Nickerie.Net, maandag 31 oktober 2005  


Suriname wil opheldering over dood staatsburgers

door Vernon Texel

Paramaribo - Suriname wil opheldering van Nederland over zijn twee staatsburgers die bij de brand op de luchthaven Schiphol, Nederland, zijn omgekomen. Ambassadeur Ewald Amman heeft van Paramaribo de opdracht om alle informatie te verzamelen, die duidelijkheid moet verschaffen in deze zaak. Hoewel het om illegalen gaat, die in afwachting van hun uitzetting zaten opgesloten in cellen op de Nederlandse luchthaven, noemt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken de dood van de twee personen "erg triest". "We willen weten wat er zich precies heeft afgespeeld tijdens de brand", benadrukt de bewindsvrouw.

Vorige week donderdagochtend brak er brand uit in het detentiecentrum op Schiphol waarbij elf arrestanten omkwamen. Intussen heeft de koninklijke marechaussee tien van de elf lichamen van de vreemdelingen geïdentificeerd. Er wordt nog onderzocht of de slachtoffers in leven waren toen ze verbrandden of dat ze al eerder in de rook waren gestikt. Naaste families van zes van de tien slachtoffers zijn inmiddels geïnformeerd over de dood van de mannen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die met deze taak is belast, is nog bezig om de nabestaanden van de overige slachtoffers op te sporen. Het stoffelijk overschot van het elfde slachtoffer is lastig te identificeren. Dat moet aan de hand van DNA-materiaal gebeuren. De tien doden zijn afkomstig uit de volgende landen: twee uit Oekraïne, twee uit Turkije, een uit Libië, een uit Georgië, twee uit Suriname, een uit de Dominicaanse Republiek en een uit Bulgarije.

De Nederlandse justitieminister Piet-Hein Donner beloofde een breed onafhankelijk onderzoek. "We moeten in ieder geval eerst horen wat het werkelijke verloop is geweest voor we een oordeel geven", zei Donner. "Voorkomen moet worden dat een onevenwichtig beeld ontstaat dat onterecht is."

De brand en de slachtoffers die als gevolg daarvan vielen, ontlokten veel kritiek vanuit de Nederlandse samenleving over de omstandigheden waarop gedetineerden worden behandeld en opgesloten op Schiphol. Maar nu de ramp op Schiphol ieders aandacht heeft gevestigd op de omstandigheden, rijst de vraag of zo’n doorgangsgevangenis wel past bij de mensen die ze moet huisvesten.

Het moet niet uitgesloten worden geacht dat ambassadeur Henk Soeters van Nederland tekst en uitleg zal moeten geven op het Ministerie van Buitenlandse Zaken nadat Suriname door zijn ambassade in Den Haag is ingelicht.-.

Bron/Copyright:

,31/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics