Nickerie.Net, woensdag 31 augustus 2005  


André Telting blijft voorlopig bankpresident

‘Caram gekwalificeerd om Centrale Bank te leiden’

Iwan Brave

Paramaribo - André Telting, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), ziet in Anthony Caram, huidig president van de Centrale Bank van Aruba, een eventuele geschikte opvolger van hem. Dit zegt hij in een interview met ‘de Ware Tijd’, dat zaterdag wordt gepubliceerd. "Hij is zeer zeker gekwalificeerd om deze bank te leiden in de komende vijf jaar", zegt Telting over Caram. "Hij is van Surinaamse origine en zal daarom ook worden gedragen in de samenleving." Medio september loopt Teltings dienstverband officieel af. "Maar ik ben met de regering overeengekomen dat ik zal aanblijven, in afwachting van een goede opvolging", aldus Telting, die zegt met zijn lof voor Caram geen voorkeur uit te spreken.

"Het initiatief is natuurlijk aan de regering om zo snel mogelijk voor opvolging te zorgen." Op de vraag of de mogelijkheid bestaat dat hij desnoods deze gehele regeringsperiode aanblijft, antwoordt Telting: "Zéker niet tot 2010."

De 69-jarige Telting zegt dat de reden hiervoor in zijn leeftijd moet worden gezocht. "Als ik een stuk jonger zou zijn geweest, zou ik zeer zeker zijn aangebleven, omdat de uitdaging daar is. Ik weet zeker dat we wat we de afgelopen periode hebben neergezet nog verder kunnen uitbouwen. Maar ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik het rustiger aan moet doen. Ik moet het aan een ander overlaten."

Telting zegt dat ‘niet langer mensen’ het monetaire beleid bepalen, maar ‘het systeem’. Zo is er een nieuwe wet op staatsschulden aangenomen en is de Bankwet gewijzigd, die respectievelijk de minister van Financiën en de bankpresident monetair ‘strak afgebakende’ bevoegdheden geven. Zo is bepaald dat de staatsschuld nooit meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (BBP) mag zijn. De grens van het ‘schuldplafond’ is ontleend aan het Verdrag van Maastricht, dat de Europese Unie hanteert. En de bankpresident mag ‘niet zwichten’ voor het verzoek van de minister om toch het leningenplafond te overschrijden. Beide ambtsdragers riskeren lange gevangenisstraf plus een zware geldboete, indien zij toch deze wetten overtreden. Alleen een parlementaire meerderheid kan ‘mandaat’ geven om af te wijken. "Dit systeem is gebouwd op de ruïne van de chaos die is achtergelaten", zegt Telting. "Ik hoop dat het zijn nut aan de Surinaamse economie en aan de houders van Surinaamse valuta zal bewijzen.".-.

Bron/Copyright:

,31/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics