Nickerie.Net, dinsdag 27 september 2005  


SLM hoopt zelfstandig op Miami te vliegen

Vernon Texel

Paramaribo - In januari 2006 hoopt Surinam Airways zelfstandig te kunnen vliegen op Miami. Dit proces is vertraagd door de aandacht die de luchtvaartmaatschappij het afgelopen jaar gaf aan de Boeing 747-300-operatie. Inmiddels is de draad weer opgepakt en worden nu alle handleidingen van de MD-82 opgeslagen en voor beoordeling opgestuurd naar de Amerikaanse Luchtvaartautoriteit (FAA). "Het proces gaat de goede kant op en ik denk dat het in oktober af zal zijn", zegt SLM waarnemend directeur Clyde Cairo.

Sedert 1990, toen zij niet meer over een eigen vloot beschikte, vliegt de maatschappij niet meer met eigen toestellen op Amerikaans grondgebied. Kort daarna werd Suriname door de FAA in Categorie II geplaatst, omdat de luchtvaartveiligheid veel te wensen overliet.

In 2003, na drastische maatregelen waaronder aanname van een modernere Luchtvaartwet en de instelling van de Burgerluchtvaart en Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS), verkreeg het land wederom zijn Categorie I-status. Hiermee werd de weg voor de SLM vrijgemaakt om wederom zelfstandig te vliegen naar Miami. Tot nu toe gebeurt dit nog in joint venture met verschillende regionale maatschappijen.

Nu de handleidingen van de MD-82 naar de FAA worden opgestuurd, waarin ook de recente modificaties van het toestel zijn opgenomen na de C-check die het in mei onderging, is de SLM een stap dichterbij om weer na vijftien jaren met een eigen toestel op Amerikaanse bodem te landen.

Ondertussen mag de luchtvaartmaatschappij met toestemming van de Antilliaanse overheid vanaf 31 oktober twee keer week de route Paramaribo-Willemstad-Miami vliegen. Van de Antillen is namelijk toestemming verkregen om te vliegen op de route Curaçao-Miami. "Een opluchting", vindt vervoersminister Omayra Leeflang, "want dit betekent eindelijk concurrentie", zegt de bewindsvrouw tegenover de Antilliaanse krant ‘Amigoe’.

De hoge ticketprijzen die American Airlines hanteert sinds het monopolie op de route na het wegvallen van DCA een jaar geleden, zijn haar een doorn in het oog. De overheid kan evenwel niets uitrichten tegen deze tarieven omdat er sprake is van een volledig open sky-beleid met de Verenigde Staten. Het enige dat Leeflang kon doen was zoeken naar een concurrent. Daarom nodigde ze de SLM uit op de route te gaan vliegen.

De bijzondere toestemming van de Antilliaanse overheid geldt voor zes maanden, waarna evaluatie volgt. De minister gaat ervan uit dat medio volgend jaar een of meerdere lokale luchtvaartmaatschappijen op de lucratieve Miami-route zullen vliegen, waardoor de ticketprijzen automatisch lager worden.

Het is uitzonderlijk dat een luchtvaartmaatschappij gebruik mag maken van de vijfde en zesde vrijheid in de luchtvaart: het vliegen van en naar een bestemming buiten het eigen land van herkomst, in dit geval Suriname. Het is evenwel in dit geval het enige dat door de Antilliaanse overheid kan worden gedaan om concurrentie toe te laten op de route, meldt ‘Amigoe’.-.

Bron/Copyright:

,27/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics