Nickerie.Net, donderdag 24 november 2005  


Blair belooft Caribische leiders gedeeltelijke ondersteuning

24/11/2005

GEORGETOWN - De Britse Premier, Tony Blair, heeft beloofd om een voorstel te ondersteunen dat de impact, van de door de EU geplande suikerprijzen voor Caribische producenten, moet helpen verminderen door tariefhervormingen geleidelijk in te voeren, zo deelde de Guyanese overheid dinsdag mee. De EU heeft voorgesteld om de prijzen met 39 percent te verlagen vanaf volgend jaar, maar suikerproducenten in het 78-landen tellend ACP-handelsblok deden afgelopen week een voorstel voor 19 percent aan de EU ministers van Landbouw.

Blair, die het afwisselend voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, had dinsdag een ontmoeting met tien Caribische leiders. Hij beloofde dat "Engeland het verlengen van de overgangsperiode voor de EU suikerhervormingen zal nastreven, druk zal uitoefenen voor overgangsassistentie en de kwestie van betere toegang tot de markt voor het Caribisch gebied bestuderen", meldde het kabinet van president Bharrat Jagdeo van Guyana.

Het is niet bekend of de leiders het ACP-voorstel voor een prijsverlaging van 19 procent besproken hebben.

De WTO besliste vorige maand dat de EU suikersubsidies het onmogelijk maken voor producenten in andere landen om te concurreren. Als de Europese Unie de subsidie niet beëindigd op 22 mei 2006 kan ze boetes van miljarden dollars tegemoet zien.

De EU heeft de 19 ACP suikerproducenten 40 miljoen dollar aangeboden om de impact van hervormingen te helpen opvangen maar de ACP noemde de compensatie " waardeloos".

Het totaal verlies in exportopbrengsten voor de ACP-suikergroep zou kunnen oplopen tot 352 miljoen dollar per jaar, reageerde de organisatie.

Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad – de belangrijkste suikerproducenten in het Caribisch gebied – beweren dat ze jaarlijks een verlies zullen lijden van 110 miljoen dollar als de prijzen met 39 percent verlaagd worden.-. AP

Bron/Copyright:

,24-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics