Nickerie.Net, maandag 31 oktober 2005  


President Venetiaan ontvangt Parbo-jubileumboek

door Hugo Den Boer

Paramaribo - Tijdens een ontspannen feest voor zakelijke relaties en aandeelhouders van de Surinaamse Brouwerij NV, reikte general manager Boudewijn Haarsma in het kader van het vijftigjarig jubileum vrijdagavond officieel het eerste exemplaar van het jubileumboek uit aan president Venetiaan. Daarnaast kreeg de president ook een fles met het nieuwe etiket aangeboden.

President Ronald Venetiaan, Staatsolie-directeur Eddy Jharap, mevrouw Du Moleyn en echtgenoot en Parbo-directeur Boudewijn Haarsma, in een gezellig babbeltje tijdens een feestje voor zakenrelaties en aandeelhouders van de Surinaamse Brouwerij NV. Venetiaan ontving in verband met het vijftigjarig jubileum van Parbo het eerste exemplaar van het jubileumboek.

Het jubileumboek ‘A Tori Fu Parbo Biri, Bruisende brouwerijverhalen’ bevat de vijftigjarige historie van de Surinaamse Brouwerij NV. Haarsma is blij dat het met dit boek ook mogelijk was om mensen van ‘het eerste uur’ hun bijdrage te laten leveren. Het boek werd geschreven door Ank Kuipers in samenwerking met een commissie van enkele Parbo-medewerkers.

Het jubilerende Parbo vindt zijn oorsprong in de familie Dumoleyn die vijftig jaar geleden vanuit Zeeland de brouwerij in Paramaribo opstartte. Refererend aan de kolonisator die van oorsprong ook uit Zeeland kwam, zei Venetiaan dat deze tweede reis vanuit Zeeland om een poging de harten en andere lichaamsdelen van de Surinamers te beroeren, wel zeer geslaagd was.

De president sprak verder zijn bewondering uit over het bedrijf dat naast pieken, ook diepe dalen heeft doorgemaakt en na vijftig jaar nu een stevig bedrijf is dat een kwalitatief goed product levert dat in binnen- en buitenland zeer gewaardeerd wordt.

Haarsma legt uit dat Parbo nauw verweven is met de Surinaamse economie, maar ook met de cultuur. "In ander culturen wordt champagne gebruikt bij het dopen van nieuwe gebouwen en voertuigen. In Suriname wordt voor zo’n ‘wasi’ Parbo-bier gebruikt. Zelfs het nieuwe SLM-vliegtuig is met een djogo gedoopt."

De general manager gaf in zijn speech aan dat Parbo-bier de consument veel energie geeft. Hierbij berekende hij dat de in totaal in vijftig jaar 443 miljoen verkochte liters bier de vloeistofspiegel van het stuwmeer echter nauwelijks een millimeter zouden laten stijgen en deze hoeveelheid bier bij de turbines in de dam slechts voor veertig minuten stroom zou kunnen opwekken van 80 megawatt. "Zet je echter alle flessen waarin Parbo-bier in die vijftig jaar verkocht is naast elkaar, dan krijg je een rij van 42.773 kilometer. Dat is ruim één keer de wereld rond", aldus Haarsma.

Om de betrokkenheid bij de gemeenschap invulling te geven, doen wij donaties aan instellingen en initiatieven, aldus Haarsma. De directie van Parbo heeft in verband met het jubileum dit jaar 50 duizend Surinaamse dollar extra gedoneerd aan sociale doelen, boven op haar normale budget. De Kankerstichting en het Surinaamse Rode Kruis werden beide met 10 duizend Surinaamse dollar bedacht. De stichting Claudia A, Stichting Art Laboratorium Suriname, Stichting Shiloh Meisjes internaat, Stichting Schoon Suriname, Stichting Geestelijk en/of Lichamelijk Gehandicapten Suriname, en Stichting Blaka Rosoe kregen elk vijfduizend Surinaamse dollar gedoneerd. Bij het uitreiken van de donaties gaf Haarsma aan dat de betrokkenheid van de brouwerij bij de gemeenschap niet alleen een kwestie van donaties is, maar dat rekening houden met en bijdragen aan de gemeenschap ook onderdelen vormen van de normale bedrijfsvoering van de Surinaamse Brouwerij.

Jos Rubbens Dumoleyn is de enige nazaat van de oprichters Dumoleyn die bij de jubileumfestiviteiten aanwezig kon zijn.-.


Parbo-bier krijgt nieuw etiket

door Hugo Den Boer

Paramaribo - "Met de viering van een rijk verleden, willen wij bij het bereiken van de mijlpaal van het vijftigjarig jubileum in een hernieuwde gedaante de toekomst in gaan," aldus Boudewijn Haarsma, directeur van Surinaamse Brouwerij NV. "Het nieuwe etiket blijft zeer herkenbaar, maar straalt vernieuwing, optimisme en ‘Suriname’ uit. Het etiket is veranderd, maar de smaak van het bier is dezelfde gebleven."

Haarsma geeft een toelichting bij het nieuwe etiket dat het vijf jaar oude etiket vervangt. De lijnen in het logo zijn strakker getrokken en het kader om het wapen van Suriname is weggelaten. Het nieuwe etiket straalt licht en vernieuwing uit door de moderne lay-out en de lichte halo op de achtergrond. "Voor ons lijkt het licht in het etiket op iets zonnigs en het geeft een optimistische sfeer."

Een onderdeel dat in het ontwerp van het nieuwe etiket niet veranderd mocht worden, was het wapen van Suriname. Volgens Haarsma geeft het ten eerste duidelijk aan dat het hier om een Surinaams product gaat en ten tweede, omdat er twee indianen in het wapen staan. "Van onze inheemse consumenten hebben wij begrepen dat zij er erg trots op zijn dat zij op ons etiket staan."

Over twee tot drie weken zijn de flessen met de nieuwe etiketten in de winkels te verwachten. Volgens de general manager worden in de loop van de komende week de eerste flessen met nieuwe etiketten gebotteld, maar moet er rekening mee gehouden worden dat de winkels nog een voorraad flessen met oude etiketten hebben.-.

Bron/Copyright:

,31-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics