Nickerie.Net, vrijdag 30 september 2005  


Regering stagneert afbouw nieuwe aankomsthal

door Vernon Texel

Paramaribo - Getreuzel van de regering heeft geleid tot volledige stagnatie bij de afbouw van de nieuwe aankomsthal op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De NV Luchthavenbeheer vraagt sedert 2001 titel op het stuk land waarop de luchthaven is gevestigd, maar heeft die nog steeds niet. Een belangrijke voorwaarde die wordt gesteld door het consortium van banken bestaande uit RBTT, DSB-Bank en de Hakrinbank.

Pas als hard vaststaat dat het stuk land eigendom is van Luchthavenbeheer, wil het consortium de 8,5 miljoen US dollar die nodig is om de bouwactiviteiten te voltooien, financieren. Tot dan is het duimendraaien voor de organisatie, die lijdelijk moet toezien hoe het al vergevorderd gebouw maar niet opgeleverd kan worden. Volgens afspraak met de regering en de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO) moest het project al eind 2004 zijn afgerond. Met name de verkeerstoren moest op tijd af zijn omdat ICAO dit jaar is overgestapt naar het Global Positioning System (GPS), een nieuw systeem waarmee de begeleiding van vliegtuigen zal plaatsvinden. Landen die niet over een moderne verkeerstoren en apparatuur beschikken, zullen dan geïsoleerd raken binnen de internationale luchtvaart.

De NV Luchthavenbeer is in 2003 begonnen met een complete metamorfose van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Toen vorig jaar bleek dat de deadline niet zou worden gehaald, werd die verschoven naar het tweede halfjaar van 2005. Zoals de situatie er nu uitziet, wordt ook deze termijn niet gehaald.

De directeur van Luchthavenbeheer, Alexander Imanuel, hoopt binnen zes weken alles rond de financiering af te hebben. "Dan kan de nieuwe terminal binnen zes tot acht maanden worden opgeleverd." Zijn bezorgdheid bracht hij over aan minister Alice Amafo van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) die in haar serie kennismakingsbezoeken gisteren de Johan Adolf Pengelluchthaven aandeed. "Het niet hebben van titel op de grond vormt nu de grootste stagnatie van de bouwactiviteiten," benadrukt de directeur.

Imanuel ziet de rol van TCT-minister Amafo in deze als cruciaal om de zaak vlot te trekken. Suriname heeft internationaal namelijk afspraken lopen met de ICAO en de Amerikaanse Luchtvaartautoriteit, FAA, voor wat betreft het upgraden van de veiligheidsstandaarden van zijn luchtvaartsector. Een nieuwe terminal is daar één van en hoewel niet een directe vereiste, is het handiger als deze is opgeleverd waardoor de luchthaven gecertificeerd kan worden door de Burgerluchtvaart en Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS). Dit is een expliciete voorwaarde die gesteld is door de ICAO.

In haar toespraak tot de directie en personeel van Luchthavenbeheer onderkende Amafo de belangrijke positie die de luchthaven inneemt. Vooral met het oog op toerisme. De luchthaven is namelijk de eerste plek waar toeristen een indruk krijgen van een land. En die indruk is meestal blijvend.

De bewindsvrouw kreeg verder een volledige uiteenzetting en een rondleiding om persoonlijk een indruk te kunnen opdoen over de situatie op de luchthaven. Het streven is namelijk om de omgeving eromheen te maken tot een industriegebied.-.

Bron/Copyright:

,30/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics