Nickerie.Net, maandag 19 september 2005  


Venetiaan nodigt Balkenende uit voor bezoek

door Vernon Texel

Paramaribo - President Ronald Venetiaan heeft de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende officieel uitgenodigd een bezoek te brengen aan Suriname. De uitnodiging is vrijdag persoonlijk gedaan tijdens de bilaterale ontmoeting van de beide regeringsleiders. Venetiaan benadrukte toen nogmaals de noodzaak voor spoedoverleg over de Toescheidingsovereenkomst.

Het gesprek met Venetiaan vond plaats op verzoek van Balkenende in de marge van de speciale staatshoofdenconferentie voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Doel was een kennismaking tussen de beide regeringsleiders. Venetiaan keert vandaag, na een week, terug uit New York. Balkenende bracht namens de Nederlandse regering zijn felicitaties uit aan Venetiaan en zijn nieuw gekozen regering. Hij benadrukte uit te kijken naar voortzetting van de vruchtbare samenwerking tussen beide landen.

Op verzoek van de Nederlandse premier gaf Venetiaan een korte uiteenzetting over het te verwachten economisch en sociaal beleid van de nieuwe regering. Ook over enkele zorgpunten verschafte het staatshoofd enig inzicht aan Balkenende. Zoals verhoging van de olieprijzen op de internationale markt met haar effect op alle sectoren. Of de afbouw van invoerrechten als uitvloeisel van verplichtingen aangegaan in de CARICOM en de wereldhandelsorganisatie (WTO), en de verminderde exportopbrengsten uit voornamelijk de rijst- en bacovensector. Deze ontwikkelingen leiden tot vermindering van de staatsinkomsten. De afname van inkomsten uit de rijst- en bacovensector zijn het gevolg van de afbouw van de preferenties van de Europese Unie voor deze producten.

Gesproken is over Surinames regionale politiek met betrekking tot de Amerika’s. Kort is ook gediscussieerd over de bilaterale ontwikkelingssamenwerking en de nieuwe dimensies die zich daarin hebben voorgedaan. Dit als gevolg van veranderende inzichten aan de Nederlandse zijde en van het naderend eind van de Verdragsmiddelen uit 1975. Zowel Venetiaan als Balkenende kijkt uit naar het regulier overleg tussen respectievelijk de beide ministers van Buitenlandse Zaken en die van Ontwikkelingssamenwerking.

Van Surinaamse zijde namen behalve de president aan het gesprek deel minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken en ambassadeur Ewald Limon.

Naast Balkenende participeerden namens de Nederlandse regering ook de ministers Ben Bot van Buitenlandse Zaken en Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking in de besprekingen.-.

Bron/Copyright:

,19/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics