Nickerie.Net, zaterdag 29 oktober 2005  


Parmessar: overheid moet openheid geven over opbouw brandstofprijs

Paramaribo - Het getuigt volgens de NDP-parlementariėr Rabin Parmessar niet van goed beleid dat de regering totnogtoe de opbouw van de brandstofprijs heeft verzwegen. Om via de kranten te vernemen dat ongeveer 33% daarvan bestemd is voor de overheid, dus belasting is, die wettelijk hoort te worden vastgesteld, rechtvaardigt de houding van de regering, zei de parlementariėr tegenover DBS.

Dit bracht hij gisteren naar voren bij de voortzetting van de vergadering over de verhoging van de brandstofprijs en de effecten daarvan in De Nationale Assemblee (DNA). Parmessar meende dat de overheid de wet hier overtreedt, maar wat de zaak erger maakt, is dat dit systeem van belastingheffing niet inkomensafhankelijk is. Momenteel maken de niet-inkomensafhankelijke belastingen 70-75% uit van de belastinginkomsten. Dat wil zeggen dat de armen evenveel belasting betalen als de rijken. Deze prijsverhoging en de extra belasting drukken loodzwaar op de koopkracht van de armen. Met deze maatregel is volgens Parmessar de koopkracht van grote groepen verdampt. 80-90% van de bevolking leeft volgens de parlementariėr onder de armoedegrens. Wat de overheid tracht te doen is haar uitgaven voor ongeveer 22% te dekken. De overheid zit naar zeggen van de volksvertegenwoordiger met een groot financieel tekort en probeert dat af te wentelen op de consument.

De volksvertegenwoordiger vraagt zich af of de verhoging van de brandstofprijs is doorgevoerd binnen het kader van een energiebeleid. Hij wil ook van de regering weten wat de noodzaak was om in een keer zo een drastische verhoging van de brandstofprijs door te voeren. Parmessar wil verder weten of er naar de prijsopbouw is gekeken en de consequenties op een rij gezet zijn door zowel de overheid, de consumenten en de producenten. Belangrijk voor hem is ook de vraag of de verhoging is doorgevoerd binnen het kader van een energiebeleid. Binnen 30 jaar zal aardolie volgens Parmessar een zeer dure, exclusieve en vooral schaarse brandstof zijn. Recentelijk nog heeft de NDP -fractie weer gepleit voor een energieraad. De regering heeft hierop nog niet gereageerd. Het lid pleitte voor een energieraad, omdat een goed energiebeleid voor de samenleving van cruciaal belang is.

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

DBS / NNet

,29-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics