Nickerie.Net, dinsdag 16 augustus 2005  


Suriname veroordeeld voor massamoord

SAN JOSé/PARAMARIBO - De Surinaamse regering moet nabestaanden geld uitkeren en een dorp geld voor ontwikkeling geven wegens een massamoord die in het dorp in 1986 werd gepleegd door regeringssoldaten.

Het Interamerikaanse Hof voor de Mensenrechten (CIDH) in San José (Costa Rica) heeft dit bepaald, zoals blijkt uit maandag gepubliceerde stukken.

Meer dan veertig mannen, vrouwen en kinderen werden gedood bij een actie van het Surinaamse leger in het dorpje Moiwana. De militairen zochten er guerrillastrijders die in opstand waren gekomen tegen het toenmalige regime van Desi Bouterse.

Het CIDH draagt de Surinaamse regering verder op de plegers van deze misdaden tegen de burgers in het dorp op te sporen en te berechten. Bouterse beval een actie tegen het dorp maar ontkent dat daar burgers bij werden gedood.

De regering moet 13.000 dollar uitkeren aan elk van de 130 overlevenden als schadevergoeding en smartengeld en verder een fonds voor de ontwikkeling van het dorp stichten van 1,2 miljoen dollar. De kosten van de procedure voor het aan de Organisatie van Amerikaanse Staten verbonden CIDH zijn voor rekening van Suriname volgens het vonnis.

Vooralsnog is niemand in deze zaak vervolgd. De bewoners van het dorp vluchtten onder meer naar het aangrenzende Frans-Guyana. In de streek werden talrijke mensen vermoord en dorpen verwoest omdat de strijdkrachten vreesden dat guerrillastrijders er zich konden schuil houden.

 

Bron/Copyright:

ANP

,16-08-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics