Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Mets voorziet groei ecotoerisme nieuwe regeerperiode

Paramaribo - Movement For Eco Tourism Suriname (METS) voorspelt de komende jaren een verdere doorbraak van het ecotoerisme. Vooral nu de nieuwe regering het toerisme als speerpunt naar voren schuift, liggen er volgens METS kansen voor een verdere opbloei van de sector.

Hiermee krijgt de reeds ingezette stijgende lijn van de ontwikkeling van het ecotoerisme een positief vervolg.
Dat deelt METS-directeur Armand Bhagwandas DBS mee. Volgens hem is er nog een potentiële uitbreidingsmogelijkheid van ongeveer 40%. Hiervoor moeten wel nieuwe kleinschalige accommodaties worden gebouwd in de ressorts van het binnenland. Gezien de doelstelling van METS, duurzame ontwikkeling in samenwerking met de plaatselijke bevolking, moet iedere uitbreiding op een verantwoorde manier worden ingebed in de locale gemeenschap. Volgens Bhagwandas heeft met name de nieuwe vertegenwoordiging van Marrons in de regering, in deze AC, oog voor de bijdrage van het ecotoerisme binnen de economie van Suriname.

De exacte plannen van de regering zijn hem nog niet bekend, maar hij verwacht dat METS hieraan een actieve bijdrage kan leveren. De ontwikkeling van het toerisme in het binnenland is aan banden gelegd door het Masterplan, aldus Bhagwandas. Dit plan, dat is opgesteld met behulp van de Europese Unie, omvat het kader waarbinnen verdere uitbreidingen moeten plaatsvinden. Volgens Bhagwandas is er thans discussie over de exacte invulling van de normen van dit masterplan. Volgens Bhagwandas staat het ecotoerisme nog in de kinderschoenen. Toch gaat de ontwikkeling snel, gezien de stijgende lijn van de bezoekersaantallen.

Naast het aantal Surinaamse en Nederlandse toeristen (het merendeel), neemt het toerisme vanuit ander landen toe. Bhagwandas ziet geen gevaar voor de natuur noch voor de locale bevolking. Immers bestaat een groep toeristen uit gemiddeld slechts 10 tot 15 personen.
Awarradam staat model voor de uitbreiding. Dit ressort wordt volledig door de locale bevolking beheerd. METS zoekt voor verdere uitbreiding naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Er is reeds een beroep gedaan op het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB).

Michel Janssen

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,9-9-05

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics