Nickerie.Net, dinsdag 01 november 2005  


Venetiaan waarschuwt voor herhaling ‘1980’

door Ivan Cairo

Paramaribo - "Het volk moet niet alleen waakzaam zijn, maar zich verzetten om een herhaling van wat we hebben gehad in 1980 en wat daaruit is voortgekomen, te beleven". Zo luidde de boodschap van Ronald Venetiaan gistermiddag in De Nationale Assemblee (DNA). "Ik waarschuw het volk...", stelde het staatshoofd tijdens een donderrede, waarin hij reageerde op de recente bedreigingen van hoofdverdachte van de ‘decembermoorden’ Desi Bouterse (NDP). Ook "journalisten die zich zo graag lenen voor die zogenaamde talkshows waarin iedereen alles mag zeggen", werden gewaarschuwd.

Nooit eerder heeft Venetiaan zich zo krachtig uitgesproken tegen de herhaaldelijke bedreigingen van Bouterse. Gisteren werd het antwoord niet verpakt in odo’s of cryptische uitdrukkingen. Het waren emotionele ‘ronde Hollandse woorden’. De uitspraak van Bouterse dat als men van Suriname houdt er geen vonnis tegen hem komt, ziet Venetiaan als een "regelrechte intimidatie" en "regelrechte bedreiging". "De bedreigingen zijn doelgericht naar ondergetekende en de zijnen...omdat er altijd wel een geestelijk onevenwichtige figuur is, want dat is het model. Blijf in je centrum zitten, zeg dingen, en laat de geestelijk onevenwichtige figuren ze uitvoeren", aldus de regeringsleider. Venetiaan benadrukte dat de bedreigingen persoonlijk tegen hem gericht zijn en ook tegen de staat, samenleving en politieke ordening.

Het volk moet er daarom voor zorgen dat ofschoon hetzelfde scenario wordt afgedraaid "wij niet dezelfde uitkomst krijgen van 25 februari 1980". Volgens Jenny Geerlings-Simons (NDP) werd dezelfde strijdmethode toegepast in 1969,1973, tijdens de periode van het militair bewind en daarna in 1998 en 1999 om regeringen naar huis te sturen. "Het is niet iets nieuws dat zich in Suriname afspeelt", zei ze. Nieuw Front-fractieleider Otmar Rodgers (NPS) wees erop, dat het verschil tussen 1980 en daarvoor was, dat in 1980 sprake was van "kwaadaardig boos opzet". Toen onderwierpen de actievoerders zich aan wet en recht, aldus Rodgers. Reagerend op de uitspraken van het staatshoofd vroeg Jules Wijdenbosch (VVV/DNP’2000) wie de leiding had over de acties van 1969 die toenmalig minister president Johan Adolf Pengel ten val brachten. Venetiaan was toen in de voorhoede van die protestdemonstraties.

Volgens Venetiaan wordt de verhoging van de brandstofprijs nu aangegrepen om mensen op straat te brengen, bedreigingen te uiten en personen via radio talkshows de gelegenheid te geven de president met de dood te bedreigen. Het verschil met voorgaande brandstofprijsverhogingen is dat nu "meer dan één voorzitter van een politieke partij naar de rechter moet om zich daar te verdedigen". Venetiaan: "In 1980 heeft men de macht genomen niet met demonstraties op straat...in 1980 heeft men mensen doodgeschoten om de macht te nemen. Men heeft geweren gebruikt, daarachter loopt mevrouw Simons". Opnieuw wordt volgens de regeringsleider het geweld gepredikt en ontwikkeld. Simons pareerde de aanval door aan te geven, dat de brandstofprijsverhoging de samenleving in grotere armoede heeft gedompeld, wat ervaren wordt als een oorlogsverklaring aan de samenleving. Vandaar dat de oppositie een "politieke oorlog" tegen de regering heeft ontketend.

Volgens Venetiaan heeft Bouterse er geen onduidelijkheid over laten bestaan dat hij langere geweren heeft dan de politie, en de strijd waarin hij momenteel in verwikkeld is geen condities kent en de vreedzame acties de komende tijd grimmig worden. "Ze hebben geen onduidelijkheid over laten bestaan, dat ze niet met eerbied voor structuur, eerbied voor gezag, eerbied voor democratie of eerbied voor het leven op pad zijn", aldus Venetiaan. "Met onwaarheden en verdraaiing van argumenten wordt getracht het volk te mobiliseren om eventueel tot het uiterste te gaan en geweld te gebruiken om de doelen te bereiken.".-.

Bron/Copyright:

,01-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics