Nickerie.Net, zaterdag 01 oktober 2005  


SLM en KLM vanaf 26 maart 2006 elkaars concurrenten

door Vernon Texel

Paramaribo - SLM en KLM, die nu nog in joint ventureverband opereren op het Amsterdam-traject, zijn vanaf 26 maart 2006 elkaars concurrenten. Op die dag komt er een eind aan het dan al dertien jaar durende samenwerkingsverband. De scheiding is een voorloper op de liberalisatie van de Mid-Atlantische route die op 1 mei volgend jaar ingaat.

Voor 26 maart is gekozen, omdat op die dag het nieuwe zomerseizoen ingaat. Dit maakte SLM-topper Henk Jessurun gisteren bekend tijdens het bezoek van TCT-minister Alice Amafo aan de luchtvaartmaatschappij. De bewindsvrouw is echter overtuigd van de overlevingskracht van de maatschappij. "SLM moet bewijzen dat zij de plaats die zij nu inneemt verdient en verhoogde productie en kwaliteit zal blijven leveren", stak Amafo de directie een hart onder de riem. Deze ontwikkeling en de internationale oliecrisis moeten de SLM juist prikkelen de uitdaging aan te gaan.

Jessurun deelde verder mee dat de voortzetting van het onderhoud van de Boeing 747-300 door de KLM, na maart 2006, nog een heet hangijzer vormt. Suriname Airways wil namelijk garanties dat het toestel niet aan de grond blijft. Hoewel de KLM garandeert dat dezelfde service zal worden geleverd, wordt toch bekeken of het onderhoud of gedeelten daarvan door derden kan worden uitgevoerd. Zo wordt onder meer onderhandeld met de Duitse Lufthansa, het Israëlische El Al en Singapore Airlines.

Daarnaast wordt gezocht naar een geschikte vervanger voor de SLM-Boeing waarvan gebruik, door de buitensporig gestegen internationale brandstofprijzen, niet langer verantwoord is. Vliegtuigbouwer Airbus gaf onlangs een presentatie over welk type toestel het beste kan worden aangeschaft om op de Mid-Atlantische route te worden ingezet. Concurrent Boeing volgt in november. Daarna zal SLM de balans opmaken en haar voorkeur uitspreken. Dit vormt onderdeel van het intern ‘Get ready 2006-project’.

Jessurun benadrukt dat de aankoop van de Boeing 747-300 een goede strategie is geweest. "Het is alleen dat we niet verwacht hadden dat de brandstofprijzen internationaal zo snel zouden stijgen. We hadden gecalculeerd dat dit geleidelijk aan zou gebeuren", verklaart hij.

In maart 2006 presenteert de luchtvaartmaatschappij haar beleidsplannen, waarin een uiteenzetting zal worden gegeven over de bedrijfsvoering voor de komende jaren. Uiterlijk november hoopt de SLM-directeur een tweede MD-82 te leasen met het oog op het zelfstandig vliegen naar Miami, op z’n vroegst in januari van het komend jaar. Ook ontwikkelingen op de regionale markt, onder meer het verkrijgen van vrijdomsrechten van de Antilliaanse overheid, liggen hieraan ten grondslag. Ondanks deze positieve ontwikkelingen attendeerde TCT-minister Amafo de SLM op de turbulente periode die ze tegemoet gaat. Als bewindvoerder van Transport kondigde ze ook een andere aanpak van deze sector aan. "Voor efficiency en doelmatigheid komt er een nationaal sectoroverleg voor transport, waarin ook het luchtvaartbeleid is opgenomen. Het is een hele uitdaging waarbij actoren niet altijd één richting zullen opkijken. Maar de kunst is hoe als natie één richting op te gaan", besloot ze haar toespraak.-.

Bron/Copyright:

,01/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics