Nickerie.Net, zondag 02 oktober 2005  


PG klaar voor Decembermoorden-zaak Rechter Pultoo leidt krijgsraad

door Ivan Cairo

Paramaribo - Procureur-generaal mr Subhas Punwasi is klaar voor de vervolging en berechting van de verdachten van de ‘Decembermoorden’. Het wachten is nu op een definitieve uitspraak van de krijgsraad op de bezwaarschriften van deze verdachten. Dan kan het proces beginnen. Wat hem betreft nog vóór 8 december dit jaar, wanneer het dan precies 23 jaar is dat 15 tegenstanders van het toenmalig militair bewind standrechtelijk werden geëxecuteerd.

De krijgsraad neemt naar Punwasi werd meegedeeld, binnenkort een beslissing over de bezwaarschriften. "Daar zit behoorlijk wat schot in," weet hij. Wanneer precies de beslissing komt, is echter niet te zeggen. "Maar op het moment dat die procedure is afgerond, dan treden we in de fase van vervolging...dagvaarding, tenzij men in beroep gaat bij het Hof, want dat is ook mogelijk", aldus de procureur-generaal in een interview met de Ware Tijd.

Het Openbaar Ministerie is bij het onderzoek naar de Decembermoorden heel zorgvuldig te werk gegaan, waardoor Punwasi niet verwacht dat de bezwaarschriften vervolging en berechting van de verdachten zal stuiten. "Met een gerust hart zien we de uitspraak in de behandeling van de bezwaarschriften door de krijgsraad tegemoet," zegt hij zelfverzekerd.

De baas van het parket geeft verder aan, dat "niet lang" nadat de definitieve beslissing op de bezwaarschriften er is, de dagvaardingen aan de verdachten worden uitgereikt. Ex-legerleider Desi Bouterse geldt als de hoofdverdachte in deze zaak. Hij heeft steeds enige persoonlijke betrokkenheid bij de moord op de 15 mannen, onder wie vakbondsleiders, journalisten, militairen, ondernemers en universiteitsdocenten, ontkend. De politieke verantwoordelijkheid heeft Bouterse wel opgeëist, omdat hij ten tijde van de slachting regeringsleider was.

In januari dit jaar deponeerde een aantal van de advocaten van de verdachten in de 8 december zaak een bezwaarschrift bij het Hof van Justitie, omdat er formele fouten zouden zijn gemaakt bij het afgeven van de kennisgevingen van verdere vervolging. Zo zou de kennisgeving aan Desi Bouterse aan diens minderjarige dochter zijn overhandigd. Een nieuwe kennisgeving werd later door Bouterse zelf in ontvangst genomen. Mr Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse en enkele andere verdachten stelde eerder dit jaar dat de kennisgevingen van verdere vervolging aan zijn cliënten niet vergezeld waren van een akte van uitreiking, zoals de wet zou voorschrijven. Volgens het parket is alleen de deurwaarder verplicht een dergelijke akte te hebben. Het gerechtelijk vooronderzoek in de Decembermoorden-zaak is op 2 december 2004 afgesloten.-.

Bron/Copyright:

,01/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics