Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Suriname daalt op Human Development Index

Martin Redjodikromo

Paramaribo - Suriname is op de VN Human Development Index gedaald van de 67ste naar de 86ste plaats. Globaal betekent dit dat het slechter is gegaan met het welzijn van de Surinamer. "In Suriname is de levensverwachting gedaald, zijn opleidingsmogelijkheden afgenomen en zijn andere landen juist verder ontwikkeld en dit allemaal in het kader van het nastreven van Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG’s)," zegt mevrouw Inyang Ebong-Harstrup UNDP-vertegenwoordiger in Suriname.

Zij heeft gisteren het VN rapport met de Human Development Index aan de Surinaamse regering overhandigd in de persoon van minister Ivan Fernald van Defensie. Volgens haar is 2005 het jaar waarop de wereld op een cruciaal kruispunt is gekomen. "Wereldleiders kunnen nu bepalen of ze dit jaar als een springplank gebruiken om de MDG’s verder aan te pakken, of gewoon de zaak te laten zoals het is, waarbij de gemaakte belofte overboord wordt gegooid."

Harstrup benadrukt dat het beschikbaar hebben van precieze en recente data belangrijk is om na te gaan hoe het gesteld is met de situatie van de bevolking. Beleid kan hierop worden afgestemd. "Suriname hoeft zich niet gepasseerd te voelen, omdat andere landen harder hebben gewerkt om de MDG’s na te streven. Suriname heeft zijn eerste baseline rapport al af ." Hierin staat hoe de regering omgaat met het aanpakken van onder andere armoedebestrijding, toegang tot onderwijs, toegang tot schoon drinkwater, de strijd tegen HIV/AIDS en gendergelijkheid.

De aanpak van de MDG’s ligt volgens de UNDP resident-vertegenwoordiger in het feit dat internationale ontwikkelingshulp, vrije handel en veiligheid een samenhangend geheel vormen voor de ontwikkeling van het menselijk potentieel.

"Internationale ontwikkelingshulp kan de ontwikkeling en groei van een land versnellen en daarmee het in staat te stellen deel te nemen aan de wereldhandel. Om de armoede te bestrijden hebben onlangs de G-8 leiders de arme landen hun schuld kwijtgescholden. Oorlogen en andere interne strubbelingen in de wereld kunnen een gevaar vormen voor die ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich ervan bewust is dat het zaaien van dood en verderf het welzijn van de mens teniet doet.", aldus Harstrup.-.


Van Ravenswaay over HDR 2005: Suriname moet dringend nagaan waar de schoen wringt

Vernon Texel

Paramaribo - Suriname moet voor zichzelf een eerlijke evaluatie maken om erachter te komen waarom het relatief gezien gedaald is in het Human Development Report (HDR) 2005. Bij deze beoordeling moet worden nagegaan of het land in absolute termen ook erop is achteruitgegaan. Suriname heeft namelijk geen traditie van het accuraat bijhouden van data, wat een bepalende factor kan zijn geweest voor de huidige rangschikking.

"Toch moeten we dringend kijken waar de schoen wringt en dan gericht zaken gaan aanpakken." Zo reageert minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) op de jongste publicatie van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Suriname is door de VN-organisatie negentien plekken lager gerangschikt dan de 67ste plaats vorig jaar en is nu op positie 86 gekomen.

Volgend jaar moet het land, net als de overige VN-lidstaten, alle voorbereidingen rond hebben om in 2015 de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG’s) te realiseren. Het land heeft volgens de bewindsman teveel rijkdommen om steeds een pover resultaat te blijven scoren in internationale rapporten. Hij is het daarom ook eens met de bevindingen van het UNDP dat Suriname zijn energie- en milieubeleid drastisch moet gaan ombuigen. "We moeten focussen op langetermijnplanning en onze ontwikkeling baseren op benutting van onze natuurlijke hulpbronnen, met name energie," vindt de PLOS-minister. Hij legt verder uit dat milieu een zeer duurzaam goed is. "Maar nochtans moeten we rationeel denken en steeds de afweging maken om op het juiste ontwikkelingsspoor te blijven."

Ontwikkeling en duurzaam behoud van het milieu mogen niet ten koste van elkaar gaan. Het gaat erom de juiste middenweg te kiezen. Bij elk criterium dat is gehanteerd in het HDR 2005 moet worden stilgestaan om te kijken wat de precieze projectie van Suriname is. Het land is in HDI (Menselijke Ontwikkelingsindex)-cijfers enigszins achteruitgegaan, namelijk van 0,780 naar 0,755 wat gemaakt heeft dat Suriname ten opzichte van andere landen ook een terugval noteert. De belangrijkste redenen hiervoor zijn onder meer de lagere levensverwachting. De levensverwachting is dit jaar berekend aan de hand van nieuwe richtlijnen van ‘World Population Prospects 1950-2050’, waarin het effect dat HIV/AIDS heeft op de levensverwachting, is meegenomen. Verder zijn er dit jaar recentere cijfers gebruikt die een lagere alfabetiseringsgraad aangeven, en is een andere calculatiemethode gehanteerd.

De HDI is de meest belangrijke indicatie en niet slechts de rangschikking (plaats) op de lijst, met name door veranderingen in calculatiemethoden. Indien vorig jaar dezelfde calculatiemethoden waren gehanteerd, had Suriname vorig jaar op de 82ste plaats gestaan. Hoewel minder, zou er dan toch ook sprake zijn van achteruitgang op de HDR landenlijst.-.

Bron/Copyright:

,09/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics