Nickerie.Net, maandag 05 september 2005  


Debat in Utrecht over remigratie naar Suriname

Hugo Den Boer

 UTRECHT - Het Nationaal Comité ‘30 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname (HNC) heeft zaterdag in Utrecht, Nederland een debat gehouden in het kader van het dertigjarig jubileum van de staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname.

Het was het tweede debat in een serie van vier debatten. De inleiders Headly Binderhagel, burgemeester van het Limburgse Nuth, en dr. Chan Choenni gaven beiden hun visie op het thema ‘Uitwisselingsvoorwaarden en migratievraagstukken’, waarna paneldiscussies met de zaal volgden.

In zijn inleiding uitte Binderhagel zich niet positief over duurzame ontwikkeling en natievorming van Suriname. Zaken als wederzijds vertrouwen, vertrouwen in de overheid, gevoel van saamhorigheid die hij noodzakelijk acht, mist hij in de Surinaamse samenleving. Hij treft eerder aan: negatief denken, wantrouwen, gebrek aan motivatie en samenwerking en een sterk door etniciteit verdeelde politiek. Ook heeft Binderhagel zijn bedenkingen of Suriname nog zit te wachten op expertise van de Surinamers uit Nederland.

Chan Choenni sprak zeer positief over inschakeling van de expertise van Surinaamse Nederlanders voor de ontwikkeling van Suriname. Als voorbeeld gaf hij landen als China en India waar remigrerende landgenoten met open armen worden ontvangen om hun expertise toe te passen in de ontwikkeling van de lokale economie. Voor Suriname acht hij het wel noodzakelijk dat er een bureau wordt opgericht om vraag en aanbod van expertise op elkaar af te stemmen.

Aandachtspunten

Tijdens de panelbesprekingen kwamen meerdere personen aan het woord. Oncoloog Samson vergeleek de Republiek Suriname met een patiënt die duidelijk gemaakt moet worden dat hij ziek is en behandeld moet worden. "Maar iedere werking heeft ook een bijwerking", waarschuwt Samson om aan te geven dat een Nederlandse oplossing voor een Surinaams probleem vaak niet werkt.

Jeanette van Dongen sprak namens de Federatie van Nederlandse Vakverenigingen (FNV). De FNV heeft sinds enkele maanden een druk bezocht steunpunt in Paramaribo, waar zowel aan individuen als collectieve werknemersbelangen ondersteuning wordt geboden. Ze stelde dat in de Surinaamse samenleving opvallend veel krachtige vrouwen werkzaam zijn.

Carmen Breeveld, onderneemster, beargumenteerde dat de discussie teveel vanuit het Nederlandse oogpunt wordt gevoerd. Zaken die in Nederland als probleem worden aangestipt, zijn volgens Breeveld in Suriname niet altijd als probleem gezien. Zo gaf zij aan dat het arbeidsethos anders is en zou er geen werkloosheid zijn, omdat Surinamers in een hosselcultuur leven. Deze laatste uitspraak veroorzaakte veel boze reacties uit het publiek, waarbij iemand stelde dat er juist veel verborgen werkloosheid is bij de overheid.

Volgens Edwin Marshall, onderwijsdeskundige, staan remigratie en expertise-uitwisseling los van elkaar. Hierbij is remigratie een individuele keuze voor de langere termijn. Voor het uitwisselen van expertise, waarbij personen voor korte of langere tijd naar Suriname afreizen, wil hij als voorwaarden stellen dat er duidelijk wordt nagedacht over de impact die dit handelen heeft op de salarissen en de bestaande structuren in Suriname.

De uitkomst van de debatten worden gebruikt voor een grote afsluitende conferentie die in november wordt georganiseerd door HNC. Iemand uit het publiek maakte de opmerking dat de grote afwezige op het debat de Surinamers uit Suriname waren, waardoor een goed en serieus debat onmogelijk is. Andere aanwezigen reageerden hier instemmend op.-.

De oprichting van HNC is geïnspireerd door discussies gehouden tijdens de Suriname Districtendagen in september in 2004. HCN stelt zich als doel om een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname en het internationale imago van Suriname te versterken. Dit doet zij onder meer door het organiseren van een debattencyclus, toekennen van een award aan een Surinamer die zich in het bijzonder heeft ingezet voor Suriname en het plaatsen van een nationaal gedenkteken ter gelegenheid van dertig jaar Republiek Suriname.-.

Bron/Copyright:

,05/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics