Nickerie.Net, zondag 20 november 2005  


Venetiaan verwacht destabilisatie rondom proces Decembermoorden

Vechtpartij bij vorming Surinaamse vlag voorbode

door Ivan Cairo

19/11/2005

Paramaribo - Zonder uit te wijden, liet NPS-voorzitter Ronald Venetiaan gisteravond doorschemeren in de periode januari, februari 2006 politieke instabiliteit in het land te verwachten. Deze zou verband houden met het strafproces rond de ‘Decembermoorden’. Personen "die niet willen verschijnen voor de rechter" beseffen volgens hem, dat de economische perikelen rondom de brandstofprijsverhoging voor talrijke burgers, slechts van korte duur zullen zijn en juist daarom in deze periode pogingen ondernemen "de vlam in de pan te krijgen" om chaos te scheppen.

Tijdens een vergadering van de NPS-afdeling Paramaribo gisteravond in Grun Dyari waarschuwde Venetiaan partijgenoten waakzaam te zijn en riep hen op vertrouwen te blijven hebben in de leiding van de partij en de regering. Hij erkent dat de brandstofprijsverhoging hard is aangekomen, maar de maatregelen die nu getroffen worden zijn erop gericht om de moeilijke momenten te kunnen overbruggen, waarna weer sprake zal zijn van enige stabiliteit. Zonder hem bij naam te noemen, voerde de partijleider daarbij aan, dat zijn collega bij de NDP, Desi Bouterse en diens medestanders juist in deze overbruggingsperiode willen toeslaan. Hun acties en handelingen zijn erop gericht instabiliteit te creëren of de macht te grijpen zodat het strafproces rond de ‘decembermoorden’ kan worden geëlimineerd. "Zij zien dat het een overbruggingsperiode is", aldus Venetiaan. "Un’ sabi dat’ takru patu e bori", waarschuwde hij. Daarom moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat de staatsmacht in handen komt van de drugsmaffia, witwassers en moordenaars.

Verwijzend naar een vechtpartij die gisteren is uitgebroken onder scholieren in het André Kamperveenstadion waar zij oefenden om op 24 november de Surinaamse vlag te vormen, legde de NPS-voorzitter een link met oppositionele krachten. Bij de vechtpartij waarbij de politie genoodzaakt was in te grijpen, werden onder andere een kapmes en een hamer in beslaggenomen. Venetiaan had er geen goed woord over voor de "volwassenen" die de jongeren tot de baldadigheden hebben aangezet. Ook personen die het land "bevuilen" door overal onwelvoeglijke leuzen te kladden, zoekt Venetiaan in het kamp van Bouterse en de zijnen. De coalitieleider suggereerde voorts dat politieke opponenten pogingen ondernemen mensen te recruteren om weer een rebellenstrijd te voeren tegen de regering. Venetiaan riep NDP-fractieleider Jenny Geerlings-Simons op de scholieren die volgens hem zijn aangezet om de vlagvorming te saboteren, "terug te fluiten". "No por’ den pkin disi" zei hij vermanend. Ook zou ze moeten tonen van goede wil te zijn door ook de personen die rebellen recruteren en met dodenlijsten rondstrooien terug te fluiten.

De politicus bracht enkele incidenten zoals de brandstichtingen van 1975 en de brandstichting bij de STVS in de jaren negentig in herinnering en gaf daarbij aan dat de daders berecht zijn en de bak zijn ingedraaid. De opdrachtgevers bleven buiten schot. Hij riep derhalve op dat jongeren en anderen zich niet moeten laten misleiden om criminele handelingen te plegen.-.


Balkenende heeft geen trek in Bouterse

door Ivan Cairo

19/11/2005

PARAMARIBO/DEN HAAG - Als het van premier Jan Peter Balkenende afhangt, ontmoet hij NDP-leider Desi Bouterse de komende week niet, wanneer hij als gast van president Ronald Venetiaan de viering van 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname bijwoont. Of een ontmoeting te vermijden is, is nog de vraag, aangezien Bouterse als parlementariër is uitgenodigd voor de receptie van de president, waar Balkenende ook aanwezig zal zijn. Tijdens een persconferentie gisteren in Den Haag na de wekelijkse ministerraad liet de Nederlandse regeringsleider duidelijk merken geen zin te hebben in een ontmoeting met de NDP-leider . "De heer B.? Ik heb er geen behoefte aan hem te ontmoeten," zei Balkenende aan journalisten.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Nederlandse delegatie hier in Paramaribo met een ogenschijnlijk onvermijdelijke situatie geconfronteerd zal worden. Ondertussen zijn allerlei scenario’s bedacht om een ontmoeting tussen de twee politici te voorkomen. Onder andere zou een zodanig hecht cordon van veiligheidsmannen om Balkenende gelegd kunnen worden, waardoor penetratie van Bouterse onmogelijk wordt. Of Bouterse überhaupt handjes wil schudden met de Nederlandse premier, of even met hem wil bijpraten, is nog de vraag. Tegenover de Volkskrant had NDP-secretaris Ramon Abrahams eerder deze week een pasklare oplossing. "Als Balkende Bouterse niet wil ontmoeten, dan moet hij niet naar Paramaribo komen."

Bouterse is al decennia lang een doorn in het vel van politiek Den Haag. Kort nadat Bouterse in februari 1980 een geslaagde militaire coup had gepleegd, kreeg hij een warme omhelzing van ruim 500 miljoen Nederlandse gulden van Den Haag. De relatie tussen de Nederlandse regering en de militaire junta ging daarna met rasse schreden achteruit en bereikte eind 1982 een absoluut vriespunt, toen 15 tegenstanders van de junta standrechtelijk werden geëxecuteerd. Sindsdien heeft Den Haag er alles aan gedaan het Bouterse politiek zo moeilijk mogelijk te maken.

Op 17 juli 1999 werd hij na een justitieel onderzoek van langer dan acht jaar door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar wegens grootschalige cocaïnesmokkel naar Nederland. Ook kreeg de voormalige legerleider een geldboete van 4,6 miljoen Nederlandse guldens opgelegd. Volgens de rechtbank was Bouterse de onbetwiste leider van het Suri-drugskartel. Daar de Surinaamse grondwet uitlevering van staatsburgers aan het buitenland verbiedt is uitlevering van de politicus aan Nederland uitgesloten. Balkenende loopt ook kans Ronnie Brunswijk, parlementariër van coalitiepartij A Combinatie, tegen het lijf te lopen.-.

Bron/Copyright:

,20-11-2005

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics