Nickerie.Net, vrijdag 12 augustus 2005  


Vreemd verschijnsel boven Paramaribo was lancering Ariane 5 G

door Fenny Zandgrond 

 

Paramaribo - De succesvolle lancering gisteren rond zes uur ‘s morgens van de Europe Ariane 5 G vanaf de raketbasis Kourou in Frans-Guyana, is in Suriname niet ongemerkt voorbijgegaan. Bewoners van Paramaribo Noord-Oost die vroeg uit de veren waren, hebben een witte lichtbaan aan de hemel waargenomen. Mensen die de lichtbaan zagen, dachten met een buitenaards wezen te maken te hebben, terwijl anderen er een religieuze verklaring voor gaven.

 

Condensatiespoor is van de raketmotor Ariane 5 G - 11 aug 2005 - Fotografie Hijn Bijnen

Condensatiespoor van de raketmotor Ariane 5 G - 11 aug 2005 - Fotografie Hijn Bijnen

De meteoroloog Radjkoemar Nanda verklaart dat de waargenomen lichtbaan het condensatiespoor is van de raketmotor. De ruimtesatelliet heeft 28 minuten na zijn lancering de aangekoppelde raket losgelaten. Deze zelfvernietigende raket heeft diverse omwentelingen gemaakt voordat hij in zeer kleine stukken uiteen viel. In Suriname zal verder niets meer van de raket, in de vorm van brokstukken of ander materiaal, terug te vinden zijn. De lancering van de Ariane 5G begon om 5.20 uur Surinaamse tijd.

 

Het is de 22ste lancering van een Ariane, die steeds verder is aangepast en circa twaalf jaar operationeel kan blijven. De Ariane 5 G die gisteren in de ruimte is gebracht, is de grootste en zwaarste commerciële telecomsatelliet die ooit is gelanceerd. Hij zal high-speed internet diensten in de meest afgelegen en de dichtstbevolkte gebieden in de wereld mogelijk maken. De fabrikant van de satelliet is het Thaise Space Systems/Loral, bekend als Thaicom 4, en eigenaar van het internationaal telecommunicatie bedrijf iPSTAR.

 

Met de high-power bezetting van de Ku-band en Ka-band frequentietransponders, kan iPSTAR klanten in tenminste veertien landen in Azië en de Pacific, van India tot Japan en van Zuid-Australië tot Nieuw Zeeland bereiken. De lancering is niet zonder problemen geschied. Op het laatste moment moest de start met 101 minuten worden uitgesteld vanwege een technisch probleem.-.

 

Bron/Copyright:

,12/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics