Nickerie.Net, maandag 07 november 2005  


Aanwijzingen liquidatiecomplot tegen president Venetiaan

Waarnemend president Ram Sadjoe niet op de hoogte

door Ivan Cairo

Paramaribo - De Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) heeft sterke aanwijzingen dat een mogelijk liquidatiecomplot tegen president Ronald Venetiaan werd beraamd. Mocht een aanslag op het staatshoofd onmogelijk blijken of moeilijk gaan, dan zou iemand anders omgebracht moeten worden. De president zinspeelde reeds hierop tijdens zijn toespraak maandag in De Nationale Assemblée. Hij gaf daarbij aan, dat momenteel scenario’s worden afgedraaid gericht op het ombrengen van de president en als dat niet lukt, dan maar iemand uit zijn omgeving. Onmiddellijk na de ontdekking van het mogelijke complot werd de veiligheid rondom het staatshoofd verscherpt. Onduidelijk is of het gevaar al is bedwongen.

In elk geval is de veiligheidsdienst alerter dan ooit. De Ware Tijd verneemt uit coalitiekringen dat de geplande moordaanslagen bedoeld waren om de regering stuurloos te maken en chaos te creëren. Echter is nog niet achterhaald uit welke hoek de dreiging komt.

Waarnemend president Ram Sardjoe met deze informatie geconfronteerd, zegt niet op de hoogte te zijn van een moordcomplot tegen Venetiaan. Wel vond hij het nodig de veiligheidsautoriteiten gisteren bij zich te roepen om de huidige situatie te bespreken. Ook over een vermoedelijk complot werd hij niet geïnformeerd, maar "de diensten gaven wel informatie die tot meer alertheid oproept". De veiligheidsvergadering had voornamelijk te maken met de voor vandaag geplande protestdemonstratie van de gezamenlijke oppositie. De acties zijn gericht tegen de verhoging van de brandstofprijs door de regering.

Op 19 september werd reeds gedreigd een bomaanslag te plegen op het staatshoofd bij terugkeer van de VN-vergadering in New York, Verenigde Staten. Kort voordat het vliegtuig met Venetiaan aan boord op Zanderij landde, belde een man naar politie Zanderij met de mededeling dat er dynamiet op de weg naar Paramaribo was gelegd en de presidentiële colonne zou worden opgeblazen. Onderzoek van de veiligheidsdiensten leverde niets op en de dreiging bleek loos alarm te zijn. Of de valse bommelding ook in verband staat met het vermoedelijk liquidatieplan, is onduidelijk.-.

Bron/Copyright:

,05/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics