volksvergadering te kunnen deelnemen.

 

"Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling doet er alles aan om een dusdanige bijdrage te leveren zodat de VVV straks een succesvol en vlot verloop kan hebben". Ook Somohardjo zegt dagelijks met alle actoren bezig te zijn om de VVV tot een succes te maken. De logistieke voorbereidingen, zoals het bouwen van een podium en het creëren van andere faciliteiten in de ANS zijn reeds in volle gang.-.

 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


 

Sam Polanen: ‘Nieuwe regering moet gelijk alle wetten grondig reviseren’

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - Het reviseren van alle Surinaamse wetten moet de hoogste prioriteit van de nieuwe regering zijn. De staatsrechtgeleerde mr Sam Polanen die deze mening is toegedaan vindt dat hiermee onnodige commotie wordt voorkomen, zoals dat zich de afgelopen dagen in de nationaliteitskwestie van Rabin Parmessar heeft voorgedaan.

 

Volgens Polanen zijn er nog veel onduidelijkheden in de wetten waaronder de Grondwet. "Er moet snel een onderzoek komen want veel van de vereiste organieke wetten in de Grondwet van 1987 zijn er nog niet. De grondwettelijke opdracht van 1987 is nog steeds niet uitgevoerd, want die organieke wetten zijn nooit gemaakt. De Grondwet rammelt niet alleen, maar ook de toelichting op zaken moet goed komen". Ook de "Wet van 5 januari 1988, houdende regelen voor de kandidaatstelling en verkiezing van de president en de vice- president van de Republiek Suriname," moet volgens Polanen grondig gereviseerd worden. Deze wet is naar weten van de staatsrechtgeleerde, door de toenmalige assemblee binnen drie dagen gemaakt.

 

Na de verkiezingen van 1987 bleek dat er geen organieke wetten waren voor de verkiezing van de president en de vice- president. In alle haast is toen aan deze wet gewerkt, omdat het land dan anders zonder een president zou zitten. "Maar nu blijkt inderdaad dat er zaken zijn die niet kloppen en die ook voor grote problemen zorgen. In de kwestie Parmessar hebben we dat gezien. Er staat bijvoorbeeld nergens dat je geen dubbele nationaliteit mag hebben".

 

Polanen hoopt dat de komende regering lering trekt uit de kwestie Parmessar en er met alle zorgvuldigheid meteen werk van maakt om duidelijkheid te brengen in de wetgeving. Hij zegt blij te zijn dat de kwestie rondom de kandidatuur van Parmessar middels consensus is afgehandeld. Anders zou er sprake zijn van een complete patstelling, daar de bestaande wetgeving hier geen duidelijkheid in kan brengen.-.

 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


Kruisland: ‘daadkracht parlement zoek in paspoort-affaire’

door Ivan Cairo

 

Paramaribo - Op de 891 leden van de Verenigde Volksvergadering (VVV) rust de taak komende week woensdag een nieuwe president voor het land te kiezen. NPS-topper Arnold Kruisland houdt er een bittere smaak aan over, nu NDP-presidentskandidaat Rabin Parmessar ondanks bewezen Nederlanderschap, niet uit de presidentiele race is gegooid door het parlement.

 

Door de man te handhaven als kandidaat heeft De Nationale Assemblee getoond "geen daadkracht te hebben", zegt Kruisland desgevraagd aan de Ware Tijd. Zoals de zaak uiteindelijk is opgelost is volgens hem een anti-climax na de hele heisa die door het Nieuw Front over deze kwestie is gemaakt in het parlement, maar ook in de nationale pers. De politicus blijft erbij dat aangezien nu blijkt dat betrokkene ook op basis van diens eigen uitlatingen, een dubbele nationaliteit heeft, hij onherroepelijk gediskwalificeerd had moeten worden. "Hij heeft belangrijke informatie achtergehouden op basis waarvan zijn kandidaatstelling geaccepteerd is geworden en hij op die manier ook lid van De Nationale Assemblee is geworden. Als ik het voor het zeggen had, had ik hem gediskwalificeerd, omdat we een voorbeeld moeten stellen in dit land en het is nooit de bedoeling van de Grondwet geweest en ook niet van dit volk om geleid te worden door een president die twee nationaliteiten heeft", zegt een duidelijk teleurgestelde Kruisland.

 

Waarom Parmessar niet is gediskwalificeerd komt volgens hem duidelijk tot uiting in de door het NF-plus afgelegde verklaring. De afhandeling van deze zaak zal geen precedentwerking hebben voor de toekomst . Ofschoon de bewijzen er liggen om Parmessar van verdere deelname aan de presidentsverkiezing uit te sluiten, is volgens Kruisland, "om meer politieke redenen de beslissing genomen de man toch te laten als kandidaat". Het NF-kamp verschuilt zich volgens hem nu achter het feit dat de kandidaatstelling al achter de rug was, toen de paspoortinformatie en andere zaken bekend werden.

 

Een argument is dat het Nieuw Front niet wil dat haar kandidaat Ronald Venetiaan, zonder een tegenkandidaat in de VVV gekozen wordt tot staatshoofd. "Omdat er altijd het verwijt zal zijn, dat men eerst heeft gezorgd voor het diskwalificeren van Parmessar, zodat Venetiaan bij acclamatie gekozen wordt", weet de ex-parlementariër die met zijn graafwerk de nationaliteitskwestie aan het licht bracht.

 

Mocht Parmessar in de VVV gekozen worden tot president, wacht Suriname mogelijk een nieuwe politiek-bestuurlijke crisis. Gesteld zou kunnen worden dat een dergelijke uitslag zou aangeven dat de meerderheid van de VVV geen problemen heeft met een president met een dubbele nationaliteit. In het parlement zou hij echter, als hij daar niet de gewenste steun krijgt, uiteindelijk zoals de Grondwet voorschrijft, bij gewone meerderheid kunnen worden afgezet.-.

Bron/Copyright:

,27/07/2005

naar boven


Verslag tweede ronde presidentsverkiezingen

Dinsdag 26 juli 2005

14:30 uur SME tijd:

 

Presidentsverkiezingen 3de ronde: Verenigde Volksvergadering aan zet

In het parlement is er ook in de tweede ronde geen tweederde meerderheid voor een van de presidentskandidaten. De keus wordt nu voorgelegd aan de 893 leden van de Verenigde Volksvergadering.

Het parlement ging vandaag akkoord met de kandidatuur van Rabin Parmessar, ook al heeft hij een Nederlands paspoort. De ontdekking daarvan leidde tot uitstel van de parlementszitting. Nu stemden 27 mensen voor de zittende president Venetiaan en 20 voor Parmessar (PVF stemde wederom 2x blanco). Het onderzoek gaat echter door in hoeverre instanties misleid zijn door de heer Parmessar. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor Parmessar, ook als hij eventueel president zou worden.

NDP-leider Bouterse zegt dat hij al lang wist van de dubbele nationaliteit van zijn kandidaat en dat dat geen bezwaar is voor diens kandidatuur.

13:10 uur SME tijd:

De verdaagde DNA vergadering, die vandaag om 11:00 zou moeten aanvangen, is  nog niet begonnen. Fractievoorzitters en DNA voorzitter zijn nog met elkaar in overleg. Het gaat hier om de standpunten die de fracties straks in de vergadering zullen aannemen in kwestie presidentskandidaat Parmessar. Belangrijkste punt op de agenda is nog altijd de verkiezing van de president, echter is het nog onvoorspelbaar hoe lang over kwestie Parmessar nog gedebatteerd zal worden alvorens men over kan gaan tot de stemming.

 

07:00 uur SME tijd:

Indien de derde ronde van de presidentverkiezingen doorgaat, zal de Verenigde Volksvergadering (VVV) gehouden worden op 3 augustus. Dit heeft de parlementsvoorzitter gisteren besloten na overleg met de verschillende fracties.

 

Bron/Copyright:

N.Net News Service

,26/07/2005

naar boven


Oud-parlementsvoorzitter Wijntuin: ‘Assemblée moet landsbelang boven politieke belangen stellen’

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - "Het belang van Suriname moet prevaleren. Als politieke belangen gaan spelen dan ben ik bang dat we nooit eruit gaan komen. Het gaat uiteindelijk om het Surinaams belang en daarom roep ik het gehele Surinaams volk en in het bijzonder alle 51 assembleeleden op om de politieke belangen terzijde te leggen en een oplossing te zoeken zodat de rust en ontwikkeling van Suriname gegarandeerd blijven".

 

Deze oproep doet Emile Wijntuin, oud- parlementsvoorzitter tevens partijleider van de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) naar aanleiding van de nationaliteitskwestie van de NDPVVV presidentskandidaat Rabindre Parmessar.

 

Wijntuin hoopt dat, wanneer het parlement vandaag bijeenkomt om een beslissing te nemen over de juistheid van de nationaliteit van Parmessar, het algemeen belang steeds voor ogen gehouden wordt. Volgens Wijntuin gaat het hier om een zeer ingewikkelde zaak die Suriname in een heel moeilijk parket heeft gebracht. Niet alleen onder de juristen zijn er uiteenlopende meningen maar ook onder het volk. Verder moet de zaak in een breed kader bekeken worden waarbij in eenheid naar een oplossing gezocht moet worden.

 

De oud-parlementsvoorzitter gaat terug naar 1975, tijdens de turbulente periode rond de onafhankelijkheid. "Er waren enorme spanningen in de samenleving en onder politici. Maar uiteindelijk ging het om het belang van Suriname, het algemeen belang, het landsbelang, en dat moet nu ook gaan prevaleren.". Wijntuin die ook adviseur is van Paul Somohardjo, voorzitter van De Nationale Assemblée, is van mening dat de verkiezing van de president en de vice-president al dan niet met Parmessar, normaal voortgang moet vinden. Hierna kan de assemblee zich gaan concentreren op de verkiezing in de Verenigde Volksvergadering (VVV).

 

"Velen begrijpen dit niet. Al is er maar één presidentskandidaat, de VVV moet toch bijkomen als die ene kandidaat in het parlement niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen haalt. De verkiezing moet normaal doorgaan en daarna moet de VVV komen".

 

Bron/Copyright:

,26/07/2005

naar boven


Ramkhelawan: ‘NDP schuift bedrieger als presidentskandidaat naar voren’

Geplaatst: 26/07/2005

Paramaribo - De DA-voorzitter Djagendre Ramkhelawan vindt het jammer dat een intellectueel als Rabin Parmessar uit puur politiek opportunisme het volk van Suriname heeft misleid en het land in een ander politiek avontuur heeft doen belanden. Uit de nu geproduceerde stukken en uit eigen verklaring van Rabin Parmessar, is volgens Ramkhelawan overduidelijk komen vast te staan dat hij willens en wetens heeft gehandeld om over twee nationaliteiten te kunnen beschikken om daar gebruik van te maken waar zulks hem persoonlijk goed van pas komt. Alle personen die om welke redenen dan ook het opnemen voor deze handelswijze van de heer Rabin Parmessar, zijn geen oprechte, waarachtige nationalisten, meent Ramkhelawan.

De DA-voorzitter stelt dat Desi Bouterse een grove fout gemaakt heeft om een bedrieger naar voren te schuiven in de politieke arena. Men moet niet vergeten dat de NDP als hoofdverkiezingsissue de leuze: ‘Des for Pres, neks no fout’ heeft gehanteerd. Bouterse was de man die dwars door alles heen, coute que coute president van Suriname wilde worden. Dit was de reden dat er voor de verkiezingen van 25 mei 2005 geen enkele samenwerking met een andere politieke partij tot stand kon komen, omdat bij elke bespreking vooraf hard door de NDP werd gesteld dat er over de kandidatuur van de heer D. D. Bouterse als presidentskandidaat geen discussie mogelijk was en niet bespreekbaar was. Met de kandidatuur van Parmessar omzeilt hij de strijd in de politieke arena tegen de NF-kandidaat Ronald Venetiaan.

Ramkhelawan vraagt zich af of zulks niet moet worden beschouwd als een laffe daad, kiezersbedrog en volksverraad. Artikel 61 lid 2 van de Grondwet is zelfs overduidelijk en geeft aan dat personen die zich kandidaat stellen voor de verkiezing tot afgevaardigde naar DNA in het desbetreffende district moeten wonen en hun hoofd of werkelijk verblijf aldaar hebben en wel gedurende twee (2) jaren voorafgaand aan de verkiezingen. Artikel 92 lid 2 van diezelfde Grondwet is ook overduidelijk, dat om tot president of vice-president te kunnen worden gekozen, moet een kandidaat, voorafgaand aan zijn kandidatuur hij tenminste zes (6) jaren woonplaats en hoofd of werkelijk verblijf in Suriname hebben gehad.

Als de instanties die belast waren met het onderzoek naar de juistheid van de gegevens, hun werk goed en secuur hadden verricht wat de Grondwet voorschrijft, zou de heer Rabin Parmessar niet eens op de kandidatenlijst voor DNA hebben mogen staan, laat staan presidentskandidaat zijn, omdat overduidelijk is komen vast te staan dat de heer Rabin Parmessar de afgelopen jaren als toerist naar Suriname kwam en zijn daadwerkelijk verblijf geen Suriname was. De bedrieger is bedrogen. Hoe erg het ook moge zijn, Parmessar moet de eer aan zichzelf houden en de ontwikkelingen op politiek gebied in Suriname niet verder stagneren.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-07-2005

naar boven


Prof. Ooft: Regering niet bevoegd in kwestie Parmessar

DNA blundert, zegt prof . Ooft

Geplaatst: 26/07/2005

Paramaribo - Het is niet de regering, maar De Nationale Assemblee (DNA) die bevoegd is om de zaak van de NDP -presidentskandidaat Rabindre Parmessar te onderzoeken, omdat de persoon in kwestie een lid is van DNA, zegt professor Coen Ooft, de juridisch adviseur van de NDP in deze zaak, in gesprek met DBS.

Hij meent dat het Parlement een grote blunder begaat. ‘Het is een fout geweest om de regering de zaak te laten onderzoeken. DNA moet zelf de zaak onderzoeken en oplossen.’ Verder vertelt Ooft dat geen ander Staatsorgaan bevoegd is zich met de zaak te bemoeien. Het is niet waarschijnlijk dat president Ronald Venetiaan de nationaliteit van Parmessar zal intrekken, omdat hij naar zeggen van Ooft geen strafbaar feit heeft gepleegd.

Venetiaan kan noch wettelijk noch formeel daartoe overgaan. Mocht hij dat toch doen, zal hij de man ‘killen’ en dat is alleen maar om de gang naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) te vermijden. Ooft vindt het heel jammer dat de deskundigen zich alleen beroepen op de Grondwet, terwijl met de Wet van 5 januari 1988, betreffende de regeling van de verkiezing van de president en de vice-president in DNA en de VVV en de Wet op de Nationaliteit en ingezetenschap van Suriname, alles opgelost zou kunnen zijn.

Nog duidelijker is volgens Ooft de Toescheidingsovereenkomst van 1975 tussen Suriname en Nederland. Alle Surinamers moesten in die periode afstand doen van de Nederlandse nationaliteit, omdat voor de onafhankelijkheid een ieder ook de Nederlandse nationaliteit bezat. Ooft zegt te begrijpen dat niet een ieder afstand heeft genomen van de Nederlandse nationaliteit, vooral de groep die naar Nederland was gevlucht. Hij verduidelijkt verder daar Parmessar in 1992 geopteerd heeft voor de Surinaamse nationaliteit en hiermee is zijn Nederlandse komen te vervallen.

Alhoewel de wet niet aangeeft wanneer die precies komt te vervallen, zegt hij dat aangenomen kan worden dat het terstond is. Parmessar is daardoor officieel Surinamer. Hij begrijpt dat er verwarring is ontstaan door de dubbele paspoorten die zijn cliënt bezit, maar zegt hij dat een Nederlands paspoort niet automatisch betekent dat je Nederlander bent. Het reisdocument dat in DNA is gepresenteerd, kwalificeert hij als een begin van een bewijs. Echter moet bewezen worden dat de man Nederlander is.

Niet de burgermeester van Bodegraven, maar Justitie in Nederland zou moeten vaststellen of Parmessar inderdaad Nederlander is. Ooft wijst erop dat de Nederlandse administratie niet aansluit op de Surinaamse en kan er dus aangenomen worden dat de burgermeester niet eens weet dat Parmessar Surinamer is. Met dit gegeven op de achtergrond zegt Ooft dat hij vandaag niet weerhouden kan worden om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in DNA. Echter kan Ooft niet aangeven hoe sterk de positie van Parmessar is. Wel heeft hij voldaan aan alle wettelijke bepalingen om kandidaat gesteld te worden.

Daarenboven zijn er geen wettelijke bepalingen die zijn verkiezing tegenhouden. Het Parlement zou eventueel een motie kunnen indienen tegen zijn verkiezing en vraagt Ooft zich af wat voor rechtskracht dat zal hebben. Alhoewel hij de juridische gevolgen daarvan niet kent, gelooft Ooft dat het Parlement niet de bevoegdheid heeft om de kandidaat te weerhouden, omdat hij aan alle eisen voldoet. DNA moet vandaag naar zijn zeggen met heel harde bewijzen op de proppen komen, dan zou een motie tegen Parmessar wel een oplossing kunnen zijn. Parmessar zelf onthoudt zich van elk commentaar.

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-07-2005

naar boven


Mr. Hugo Essed: ‘Alleen onafhankelijke rechter is bevoegd uitspraak te doen in kwestie Parmessar’

Geplaatst: 26/07/2005

Paramaribo - De vraag welke nationaliteit iemand bezit, is een rechtsvraag en over deze vraag mag alleen een bevoegde rechter zich uitspreken. Dit zegt de jurist Hugo Essed naar aankleding van de commotie, die is ontstaan over de nationaliteit van presidentskandidaat Rabin Parmessar. De vraag welke nationaliteit Parmessar bezit, kan slechts bij een rechterlijke uitspraak worden bepaald.

Foto: Mr. Hugo Essed

Als Parmessar al eenmaal is toegelaten tot DNA’s verkiezing, kan niets hem meer daarvan weerhouden tot het tegendeel door een rechter is bewezen. Zolang er geen rechterlijke uitspraak is gedaan in deze kwestie, mag Parmessar niet worden belet deel te nemen aan DNA’s presidentsverkiezing. Ook de mogelijkheid van het indienen van een motie tegen de verkiezing van Parmessar is volgens Essed in juridische zin niet juist. Met een motie kan men hem zijn verworven recht niet ontnemen, temeer hij al is toegelaten tot het parlement.

‘Of men het nu leuk vindt of niet, de NDP/VVV-kandidaat Parmessar is gerechtigd deel te nemen aan de verkiezing. De bevindingen van de toelatingscommissie op 30 juni geven Parmessar daartoe alle recht’, benadrukt de jurist. Dit recht kan je hem niet meer ontnemen. Essed kon zich daarom niet verenigen met het besluit van het Parlement de verkiezingen te verdagen naar vandaag. Desgevraagd zegt Essed dat de parlementaire onderzoekscommissie ook niet gefaald heeft in het onderzoek naar de geloofsbrieven van Parmessar. Als er toch een fout gemaakt is, dan heeft Parmessar opzettelijk verkeerde informatie doorgespeeld, zegt de jurist. Dit zou volgens Esed als strafbaar kunnen worden aangemerkt.

Mocht Parmessar eenmaal gekozen worden tot president en achteraf zou blijken dat hij een vreemde nationaliteit bezit, zal het parlement bevoegd zijn stappen tegen hem ondernemen. Een van deze maatregelen zou kunnen zijn dat hij wordt afgezet met een 2/3 meerderheid aan stemmen. Essed zegt voorts dat het bezitten van een Nederlands paspoort niet perse hoeft te betekenen dat men de Nederlandse nationaliteit bezit. Vandaag zal tijdens een buitengewoon openbare vergadering de tweede ronde van de presidentsverkiezing in De Nationale Assemblee worden gehouden.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-07-2005

naar boven


Desi Bouterse: ‘Ondanks kwade trouw hebben we het recht aan onze zijde ’

Geplaatst: 26/07/2005

Paramaribo - De voorzitter van de Nationale Democratische Partij, NDP, Desi Bouterse, concludeert dat het scenario van het NF rond de kandidaatstelling van Rabin Parmessar kwade trouw van de oude politiek is. Dit zei hij tijdens een goed bezochte bermvergadering gisterenavond in Ocer. Met de hele commotie rond de kandidatuur, waarvan hij zelfs de mening is toegedaan dat de samenleving onnodig in angst wordt gejaagd, zond Bouterse de boodschap naar de voorzitter van DNA dat de gang naar de onafhankelijke rechter een optie is in de kwestie rond de nationaliteit van Rabin Parmessar, de NDP\VVV – presidentskandidaat. Dit is voornamelijk ook nodig voor de rust in de samenleving. Duidelijk stelde hij dat het hier specifiek gaat om het cruciale vraagstuk: Is Parmessar Suriname? Ja, en heeft hij geopteerd voor het Nederlanderschap: Nee.

Met de voorgenomen motie van NF\AC-DA’91 zal getracht worden de gang naar de onafhankelijke rechter te vermijden. Alleen de rechter kan het overtuigend bewijs leveren dat Parmessar heeft geopteerd voor het Nederlanderschap, meent Bouterse. Als de voorzitter van DNA de motie toch doorvoert, betekent dit volgens Bouterse dat de rechtsgang in Suriname in het geding komt. De motie betekent terstond dat er een scheiding wordt gemaakt met de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de rechter kan niet afhankelijk worden verklaard. Dit betekent dat de Trias politica’s niet leeft binnen onze democratie. Bouterse benadrukte dat wij niet moeten vergeten dat wij met de oude politiek te maken hebben, die gewend is zand in de ogen van de gemeenschap te strooien. Bouterse ging in op het moment dat Parmessar door de NDP werd aangetrokken en de vele stofwolken die over Suriname hebben gewaaid. De feitelijke situatie is dat Parmessar, na door alle instanties en ter zake deskundigen, evenals de deskundigen die door de partij zijn geraadpleegd, het onderzoek rond zijn nationaliteit en kandidaatstelling glansrijk is gepasseerd. Na de revue van de harde tijd van Parmessar te laten passeren, die overigens ook betiteld werd als een jonge dynamische leider met managementkwaliteiten, vroeg Bouterse zich af of we deze kwaliteiten niet mogen voorhouden aan de gemeenschap. Het is zonde dat door politieke omstandigheden het land kwaliteiten verliest, waarvan het buitenland wel gebruik kan maken.

Men probeert de gemeenschap nu te misleiden dat hij de NDP in deze situatie heeft gemanoeuvreerd. Duidelijk moet volgens Bouterse zijn dat zijn partij de volle verantwoordelijkheid draagt en recht staat achter haar kandidaat. ‘We weten dat we het recht aan onze zijde hebben’.De presidents - en vice -presidents kandidaat van de NPS en VHP zijn in paniek, benadrukte Bouterse, dat zelfs de huidige president aangeeft dat zij de NDP met wortel en tak zullen uitroeien. Met respect adviseerde Bouterse de president om liever de corruptie en criminaliteit om zich heen te bestrijden. ‘Laten we naar de VVV gaan en de op handen zijnde politieke manipulaties achterwege laten en zorgen dat de rechtsstaat gewaarborgd blijft. Bouterse riep tot slot op voor rust. Hij zal na de openbare vergadering van DNA wederom na het resultaat vergaderen met de achterban.

Humphrey Dundas

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-07-2005

naar boven


Procedures presidents- en vice-presidentsverkiezing worden normaal gevolgd

door Eric Mahabier

Paramaribo - De tweede stemming over de verkiezing van de president en de vice- president vandaag in De Nationale Assemblée moet onder alle omstandighedenvoortgang vinden. Dit is het besluit dat de top van het Nieuw Front, A Combinatie en DA’91 gisterenmiddag tijdens een spoedoverleg op het kabinet van de president hebben genomen.

De drie politieke organisaties hebben met 29 zetels de meerderheid in het parlement. Assembleevoorzitter Paul Somohardjo heeft vanmorgen om negen uur een spoedoverleg met alle in het  parlement aanwezige fractieleiders. Daarnaast zal hij ook een onderhoud hebben met Desi Bouterse en NDP-VVV presidentskandidaat Rabin Parmessar wiens nationaliteit in het geding is.

Aan de fractieleiders zullen de resultaten van het onderzoek dat door de regering ingesteld is naar de juistheid van de nationaliteit van Parmessar voorgelegd worden, waarna een besluit genomen zal worden hoe te handelen in deze zaak.

Volgens minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie staat president Ronald Venetiaan als regeringsleider centraal in het onderzoek en daarom zijn alle resultaten aan hem voorgelegd. "Alle gegevens, dat gedeelte van mij wat ik aan informatie had, heb ik aan de president afgestaan." Het staatshoofd op zijn beurt heeft de resultaten aan het parlement doen toekomen.

 Afhankelijk van de bevindingen van de fractieleiders zal of aan Parmessar gevraagd worden zich terug te trekken of het parlement zal bij stemming een besluit nemen over eventuele terugtrekking van Parmessar. Een andere mogelijkheid is dat hij gehandhaafd blijft als kandidaat.

Volgens Nieuw Front topper Ramdien Sardjoe moet het parlement vandaag tussen twee "wegen" kiezen. "Eén is zoeken naar gelijk, wie heeft gelijk. En anderzijds kunnen we de weg opgaan van wat is wijs handelen in deze. Ik geloof dat we over deze ons hoofd moeten buigen en kijken wat juist is en hoe te handelen onder de gegeven omstandigheden."

Sardjoe wil niet vooruitlopen op zaken en verwijst naar de vergadering. Hoewel inhoudelijk geen van de deelnemende partijen voor de microfoon in wil gaan op de bespreking, melden bronnen binnen het Nieuw Front en A Combinatie dat Somohardjo alles eraan wil doen om Parmessar in de race om het presidentschap te houden. De bronnen melden dat de assembleevoorzitter geen maatschappelijke onrust wil hebben. Bovendien hebben ook de juristen uiteenlopende meningen in deze kwestie en dat is ook reden genoeg voor Somohardjo om alles eraan te doen om Parmessar in de race te houden.

A Combinatie- tevens assemblee-ondervoorzitter Caprino Alendy, zei voor de aanvang van de bespreking als "wens" te hebben dat Parmessar zich terugtrekt. Alendy stelt het te betreuren dat deze kwestie zich in de Surinaamse politiek heeft voorgedaan. "Indien hij zich niet terugtrekt bestaat de kans dat er een motie tegen hem wordt ingediend."

Ook Somohardjo wil niet vooruitlopen op zaken. "Wachten jullie rustig tot dinsdagochtend af. Het is niet elegant nu om aan de pers te vertellen wat we morgen gaan doen."-.

Bron/Copyright:

,26/07/2005

naar boven


Bouterse tegen motie en rechterlijk uitspraak kwestie Parmessar

Ivan Cairo

Paramaribo - "Een gevaarlijke ontwikkeling die de rechtstaat in gevaar kan brengen." Zo typeert NDP-leider Desi Bouterse bewegingen van assembleeleden die het willen aansturen op een motie in het parlement om de nu discutabele Rabin Parmessar uit te sluiten van verdere deelname aan de presidentsverkiezingen in het college.

Parmessar blijkt houder te zijn van een Nederlands paspoort en volgens de autoriteiten in Nederland ook nog over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. Deze zaak heeft vanaf de vorige week donderdag voor een enorme controverse gezorgd in politieke kringen. Ook over toespelingen van justitieminister Siegfried Gilds die voorstander is van een gang naar de rechter heeft Bouterse, die gisteravond in OCER de NDP-achterban informeerde, zijn bedenkingen. "Een motie in De Nationale Assemblée is een gevaarlijke zaak", zei hij.

De partijleider vreest dat bij een eventueel proces bij de onafhankelijke rechter deze zich vanwege de scheiding der staatsmachten niet-ontvankelijk zal verklaren om een uitspraak te doen over een besluit van het parlement. De rechtstaat komt dus in gevaar, meent Bouterse, als deze zaak in de richting van de rechterlijke macht wordt gestuurd. Hij noemde het zelfs een "kwaadaardige" zet om de nationaliteitskwestie rond Parmessar zo op de spits te drijven. Hij waarschuwde daarom ervoor om de rechterlijke macht niet in problemen te brengen en de verkiezingen vandaag normaal voortgang te doen vinden.

De NDP-leider schermde met informatie te zullen komen over personen uit het Nieuw Frontkamp die kennelijk ook een vreemde nationaliteit hebben, als de zaak-Parmessar niet wordt gelaten voor wat het is. Bouterse hield de aanwezigen voor dat wat het Surinamerschap betreft, een van de eisen om als kandidaat mee te doen aan de presidentiële race, Parmessar zowel de grondwet, de kieswet en de overheidsinstituten die hem hebben moeten screenen aan zijn kant heeft. De partijleider wees er daarbij op dat zijn kandidaat alle schakels vanaf de indiening van kandidatenlijsten tot aan zijn verkiezing en toelating als assembleelid "glansrijk" is gepasseerd alsook de eerste stemmingsronde om het presidentschap in het parlement.

Bouterse verwijt de Nieuw Front-fractie maar vooral de NPS kwader trouw door bij de tweede stemmingsronde op de proppen te komen met de paspoortaffaire. Het Nieuw Front is volgens hem bang en in paniek, dat haar kandidaat bij een eventuele stemming in de Verenigde Volksvergadering de strijd zal verliezen, waardoor nu alle registers worden opengetrokken en allerlei scenario's worden opgevoerd om Parmessar uit te sluiten of onacceptabel te maken.

Dat Parmessar een Nederlands paspoort aanvroeg en daarmee reisde komt omdat hij door de huidige machthebbers zou zijn weggepest, eerst bij het Academisch Ziekenhuis en daarna uit het land, hield Bouterse zijn gehoor voor. Volgens de politicus reisde de man op en neer tussen Nederland waar hij werkte en Suriname waar hij woont. "Hij reisde naar zijn werk. Het aanvragen van een paspoort is nog geen aanvraag van het Nederlanderschap".

Wat voor Bouterse vaststaat, is dat de presidentskandidaat na het Surinamerschap in 1990 te hebben verkregen niet opnieuw heeft geopteerd voor de Nederlandse nationaliteit en deze dus ook niet verkregen heeft. Parmessar treft geen enkele blaam, meent Bouterse, aangezien hij de partijleiding vroegtijdig op de hoogte bracht van zijn dubbel paspoort. Het was de partijleiding die na adviezen te hebben ingewonnen besloot hem op de kandidatenlijst te plaatsen.

Bouterse sprak beweringen tegen als zou zijn partij de achterban mobiliseren om vandaag bij het parlement te demonstreren tegen een eventuele uitsluiting van hun kandidaat.-.

Bron/Copyright:

,26/07/2005

naar boven


VHP-parlementariër Randjietsing: ‘Scherpere wetgeving rond verkiezingen noodzakelijk’

door Ivan Cairo

 

Paramaribo - In hoeverre de positie van een president of vice-president legitiem is als na diens verkiezing blijkt dat aan het verkiezingsproces personen hebben deelgenomen die niet over de Surinaamse nationaliteit beschikken is onduidelijk. Een pasklaar antwoord heeft de parlementariër Radjkoemar Randjietsing (NF/VHP) niet wanneer hij hiermee geconfronteerd wordt door de Ware Tijd. In elk geval zal rond de verkiezing van volksvertegenwoordigers, president en vice-president scherpere wetgeving geformuleerd moeten worden, vindt hij.

 

Dit naar aanleiding van de nationaliteitsperikelen rond presidentskandidaat Rabin Parmessar (NDP). Het opnieuw houden van presidents- of vice-presidentsverkiezingen als achteraf blijkt dat buitenlanders daarbij hun stem hebben uitgebracht lijkt de politicus "onpraktisch". "Want je weet niet hoe iemand bij die verkiezing gestemd heeft", vindt hij. "Anders zou de lijn doorgetrokken moeten worden naar de algemene verkiezingen."

 

Om tot volksvertegenwoordiger gekozen te worden moeten kandidaten onder andere de Surinaamse nationaliteit hebben. Deze personen zijn later stemgerechtigd bij de verkiezing van de president en vice-president. "De wet moet daarop scherper worden gesteld", vindt Randjietsing. Hoe dat op zeer korte termijn moet gebeuren, weet hij niet. "Maar dat moet wel gebeuren."

 

Behalve de wetgeving moet ook de totale administratie met betrekking tot verkiezingen doorgelicht worden, meent hij. Voorts zullen onder andere met Nederland opnieuw harde afspraken gemaakt moeten opdat elke wijziging in zijn bevolkingsadministratie waarvan de bevolkingsadministratie in Suriname op de hoogte dient te zijn, aan Suriname doorgespeeld wordt. Omgekeerd zal dat ook moeten gebeuren. Het vriendschapsverdrag voor samenwerking met Nederland biedt de ruimte daartoe, weet de parlementariër.

 

Problemen zoals die nu spelen in de kwestie-Parmessar, kunnen daardoor voorkomen of geminimaliseerd worden. Nu er twijfels zijn gerezen over de nationaliteit van een der kandidaten bij de huidige presidentsverkiezingen, zou het parlement een besluit moeten nemen of deze geannuleerd worden waarna een nieuw en schoon verkiezingsproces wordt ingezet. Het is een mogelijkheid, maar wanneer een van de kandidaten met zijn doelbewuste handelingen zelf heeft aangegeven dat hij Nederlander is, is de case volgens Randjietsing niet "zo moeilijk".

 

Parmessar zou zich moeten terugtrekken en niet de hele samenleving moeten opzadelen met het probleem. Ook het bewijs van de burgemeester van de Nederlandse gemeente Bodegraven waarin wordt aangegeven dat Parmessar Nederlander is, is voor de VHP-parlementariër voldoende bewijs dat hij niet als kandidaat gehandhaafd zou moeten worden. "Volgens onze wet kan je nooit Surinamer zijn als je ook Nederlander bent", besluit hij.-.

 

Bron/Copyright:

,26/07/2005

naar boven


Leger en politie in verhoogde staat van paraatheid
Omgeving DNA wordt veiligheidszone
door Vernon Texel
 

Paramaribo - De omgeving rond en het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) zijn voor morgen tot veiligheidszone verklaard. DWT verneemt uit welingelichte bronnen dat behalve parlementsleden, regeringsfunctionarissen, mediawerkers en genodigden, niemand toegang krijgt tot het gebied rond het Onafhankelijkheidsplein.

 

Vanaf zeven uur ’s morgens wordt de omgeving afgezet en het leger en de politie worden morgen in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De politie beschikt over informatie dat aanhangers van de Nationale Democratische Partij (NDP) zullen worden gemobiliseerd om zich morgen massaal te begeven naar het parlement waar, naast de voortzetting van de presidents- en vice-presidentsverkiezingen, ook klaarheid zal worden gebracht in de nationaliteitskwestie van NDP/VVV-presidentskandidaat Rabindre Parmessar.


Defensieminister Ronald Assen geconfronteerd met deze zaken, bevestigt de aangescherpte waakzaamheid. "In eerste instantie zal de extra beveiliging door politiemanschappen plaatsvinden, maar het leger is standby om waar en wanneer nodig de politie bij te staan in het handhaven van de openbare orde", verduidelijkt de bewindsman. Ook de beveiliging van verschillende overheidsobjecten en -functionarissen wordt opgevoerd. Een officiële verklaring van de regering over de te nemen maatregelen wordt vandaag uitgegeven.

 

Het nationaliteitsvraagstuk van Parmessar heeft veel stof doen opwaaien en vanuit beide kampen – het Nieuw Front plus aan de ene kant en de NDP/VVV aan de andere – wordt sinds vorige week dinsdag geprobeerd – al dan niet met deskundige hulp – het gelijk in deze zaak aan hun zijde te krijgen. Assen weet dat de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger (NL) en de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) vandaag bijeenkomt om over de zaak te praten en passende maatregelen voor te bereiden. Omdat niet van te voren duidelijk is wat er zich kan gaan afspelen "zullen de politie- en legermanschappen morgen, deels herkenbaar, voldoende in het straatbeeld aanwezig zijn. Primair blijft het handhaven van de openbare orde een aangelegenheid van de politie", benadrukt Assen.

 

De NDP houdt vandaag een spoedvergadering met al haar partijstructuren waarin voorzitter Desi Bouterse zal ingaan op de recente ontwikkelingen rond presidentskandidaat Parmessar. Op deze bijeenkomst zullen, volgens bekomen informatie, aan aanhangers van de partij instructies worden gegeven voor morgen. De NDP is niet van plan om de zaak rond Parmessar zonder slag of stoot over zich heen te laten gaan.

 

Bron/Copyright:

,25/07/2005

naar boven


Adiel Kallan: Parmessar heeft geen hoge ethische en morele waarden

Geplaatst: 25/07/2005

Paramaribo - De kwestie-Parmessar is een moreel-ethische kwestie. Parmessar is een harde werker, maar hij heeft enkele opvattingen waar ik het niet eens mee ben, zegt Adiel Kallan, directeur van het Minov. Als Parmessar hard heeft gewerkt voor een organisatie, is hij de mening toegedaan dat hij zich een deel van hetgeen door zijn arbeid is opgebracht, mag toe eigenen. Ik ben die mening niet toegedaan.

Foto onderschrift: Adiel Kallan

Als ik voor een organisatie heb gewerkt en er is bijvoorbeeld SRD 1.000 vergaard, dan geef ik de opbrengst aan de organisatie en bekijken wij de optie van vergoeding voor mijn harde werk. Ik ben jaren de chef van Parmessar geweest bij Planning en Onderzoek en heb niets gemerkt van het geweldig kader van Parmessar, zoals hij en Desi Bouterse beweren dat hij is. In Suriname lijden wij, zoals Harold Gessel op de radio een tijdje terug gezegd heeft, aan een soort verwoordende mythomanie. We geloven teveel in mythes en een van de mythes is dat Parmessar zo een geweldige manager is.

Hij is echt niet zo een geweldige professional, zoals er door hem en anderen wordt beweerd. Hij werd in 1993 afgevoerd van het Academisch ziekenhuis en heeft zich nooit weer aangemeld voor die baan. Hij was namelijk afgevoerd pro-memorie en ter beschikking gesteld van het ministerie ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis. Hetgeen betekent dat hij zich na drie jaren weer moest aanmelden bij zijn baas. Wanneer hij en Bouterse zeggen dat hij niet aan de bak kon komen na zijn ontslag van het Academisch Ziekenhuis, is dat een leugen.

Hij heeft zich gewoon niet aangemeld. Kallan zei verder dat hij en Parmessar in een organisatie zitten, genaamd Asobs (Associatie van Surinaamse planners), waarvan Parmessar op papier nog steeds de voorzitter is en hij op papier de penningmeester. De organisatie heeft een USD- en SRD-rekening. Echter weet Kallan als penningmeester alles van de SRD-rekening, maar niets van de dollar rekening. Kallan wil dit gewoon in het midden laten om aan te geven dat Parmessar het niet zo nauw neemt met moraal-ethische normen en waarden. Ook in de kwestie omtrent zijn nationaliteit is er volgens Kallan sprake van misleiding.

Op papier staat dat hij reeds zes jaren in Suriname woont, hetgeen een pertinente leugen is. Het staat op papier, terwijl het helemaal niet zo is. Dat is toch klinkklare misleiding. De visa aanvragen van Parmessar bij de ambassade zeggen genoeg. Ook als je de rapporten van CLAD leest, zie je dat deze man niet altijd even eerlijk is geweest. De kwestie omtrent de nationaliteit van Parmessar is geen politieke stunt van het NF, zegt Kallan. We hadden wel vermoedens en ik denk dat de hele samenleving vermoedens had omtrent de nationaliteit van Parmessar.

Toevallig hebben wij deze week uit Nederland een tip gehad dat Parmessar de Nederlandse nationaliteit heeft. We hadden eerder de behoefte niet om de zaak te onderzoeken, omdat we geen bewijzen hadden. Maar omdat er nu harde bewijzen zijn, hebben wij de kwestie aangekaart. Het is ook een moreel-ethische kwestie dat Parmessar persisteert. Indien zulks mij was overkomen, zou ik me zo diep schamen dat ik mij niet eens in het parlement zou laten zien. Maar Parmessar is al over het punt heen dat zijn geweten hem aanklaagt.

Dat is ook te zien aan het milieu waarin hij verkeert. En dat milieu wil hem nu ook willens en wetens verdedigen. We hebben het niet over wettelijk. Wettelijk kan hij misschien gelijk hebben, maar het gaat om de misleiding van het volk. Kallan ziet het niet gebeuren dat Parmessar zich terugtrekt, want het milieu waarin hij zit, gaat willen wijzen dat ‘neks no fout’. Het is misschien goed dat hij zich niet terugtrekt, want anders ontstaat er weer een mythe dat hij zo populair is en dat het NF hem gedwarsboomd heeft om president te worden. Het is beter dat hij gewoon verliest van Ronald Venetiaan en dat is mijn persoonlijke mening, zei Adiel Kallan, directeur van het Minov.

Reita Madhuban

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,03-09-2005

naar boven


Prof mr. drs. Coen Ooft raadsman NDP in kwestie Parmessar

Geplaatst: 25/07/2005

Paramaribo - Prof mr. drs. Coen Ooft is officieel door de NDP-leiding aangesteld als haar raadsman in de kwestie-Parmessar. Uit wel ingelichte kringen vanuit de partijleiding is DBS achter deze informatie gekomen. De NDP heeft ter zake een rechtsdeskundige ingeschakeld om de analyses en naar rechtszichten de zaak Parmessar aan voor te leggen.

Coen Ooft zal tijdens de openbare vergadering van morgen waarin de kwestie wederom zal worden behandeld, aanwezig zijn. Duidelijk in deze kwestie blijkt dat de presidentskandidaat van de NDP\VVV, R. Parmessar, zowel in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit als de Surinaamse nationaliteit. Partijen zijn bezig de laatste informaties te verzamelen alvorens breedvoerig formeel in deze kwestie een eindoordeel zal worden geveld. Uit een vorige interview stond de rechtsgeleerde op het standpunt dat Parmessar wel het Surinamerschap heeft en dat hij grondwettelijk derhalve als Surinamer dient te worden beschouwd. Het tegendeel is reeds gebleken uit de verklaring van de burgemeester van Bodegraven.

Humphrey Dundas

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,03-09-2005

naar boven


Ronny Brunswijk: ‘Bouterse maakt tweede grove fout in politiek’

Geplaatst: 25/07/2005

Paramaribo - ‘Met het naar voren schuiven van Rabin Parmessar als presidentskandidaat, heeft de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, de tweede grove fout gemaakt in zijn politieke carrière. De eerste fout had Bouterse gemaakt in 1996 toen hij Wijdenbosch tot president maakte, waarna de ‘sterke’ president Wijdenbosch hem gewoon bedankte en zich keerde tegen zijn ideeën.

Foto: Ronny Brunswijk

Hij heeft een kans om eventueel het staatshoofd te worden constant uit handen gegeven.’ Dit is de mening van Ronny Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) binnen de A Combinatie (AC). Bouterse heeft volgens Brunswijk met zijn politieke set in 2005 het vertrouwen van een groot deel van het kiezersvolk, dat de NDP vijftien parlementszetels heeft gegeven, geschonden, omdat men heeft gestemd in de hoop dat Bouterse de NDP-presidentskandidaat zou blijven conform de leus ‘Des for Pres’.

De in opspraak geraakte Parmessar heeft de NDP-leiding en goede NDP-sympathisanten een klap toegebracht. ‘Want het feit dat de partijleiding wist dat Parmessar een geldig paspoort tot 2009 bezit, waarin staat dat hij de Nederlandse nationaliteit bezit, geeft aan dat de partij bezig was een Nederlander te maken tot president van Suriname. Het is bijna onmogelijk te denken dat de nuchtere NDP-top niet heeft nagedacht over de twee nationaliteiten waarmee Parmessar rondloopt en de wettelijke consequenties die voortvloeien uit het bezitten van een andere nationaliteit naast de Surinaamse’, aldus Brunswijk.

Desgevraagd zegt hij bijna zeker te weten dat de NDP’ers grote vaderland liefde hebben en nooit zullen toestaan dat een Nederlander de president wordt van Suriname. Brunswijk is het eens met een beller die in het radioprogramma ‘90 seconden’ opmerkte, dat met Parmessar Suriname een president krijgt die conform zijn paspoort met de Nederlandse nationaliteit, ondergeschikt is aan de koningin en regering van Nederland. Volgens hem is het beter voor Parmessar om de eer aan zich zelf te houden dan door Suriname te worden teruggefloten.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,03-09-2005

naar boven


Parmessar geeft Nederlanderschap toch toe

PARAMARIBO -  NDP-presidentskandidaat Parmessar heeft na een tumultueuze parlementsvergadering alsnog toegegeven dat hij een Nederlands paspoort heeft. Daardoor kan hij volgens de Surinaamse grondwet geen president worden.

Gisteren onthulde Nieuw Front Plus dat Parmessar in september vorig jaar in Bodegraven een Nederlands paspoort heeft gekregen. Parmessar weigerde dat eerst toe te geven. Het parlement komt dinsdag bijeen. In de tussentijd wordt de zaak onderzocht.

De kans is nu groot dat het parlement Venetiaan aanwijst als president. Hij wordt dan voor de derde keer president.

Bron/Copyright:

NOS / N.Net News Service

,22/07/2005

naar boven


Grote twijfels rond legitimiteit presidentskandidaat Rabin Parmessar

Assemblee vergadering verdaagd tot uiterlijk dinsdag

 

Paramaribo - Bij de tweede ronde van de verkiezing van de president en de vicepresident in de Nationale Assemblee schijnen er problemen te zijn met de kandidaatstelling van de presidentskandidaat Rabindre Parmessar. Parmessar zou volgens bekomen kopieën een Nederlands paspoort hebben, waardoor hij onmogelijk president van Suriname kan worden. De DNA-vergadering is verdaagd tot uiterlijk dinsdag. Getracht wordt de informatie hard te maken. Mocht het bewijs geleverd worden, dan wordt Venitiaan bij acclamatie herkozen.

 

Een van de bewijsdocumenten blijkt te zijn dat de heer Rabin Parmessar in 2003 en 2004 met een visum Suriname blijkt te zijn binnen gereisd.  Alleen niet-Surinamers kunnen een visumplicht hebben. Ook kan er geen sprake zijn van duale burgerschap. De Surinaamse wet staat dit niet toe. De heer Parmessar zou in 1993 de Surinaamse nationaliteit hebben geopteerd.

 

Tijdens de vergadering werd aan de heer Parmessar gevraagd of hij wel of geen Nederlands (of Surinaams) paspoort bezit. Echter weigerde de heer Parmessar antwoord te geven. Ineens leek de heer Bouterse zijn woordvoerder te zijn. Later kwam de heer Parmessar zelf aan het woord en verklaarde dat de VP Jules Adjodhia hem het Surinaamse paspoort heeft toegekend.

De heer Adjodhia verklaarde dat Suriname over een wet beschikt dat een individu via een versnelde procedure een Surinaams paspoort kan krijgen. Echter moet de individu zo snel mogelijk moeten trachten afstand te doen van zijn of haar vorige nationaliteit. De heer Parmessar zou dit niet hebben gedaan en zelfs daarna nog vaker gebruikt te hebben gemaakt van het Nederlands paspoort. Wat vast staat is, dat er door de heer Parmessar in elk geval misbruik is gemaakt van de versnelde procedure voor het verkrijgen van het Surinaamse paspoort.

 

De VP gaf het parlement te kennen dat gemeente Bodegrave op 1 september 2004 nog een Nederlands paspoort aan de heer Parmessar heeft verstrekt.

 

14:07 uur SME tijd

Vergadering voor de 3de keer geschorst.

 

15:15 uur

Hervatting assembleevergadering

Parlementsvoorzitter verdaagt de vergadering - hervatting uiterlijk dinsdag a.s.

Bouterse: "het is slechts de vraag of de heer Parmessar wel of geen Surinamer is. Dus als hij Surinamer is, is hij niets anders."

Rogers: "Suriname staat geen paspoort shopping toe. Het is wel degelijk belangrijk te weten of de heer Parmessar wel of geen Nederlander is. Hij zou anders de autoriteiten hebben bedrogen. Dit is niet presidentskandidaatwaardig"

Parmessar: "ik ben genaturaliseerde Surinamer en ik ben tot de volste overtuiging dat ik een Surinamer ben"

 

15:26 uur

Vergadering verdaagd tot uiterlijk dinsdag.

 

Bron/Copyright:

N.Net News Service

,21/07/2005

naar boven


Verenigde Volksvergadering op zaterdag 30 juli

door Eric Mahabier 

 

Paramaribo - Indien De Nationale Assemblée (DNA) vandaag wederom niet in staat is bij een gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen een president en een vicepresident te kiezen, zal voor zaterdag 30 juli de Verenigde Volksvergadering (VVV) uitgeschreven worden. Het besluit voor het houden van de VVV op deze dag is gisteren genomen tijdens een overleg tussen de leiding van het parlement en de tien districtscommissarissen (DC’s).

 

Bronnen binnen het parlement en de DC’s melden verder dat tijdens het overleg van gedachten gewisseld is over de organisatie van de VVV. Ook de kosten die de VVV met zich meebrengt zijn uitvoerig besproken. De tien DC’s hebben de verantwoordelijkheid over het verblijf, transport en consumptie van de in hun district woonachtige volksvertegenwoordigers. Maandag jongstleden hebben alle districten een begroting van de kosten die deze organisatie in hun district met zich meebrengt, bij het Ministerie van Regionale Ontwikkeling ingediend. Dit ministerie zal samen met het parlement nagaan op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de implementatie van de begroting.

 

De bronnen melden dat voor de datum van 30 juli gekozen is omdat het Nieuw Front zo spoedig mogelijk een nieuwe regering wil hebben. Gezien het gegeven dat de 891 leden van de VVV zeven dagen van te voren geconvoceerd moeten worden en ook dat de laatste groep van districts- en ressortraadsleden op 23 juli beëdigd en toegelaten wordt, is 30 juli de datum waarop de VVV het vroegst gehouden kan houden.

 

Tijdens de bijeenkomst tussen de leiding van DNA en de tien DC’s is ook de lokatie waar de VVV gehouden zal worden vastgesteld. Gekozen is wederom voor de Anthony Nesty Sporthal aan de Mr Jagernath Lachmonstraat, omdat logistiek deze de beste plaats is. In deze locatie zijn eerder in 1991 en vervolgens in 1996 reeds een VVV gehouden. De VVV in 1996 heeft de Staat ongeveer 160.000 US dollar (toen nog 65 miljoen Surinaamse gulden), gekost. Aan die VVV namen 877 leden deel. De kosten van deze VVV zijn nog niet bekend, omdat de begroting nog in behandeling is.

 

Bron/Copyright:

,21/07/2005

naar boven


Geen president en vice-president na eerste stemming

VVV mogelijk tweede week augustus

door Vernon Texel  

 

Paramaribo - Uitgaande van de uitslag van de presidents- en vicepresidentsverkiezingen in het parlement, zal de Verenigde Volksvergadering (VVV) mogelijk voor de tweede week van augustus worden uitgeschreven. Zowel het NF-koppel Ronald Venetiaan/ Ram Sardjoe en Rabindre Parmessar/Wilfried Roseval van NDP/VVV behaalde gisteren niet de vereiste tweederde meerderheid om in die functies te worden gekozen. Beide koppels bleven elk respectievelijk steken op 27 om 20 stemmen. Jiwan Sital en Soedeschand Jairam van A1 (PvF) stemden blanco. Om gekozen te worden moeten de kandidaten tenminste 34 van de 51 zetels in de wacht slepen.

 

Aan de stemming deden 49 leden mee. Donderdag is de stemming in tweede ronde en algemeen wordt aangenomen dat ook daar de stemming zal blijven steken op het resultaat van gisteren.  Dan zullen in de VVV  891 DNA-, DR- en RR-leden de knoop moeten doorhakken. In deze buitengewone openbare vergadering kan worden volstaan met een gewone meerderheid.

 

De overige twee leden, Venetiaan en vice-president Jules Ajodhia, die ook gekozen zijn in het parlement, kunnen door hun huidige functie niet aan de stemming deelnemen. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zegt de VVV zo snel mogelijk te willen uitschrijven. Ook hij is zich ervan bewust dat morgen in de tweede stemming geen wijzigingen zullen optreden in de situatie. Gebleken is namelijk dat partijen disciplinair hebben gestemd.

 

Hoewel Somohardjo geen concrete datum wil noemen, benadrukt hij dat conform het ordereglement van De Nationale Assemblée "de leden uiterlijk zeven dagen voor het houden van de VVV via een uitnodiging hiervan op de hoogte moeten worden gesteld". Dit kan pas wanneer alle DR- en RR-leden in hun functie zijn beëdigd. Zaterdag wordt de laatste groep van deze volksvertegenwoordigers in Sipaliwini geïnstalleerd. Voor de verkiezing gisteren in het parlement, werd een stembureau ingesteld onder leiding van Otmar Rodgers en waarin verder zitting hadden Yvonne Raveles-Resida, Ricardo Panka, Radjkoemar Randjietsingh en Cornelis Kanalie. Zij blijven aanzitten tot morgen.

 

Zoals de kaarten nu liggen, maakt het NF grote kans dat zijn kandidaten in de VVV worden gekozen. Echter wordt er in kringen van het Nieuw Front druk gespeculeerd over mogelijke scenario’s en pogingen tot omkoping vanuit het NDP-kamp. Deze partij zou het vooral gemunt hebben op districtsraads- en ressortraadsleden van de VHP, omdat zij vinden dat het land nu eindelijk moet worden geleid door een president van Hindostaanse origine. De NDP en de VVV stellen zich op het standpunt, dat het een open verkiezing betreft en dat de 891 DNA-, RR- en DR-leden als kiesmannen moeten worden beschouwd. Op grond hiervan zou niemand de kandidaten euvel mogen duiden als zij deze ‘kiesmannen’ benaderen en hen proberen te overtuigen.-.

 

Bron/Copyright:

DWT

,20/07/2005

naar boven


Nog geen nieuwe president Suriname

PARAMARIBO -  Het Surinaamse parlement is er in de eerste ronde niet in geslaagd een president te kiezen. De huidige president, Venetiaan, kreeg 27 stemmen, de kandidaat van Bouterses NDP, Parmessar haalde er 20.

Er is een tweederde meerderheid van 34 zetels vereist. Waarschijnlijk komt die er ook donderdag in de tweede ronde niet.

In de derde ronde beslist de Verenigde Vergadering. Dat kan lang duren. Er is nog geen datum en er moeten 900 lokale vertegenwoordigers uit het hele land bijeenkomen. Bij deze stemming is de uitslag onvoorspelbaar.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/NOS

,19-07-2005

naar boven


Vandaag verkiezing president en vice-president

NDP-kandidatenlijst blijft gehandhaafd

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - De verkiezing van een nieuwe president en vicepresident vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) gaat normaal door. De kandidatenlijst van de NDP zal niet worden afgekeurd. Deze verklaring geven DNA-voorzitter Paul Somohardjo en griffier Edmund Bleau naar aanleiding van opmerkingen gemaakt door mr. Fred Kruisland over de geldigheid van de kandidatenlijst die door de NDP is ingediend.

 

Volgens Kruisland geeft artikel 2 lid 2 van de ‘Wet van 5 januari 1988, houdende regelen voor de kandidaatstelling en verkiezing van de President en de Vice-President van de Republiek Suriname’ duidelijk aan dat de kandidatenlijsten uiterlijk drie dagen vóór de dag der verkiezing moeten worden ingediend. Uitgaande van de datum van 19 juli waarop de verkiezing plaatsvindt, rekent hij uit dat vrijdag 15 juli de laatste dag was waarop lijsten nog konden worden ingediend. De NDP heeft haar lijst echter op zaterdag 16 juli ingediend. Kruisland vindt dat De Nationale Assemblee de wet strikt moet toepassen en dat de lijst van de NDP daarom ongeldig is.

 

"Er is niets aan de hand," vinden Somohardjo, Bleau en voormalig DNA-voorzitter Ramdien Sardjoe. Alle drie wijzen naar de presidentsverkiezingen van 2000 waar de sluitingsdatum van de indiening van de kandidatenlijsten gesteld was op 1 augustus. De verkiezing zelf is op 4 augustus gehouden. "4 - 3= 1 en 19-3= 16" zeggen Somohardjo en Sardjoe. De drie heren wijzen verder ook naar het besluit van het parlement in een vorige week gehouden huishoudelijke vergadering waar alle 51 leden het besluit hebben genomen de kandidaatstelling van woensdag tot en met zaterdag open te stellen en dat vervolgens de verkiezing op 19 juli plaatsvindt.

 

Volgens Kruisland heeft het parlement hiermee in strijd met de wet gehandeld, omdat artikel 2 lid 2 heel duidelijk op dit stuk is. "Vormfout" en "interpretatieverschil van uiterlijk en voor de dag der verkiezing" in het wetsartikel geeft staatsrechtsgeleerde prof. mr. Coen Ooft aan. Ooft vindt in de eerste plaats dat het parlement in de lokale bladen heeft geadverteerd de datum van de verkiezing en de termijn van de kandidaatstelling. Verder heeft het parlement gisteren ook laten bekendmaken dat zowel de lijst van Nieuw Front als die van de NDP goed bevonden is. Verder vindt hij dat het artikel voor verschillende interpretaties vatbaar is. Een vormfout, zoals in deze, leidt naar weten van Ooft, niet tot onrechtmatigheid van de rechtshandeling. Nieuw Frontfractieleider Otmar Rodgers die naar alle waarschijnlijkheid vandaag als voorzitter van het stembureau, dat mede over de geldigheid van de lijsten moet oordelen, optreedt, wil niet vooruitlopen op zaken. Wel zegt hij "sinds" vrijdag te hebben geweten dat de inschatting van tot zaterdag indienen van de lijsten niet juist was en heeft hij daarom de NF-lijst vrijdag ingediend. "Er is geen impasse," benadrukt hij wel.

 

Ook Sardjoe en Somohardjo vinden dat er een interpretatieverschil is over het wetsartikel. Zowel het precedent in 2000 en het besluit van het parlement waar de data vastgesteld zijn voor de verkiezing en indiening, rechtvaardigen volgens Sardjoe de lijst van de NDP niet af te keuren. Hij vindt wel dat ook serieus rekening moet worden gehouden met de juridische argumenten van Kruisland. VVV-fractielid Yvonne Raveles-Resida sluit de gang naar de rechter, als een van de mogelijkheden wanneer de lijst wordt afgekeurd, niet uit. NDP-fractieleider Jennifer Geerlings-Simons zegt dat de partij zich heeft gehouden aan het besluit van het parlement en dat er daarom niks aan de hand is. Het stembureau kan volgens haar vandaag niets anders beslissen, dan de lijst goedkeuren, omdat in het stembureau zitting zullen hebben assembleeleden die bij de besluitvorming ook hun goedkeuring hebben gegeven aan de respectieve data.-.

 

naar boven

Bron/Copyright:

DWT

,19-07-2005

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics