Nickerie.Net, dinsdag 25 oktober 2005  


Proces 8 Decembermoorden deze week

Desi Bouterse gedagvaard voor 27 oktober

Paramaribo - De dagvaarding voor de 8 Decembermoorden, waarover de procureur-generaal Subhaas Punwasi en de minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi het hadden, is uit. Althans, van de 23 verdachten in deze zaak zijn Desire Delano Bouterse en Errol Alibux gedagvaard om op donderdag 27 oktober voor het gerecht te verschijnen.

1. Desi Bouterse werkt niet mee aan strafproces.-.  2. Henk Herrenberg pleit voor Waarheids- en Verzoeningscommissie.-.  3.  Ronald Assen is voorstander van Waarheidscommissie.
1. Desi Bouterse werkt niet mee aan strafproces.-. 2. Henk Herrenberg pleit voor Waarheids- en Verzoeningscommissie.-. 3. Ronald Assen is voorstander van Waarheidscommissie.

Volgens Henk Herrenberg, directeur van het Kabinet van de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), is het haast zeker dat "gezien het verloop der dingen de verdachten niet zullen meewerken aan dit strafproces."

Herrenberg onthult, dat een dag voor de NDP-plus protestdemonstratie van 21 oktober 2005, bedoelde dagvaardingen zijn uitgereikt. "In die protestmars waaraan zowel Bouterse als Alibux hebben deelgenomen, liepen duizenden mensen mee die een strafproces 8 December niet zien zitten. Zij geven in het ultieme nationale belang de voorkeur aan een Waarheids- en Verzoeningscommissie 8 December. In het kader van nationale verzoening, vrede, en nationale eenheid, gaat het om de waarheidsvinding in deze nationale kwestie, is de redenering."

Henk Herrenberg pleit al jaren voor een Waarheids- en Verzoeningscommissie voor de 8 Decembermoorden. Hij is geen voorstander van een strafproces. Ook de ex-minister van Defensie, ir Ronald Assen, heeft tijdens zijn afscheidsrede twee maanden geleden bekendgemaakt voorstander te zijn van een Waarheidscommissie.

De Ware Tijd vroeg Herrenberg waarom hij denkt dat de regering gekozen heeft voor een strafproces en niet voor een Waarheidscommissie, zoals door hem en Assen voorgesteld. Alvorens zijn visie uiteen te zetten, stelt hij nadrukkelijk dat confrontatie moet worden vermeden en dat voor de Nationale Partij Suriname (NPS) onder de huidige situatie een historische rol is weggelegd. "De voorzitter van de NPS zou de rol van de wijze Salomo moeten vervullen", vindt Herrenberg.

PROCUREUR-GENERAAL

"Punwasi en Justitie en Politie-minister Santokhi kunnen dan wel honderd procent, zeg duizend procent, juridisch gelijk hebben in onze ‘democratische rechtstaat’, maar op kritieke momenten moeten politici en hun werkarmen verder kijken dan hun neus lang is. Zeker als het om het ultieme nationaal belang gaat", zegt Herrenberg.

Hij is van mening dat het daarom geen enkele zin heeft dat president Ronald Venetiaan en vice-president Ram Sardjoe, "na alles wat wij in de afgelopen 23 jaar hebben meegemaakt in en rond de 8 December-kwestie, nu hun handen wassen in onschuld. Met het argument dat er in ons land een scheiding van de drie machten bestaat (wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht), de zogenaamde ‘trias politica’, en dat de kwestie van het strafproces in de 8 December-kwestie een aangelegenheid is van de rechterlijke macht en niet van de regering-Venetiaan/Sardjoe."

SLUITSTUK

"Wat een ieder is opgevallen, is dat direct na de installatie van de derde regering-Venetiaan/nu Sardjoe, zowel de procureur-generaal Punwasi als de nieuw benoemde minister van Justitie en Politie, Santokhi, het voortouw hebben genomen in de 8 December-kwestie.

Alles begon met de terugkeer van procureur-generaal Punwasi van een lang verblijf in Nederland om gezondheidsredenen. Bij zijn terugkeer repte hij met geen woord over zijn gezondheidstoestand; of hij in Nederland wel beterschap had gevonden of niet. Hij schermde publiekelijk met een 8 December-dagvaarding, die spoedig zou worden uitgereikt.

Daarna was het de nieuw benoemde minister van Justitie en Politie, Santokhi, die het strafproces-8 December op zijn bord nam. Alsof hij al die tijd zal te popelen om dat strafproces, dat hij een ‘megastrafproces’ noemt, uit te voeren, hield hij die issue in het nieuws. Rechters en andere hoge justitie functionarissen, die bedreigd zouden worden, zouden van de minister zelf de nodige bescherming en veiligheid krijgen. De krijgsraad, voorgezeten door rechter Pultoo, zou fysiek beveiligd worden.

Door de uitspraken van deze heren werd het duidelijk dat de regering-Venetiaan/Sardjoe en zijn buitenlandse adviseurs, meer Nederlanders, hadden beslist dat er in de 8 December-kwestie als sluitstuk een strafproces zou komen. Met als gevolg dat aan alle oproepen vanuit de samenleving om het pad te kiezen van nationale verzoening en vrede middels het benoemen van een 8 December Waarheids- en Verzoeningscommissie, geen gehoor zal worden gegeven."

DE WAARHEID

"De inmiddels zestig jaar geworden NDP-voorzitter Desire Delano Bouterse heeft op die 13de oktober zijn protest tegen een 8 December-strafproces niet onder stoelen of banken geschoven. ‘Seki’, was zijn strijdkreet. Enkelen hebben op die uitspraak op hun manier gereageerd. Ook president Venetiaan heeft in hoogst eigen persoon, wat vrij ongebruikelijk is voor zijn doen, vrij emotioneel gereageerd. Dit keer kwam een tegenreactie niet van één van zijn vele woordvoerders.

Wat mij bij al die reacties persoonlijk is opgevallen is dat niemand heeft gereageerd op wat de jarige Desire Delano Bouterse op diezelfde middag van zijn jaardag in een interview uitgezonden op Sky Radio, over zijn openstaan voor het werk van een Waarheids- en Verzoeningscommissie ter afronding van de 8 December-affaire heeft benadrukt. Dat is een ieder ontgaan. Naar het schijnt, heeft niemand die kant van Bouterse tijdens het vraaggesprek met de radioverslaggever Cliff Limburg, waargenomen. Ook de media heeft geen delen van dat exclusieve interview op ‘Sky Radio’ als een nieuwsitem overgenomen. Maar zo gaan de zaken in ons land.

Het is meer dan logisch dat tijdens een strafproces, de waarheidsvinding illusoir wordt. Elke verdachte persoon zal zich zo goed mogelijk verdedigen tegen de aanklacht. De waarheid zal niet boven tafel komen. Tijdens het onderzoek van een Waarheids- en Verzoeningscommissie daarentegen wel. Dat is bewezen in Zuid-Afrika bij het onderzoek door de ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie bisschop Tutu’, naar de misdaden en mensenrechtenschendingen begaan tijdens het apartheidsregime aldaar. Ook in andere landen waar waarheids- en verzoeningscommissies een goede job hebben gedaan ter oplossing van in eerste aanleg onoplosbaar schijnende nationale problemen. Daar zijn burgeroorlogen voorkomen. En waar die al uitgebroken waren, zijn die uiteindelijk vreedzaam opgelost met of zonder internationale steun."

GEVAAR ETNISCH DENKEN

Volgens Herrenberg hebben de SPA/NPS (Derby postuum/Gilds/Venetiaan), lees ‘foto-nengres of Afrikan Srananmans’, in tijd die hele 8 December-kwestie op een slimme manier geschoven naar de speelhelft van de VHP (Sardjoe), "lees Hindostanen".

"Zowel procureur-generaal Punwasi (VHP) als de minister van Justitie en Politie Santokhi, (VHP,) moet nu het varkentje wassen. Waarom de benoeming van Punwasi tot procureur-generaal zo lang op zich heeft laten wachten, is omdat met name president Venetiaan er geen voorstander van was dat het justitie-apparaat volledig door Surinamers van Hindostaanse afkomst zou worden gedomineerd."

SANTOKHI SPEELT BAL TERUG

"Het feit dat Justitie en Politie-minister Santokhi, mr Robby Neslo heeft benoemd tot hoofd van een groep die de krijgsraad fysiek moet beveiligen, wordt etnisch bekeken. Vanuit de bedoelde etnische bril gezien, is die benoeming er alleen maar op gericht een Neslo, NPS, foto-nengre, of Afrikan Srananman in die job van Bouterse opsluiten, te betrekken. Er hebben in de loop der jaren zoveel Hindostanen zich ‘genesteld’ bij Justitie, dat men zich afvraagt of geen van hen door Santokhi voor dat karwei gestrikt kon worden.

Ook de ondertekening van een intentieverklaring vorige week door Justitie en Politie-minister Santokhi (VHP) en Ivan Fernand (NPS) van Defensie, wordt gezien als een sluwe zet van de VHP om de NPS ook bij de uitvoering van het 8 December-strafproces te betrekken.

Zo een intentieverklaring wordt uniek in de wereld genoemd. Dit omdat de twee ministeries verschillende en specifieke taken hebben en het vrij normaal is dat het Nationaal Leger in uitzonderingsgevallen de politie de nodige bijstand verleent. Bovendien opereren de beide ministeries samen in hetzelfde land en zitten beide ministers samen in dezelfde Raad van Ministers. Dat die twee ministers toch nog een intentieverklaring tekenen van samenwerking tussen de beide korpsen, is vrij ongewoon.

In elk geval is zeker, dat voor militairen en politiemannen van vandaag het Duitse ‘Befehl ist Befehl’ vanuit de Tweede Wereldoorlog niet meer geldt. Het zou ook erg ongewoon zijn als de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en die van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu een intentieverklaring zouden ondertekenen om de armoede in ons land te bestrijden.

De uitspraken met ronde woorden van NPS-defensieminister Fernand, dat noch Bouterse noch enige andere politicus boven de wet staat, zijn opmerkingen die de procureur-generaal Punwasi of de minister van Justitie en Politie Santokhi moeten doen. Zij zijn de justitiële autoriteiten. Een minister van de defensie-organisatie houdt zich met andere zaken bezig omdat zijn ministerie een andere taakstelling heeft.

Het schijnt dat sommige ‘foto-nengres’, Afrikan Srananmans er een slag van hebben als futuboi of marionet voor deze of genen op te treden. De mensen die etnisch denken en de gang van zaken in ons land door een racistische bril bekijken, zeggen tot minister Fernand: ‘Schoenmaker, houd je bij je leest’."

SOCIALISTISCHE HUIZE

Herrenberg stelt dat men hem niet van etniciteit of racisme kan beschuldigen, of van het bespelen van rassentimenten. "Men kent mij. Ik ben een oud-socialist. Stond aan de wieg van de Socialistische Beweging in ons land in l969, samen met de Nederlandse frater Abbenhuis en Anton van Vliet en Humphrey Keerveld, allen nu wijlen. Was daarna medeoprichter van de eerste Socialistische Partij in Suriname, de SPS in l970, die ik mocht voorzitten. Werd in die hoedanigheid in VDP-verband in l977 gekozen tot lid van het toenmalige Parlement van Suriname.

Ik heb drie dogla kinderen. Half Hindostaan en half foto-nengre, of Afrikan Srananman. Dus racistisch of etnisch denken, neen, verre daarvan. Wat ik wel doe, is mijn ogen niet sluiten voor het etnisch denken en het racisme dat helaas nog in onze multi-etnische en multiculturele samenleving bestaat."

HISTORISCHE ROL VOOR NPS

"In de huidige situatie, het doelbewust opgaan van de weg van confrontatie in de 8 December-kwestie, zou de voorzitter van de NPS de rol van de wijze Salomo moeten vervullen. Het is bekend dat binnen de NPS een vrij grote stroming bestaat die geen strafproces voorstaat in de 8 December-kwestie. Die ‘stonfutus’ van de NPS geven hun zegen aan het benoemen van een Waarheids- en Verzoeningscommissie die het onderzoek moet afsluiten in dit nationaal probleem. Waarna de regering en De Nationale Assemblée een ‘punto final’ zetten achter deze affaire die ons al langer dan 23 jaar bezig houdt.

Dat wat ik hier zeg, waar is, hebben wij bevestigd gekregen in de afscheidsrede van ex-minister van Defensie Ronald Assen (NPS) enkele maanden geleden. Voor velen kwam de inhoud van die toespraak als een verrassing. Voor insiders niet. De defensieminister heeft toen gepleit voor het instellen van een Waarheids- en Verzoeningscommissie voor het verder onderzoek van 8 December. Zijn bekendheid met wat er reilt en zeilt binnen de NPS en zijn ervaring met, en in het Nationaal Leger, hadden hem verplicht die uitspraken te doen.

Met deze realiteit zou een wijze partijvoorzitter Venetiaan een spoed-Partijraadsvergadering van de NPS bijeenroepen voor het bespreken van dit brandende onderwerp. Daarna zou Venetiaan, die voor de derde maal tot president van de Republiek Suriname is gekozen, het 8 December-issue moeten bespreken in de Raad van Ministers en in zijn regeringscoalitie. Als wij als volk er dan nog niet uitkomen, zouden wij ons over deze kwestie door middel van een referendum, volksraadpleging moeten uitspreken, met de afspraak dat een ieder zich aan die uitspraak houdt.

In elk geval hebben wij nu de poppen aan het dansen. En de verantwoordelijkheid van dit natraject in de 8 December-affaire zal worden gelegd bij diegenen die op dit kritieke moment in onze geschiedenis verkeerde beslissingen nemen.

Met tranen in mijn ogen zeg ik dit tenslotte. Het is te hopen dat ons volk in staat zal zijn met alles wat wij in ons hebben aan gezond verstand, moed, durf en creativiteit, om de huidige machthebbers tot andere gedachten te brengen."-.

Bron/Copyright:

,24/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics