Nickerie.Net, woensdag 16 november 2005  


Prijsopdrijvers zijn dubbel gewaarschuwd

door Filia Enser

Paramaribo - De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) zal niet toestaan dat goederen worden verkocht met een hogere winstmarge dan vastgesteld. De dienst stuurt daarom wederom een dringende waarschuwing in de richting van winkeliers en handelaren die zich bezondigen aan prijsopdrijving. Enkelen die deze waarschuwing eerder naast zich hebben neergelegd, weten dat het nu menens is want ze liepen tegen een fikse boete aan of ze moesten hun winkels sluiten.

ECD-hoofd Cilio Cameron, zegt dat gebleken is dat voornamelijk verkopers van bouwmaterialen misbruik maken van de verhoogde brandstofprijs. Vooral zandsoorten zijn gestegen in prijs. Onderhoofd August Wiebers verklaart tegenover dWT dat vóór de brandstofprijsverhoging rond de 17 Surinaamse dollars werd betaald voor een cub scherpzand. Voor dezelfde hoeveelheid moet nu ruim 32 Surinaamse dollar worden neergeteld. Schelpzand kostte voor de aanpassing nog veertig 40 Surinaamse dollars. Nu moet de consument daarvoor 75 Surinaamse dollar ophoesten.

De vastgestelde winstmarge voor verkopers van bouwmaterialen is 15 procent. Het controleapparaat van HI gaat ervan uit dat het zand eigenlijk gratis uit de bodem wordt gehaald en dat een brandstofverhoging er niet de oorzaak van moet of kan zijn dat de prijzen met 100 procent de lucht in gaan. Wiebers belooft dat zijn dienst de wijze waarop de prijsopdrijvers hun kosten calculeren in de prijs zal onderzoeken.

Op winkeleigenaren wordt een beroep gedaan medewerking te verlenen wanneer ECD- ambtenaren om informatie vragen of stukken opvragen. Dit onderzoek is, benadrukt Cameron, nodig daar de verkoopprijzen op een redelijk niveau moeten worden gehouden. In dat kader zullen binnenkort ook autozaken worden gecontroleerd. De krant verneemt dat ook deze handelaren zich niet houden aan de vastgestelde winstmarge van 20 procent. De ECD-hoofden waarschuwen nogmaals dat tegen diegenen die misbruik maken van de situatie gepaste maatregelen zullen worden getroffen. De overige controles, zoals die in winkels, zullen normaal worden uitgevoerd.-.

Bron/Copyright:

,16/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics