Nickerie.Net, donderdag 01 september 2005  


Eddy Jharap stopt definitief

Lorenzo Irion

Paramaribo - Staatsolie-directeur Eddy Jharap haakt midden in zijn verlengde ambtstermijn af. Ziekte noopt hem eerder een punt te zetten achter zijn loopbaan. Vorig jaar heeft de staat zijn ambtstermijn met een jaar verlengd. In plaats van volgend jaar stopt Jharap nu in december.

In een circulaire laat de Staatsolie-topman alle medewerkers weten er eerder mee te kappen. "Langs deze weg deel ik jullie mede dat ik besloten heb om in december uit de functie van ‘Managing Director’ te treden en definitief met pensioen te gaan. De vervroegde beëindiging van het dienstverband is om gezondheidsredenen genomen", schrijft Jharap.

Voor zijn opvolging hebben de directie en de raad van commissarissen al voorstellen gedaan aan de vertegenwoordiger van de aandeelhouder, de regering. "Ik spreek de hoop uit dat de aandeelhouders spoedig een besluit ter zake zullen nemen", zegt Jharap in de brief.

De Ware Tijd verneemt dat directeur Jharap gezorgd heeft voor capabele opvolging door middel van het ‘management development plan’. Uit het directieteam van de overige drie directeuren is er een voorgedragen om Jharap op te volgen. Iwan Kortram is de Finance Manager, Mark Waaldijk manager Refining and Engineering, terwijl Ben Nuboer die de jongste van het gezelschap is, Exploration and Production-manager is. Eén van deze drie wordt de opvolger van Jharap, tenzij een politieke benoeming dat zou dwarsbomen.

Vakbond waakt

Vakbondsleider bij Staatsolie Lloyd Read, raadt een politieke benoeming echter af. Hij noemt het directieteam kundig en ervaren en vindt het een goede zaak dat er binnenshuis kader aanwezig is om over te nemen. Het voordeel is volgens hem dat de huidige kandidaten allen bekend zijn met het bedrijf en er feeling voor hebben, omdat ze min of meer met Staatsolie zijn gegroeid. "En het zijn jonge kandidaten die de gelegenheid krijgen om hun jonge en progressieve ideeën te verwezenlijken", zegt Read. Niet dat directeur Jharap die niet had, integendeel, gelet op de dikke blauwe cijfers van het bedrijf en de jonge opvolging die hij achterlaat.

Read vermoedt dat de Staatsolie-directeur niet alleen vanwege gezondheidsredenen eerder afzwaait. Voor Jharap zou nu het juiste moment zijn om de scepter over te dragen. Daarmee wenst hij de ontwikkeling die hij voor Staatsolie heeft bewerkstelligd en die voort moet gaan, niet in de weg te staan. Read kan zich helemaal terugvinden in de beslissing van Jharap. "Het is het beste wat een goede ondernemer kan doen", benadrukt hij. Desalniettemin ziet hij de directeur met weemoed gaan, vanwege diens kunde en de manier waarop hij het bedrijf ook in moeilijke periodes heeft geleid.

De vakbondsman geeft toe dat het niet altijd koek en ei is geweest tussen de vakbond en de directie, maar hij gelooft wel dat die spanningen bijgedragen hebben aan de verhouding die nu optimaal is. Hij noemt als het succes daarvan de open verhouding die er is. "Het financieel beleid is transparant, terwijl de vakbond bij beleidsaangelegenheden wordt betrokken. Ook het personeel is betrokken bij bedrijfsaangelegenheden, weet Read.

Jharap vertoeft momenteel in het buitenland.-.

Bron/Copyright:

,01/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics