Nickerie.Net, maandag 07 november 2005  


Suriname in bestuur Caribische journalistenorganisatie

door Ivan Cairo

Paramaribo - Suriname is vanaf afgelopen vrijdag vertegenwoordigd in het bestuur van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM). Tijdens de vrijdag op Barbados gehouden algemene vergadering werd Nita Ramcharan gekozen tot assistent-secretaris-generaal. De Trinidadiaanse omroeper en ex-voorzitter van de journalistenverenging op Trinidad, Dale Enoch, is de nieuwe voorzitter. Wesley Gibbings die gedurende twee zittingsperioden van twee jaar de vereniging vanaf de oprichting in 2001 heeft geleid, stelde zich niet meer beschikbaar voor het voorzitterschap. Hij werd gekozen tot secretaris-generaal. De ondervoorzitters Peter Richards (St Lucia) en Bert Wilkinson (Guyana) werden in dezelfde functie herkozen. De Jamaicaanse journalist en mediatrainer Canute James en Michael Bascombe van Grenada werden gekozen als commissaris.

Tijdens de algemene vergadering die om de twee jaar wordt gehouden waren journalisten en vertegenwoordigers van journalistenverenigingen uit Antigua en Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St Lucia, St Maarten, St Vincent en The Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago aanwezig.

Tijdens de vergadering vond de lancering plaats van een handboek voor Caribische journalisten hoe optredende klimaatsveranderingen te verslaan. Het handboek werd samengesteld door de ACM en regionale deskundigen en voorlichters. Ook werd het Caribisch Media Rapport 2005 ‘The Looming Storm’ gepresenteerd tijdens de meeting die in het PAHO-kantoor in Bridgetown, Barbados werd gehouden.

Scheidend voorzitter Gibbings zei in zijn afscheidstoespraak, dat ofschoon nog niet alle doelstellingen zijn gerealiseerd de organisatie op de goede weg is en uiteindelijk haar doelen zal bereiken. Vier jaar na oprichting begint het beeld en het landschap zich langzaamaan te ontwikkelen, zei hij. De doelen zullen gerealiseerd worden, stelde hij verder, door onder andere "onze zwakheden te erkennen". Vandaar dat de ACM de afgelopen jaren al meer dan tien trainingen voor journalisten heeft helpen organiseren. "Onze productie houdt geen gelijke tred met de verwachtingen van ons publiek en habitueel slagen we er niet in de verhalen die we schrijven in een breder context te plaatsen", hield Gibbings de aanwezigen voor.

Ook zullen de doelstellingen gerealiseerd worden door steeds te blijven beuken op de instandhouding van vrije meningsuiting en persvrijheid in de regio. "Het gevaar loert overal", zei de ex-ACM-voorzitter, ook censuur en beperkende maatregelen van de overheid. "De beste mediawetten zijn ‘geen mediawetten’, maar als die er moeten zijn, moeten wij ervoor zorgen dat ze zodanig beperkt worden en er met nadruk op wijzen, dat vrije meningsuiting in al zijn vormen leidt tot vrije samenlevingen". Hij waarschuwde politici en regeringen die regulering en beperkingen prediken, af te blijven van het internet.

Verder wees Gibbings erop dat de media eraan moet werken dat de perceptie over de rol en verrichtingen van de media en journalisten bij de samenleving verandert. Verondersteld wordt, zegt hij, dat de gemeenschap vaak denkt dat journalisten (partij) politiek gekleurd zijn, slordig en onprofessioneel werken en dat mediahuizen meer geïnteresseerd zijn in winstmaximalisatie.-.

Bron/Copyright:

,07/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics