Nickerie.Net, vrijdag 12 januari 2007


Plastische chirurgie:

 

Plastische chirurgie wordt steeds gewoner  - maar nog altijd met grote risico's

Nicole Lucas

Tegen familie zeggen Sonia, Max, An, Agnes, Yvonne en Nina dat ze gaan fietsen in Frankrijk. In werkelijkheid verschuilen de zes hoofdpersonen van het boek ’Het Verwende Nest’ van Liza van Sambeek zich in een huisje van Center Parcs. Van daaruit bezoeken de dames, ’meisjes van vijftig’, een ’renovatiekliniek’, zoals een van de vriendinnen het noemt. De één houdt het bij rimpels weghalen, de ander pakt het rigoureuzer aan. Alleen Nina laat spuit en mes aan zich voorbijgaan. Zij dient als chauffeur en verpleegkundige. Dat is ook wel nodig, want hier en daar leveren de ingrepen nogal een bloedbad op. Vooral de twee ’suck - slachtoffers ’ hebben het zwaar. „Tussen de klittenbanden steken een paar plukken haar vol bloedkorsten en jodiumresten.”

Knutselen aan je lichaam: cosmetische ingrepen worden steeds gewoner, maar er zitten risico’s aan Knutselen aan je lichaam: cosmetische ingrepen worden steeds gewoner, maar er zitten risico’s aan

En: „Van haar middel tot en met haar knieën is haar huid diep blauwpaars gekleurd.” Maar ja, we wisten al dat wie mooi wil zijn moet lijden. En gelukkig laat het schrijversduo dat achter de naam Liza van Sambeek schuilgaat het met de hoofdrolspelers ook weer helemaal goed komen.

Al lopen de dames in het boek niet te koop met hun ’make-over’, het besluit om de natuur een handje te helpen wordt zonder al te veel moeilijke discussies genomen. In het ’echt’ lijkt de vraag hoe wenselijk het is om aan het lichaam te knutselen, louter om het mooier te maken, ook vrijwel een gepasseerd station. Volgens het blad Plus Woman, dat onlangs het onderzoeksbureau Motivaction een peiling liet doen, overweegt 48 procent van de vrouwen tussen de 45 en 55 jaar en 38 procent van de vrouwen tussen 56 en 60 weleens een cosmetische ingreep. Van degenen die er weinig of niets voor voelen, heeft slechts 25 procent ethische bezwaren. De meeste anderen zijn niet zo ontevreden over hun uiterlijk dat ze een ingreep nodig vinden. „We nemen aan dat mensen heel goed in staat zijn zelf te beslissen, dus wij gaan die ethische discussie ook niet aan. Maar we vinden het wel belangrijk dat mensen zich bewust zijn van eventuele risico’s”, zegt Carl Jakobs, beleidsmedewerker bij de Consumentenbond. De afgelopen jaren publiceerde de organisatie daarom meermaals over cosmetische ingrepen. „We worden met enige regelmaat gebeld door mensen die vragen waar ze een bepaalde ingreep het best en veiligst kunnen laten doen en waar ze op moeten letten.”

In elk geval niet alleen op de prijs, adviseert Jakobs. Hij deed onlangs, met collega’s, onderzoek naar ooglidcorrecties. „Er zijn geen officiële cijfers, maar een rondgang langs privéklinieken leverde op dat dit een van de meest uitgevoerde ingrepen is.” De kosten voor een behandeling blijken sterk uiteen te lopen, maar „er valt weinig algemeens te zeggen over de prijs-kwaliteitverhouding”.

Helaas zijn er geen eenvoudige lijstjes waarop de behandelingen van de tientallen privéklinieken die cosmetische ingrepen aanbieden van een cijfer zijn voorzien. Daardoor is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. „Het ontbreekt aan transparantie, net als bij de gewone ziekenhuizen.”  In 2003 en opnieuw in 2004 liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich zeer kritisch uit over de kwaliteit van de Nederlandse privéklinieken. Bij voorlichting aan patiënten werden veel te hoge verwachtingen gewekt, aldus de inspectie. Bij veel klinieken was onduidelijk of de artsen en verpleegkundigen wel bekwaam waren en er werd, zo constateerde de IGZ, te weinig gedaan om infecties te voorkomen.

Minister Hoogervorst zag echter geen aanleiding speciale maatregelen te nemen. Sindsdien is de sector niet opnieuw onder de loep genomen en er zijn ook geen plannen om dat op korte termijn te doen, aldus een IGZ-woordvoerder.

De onderzoekers van de Consumentenbond lijken iets beter te spreken. Zij benaderden 45 klinieken, waaronder enkele in het buitenland, en 29 daarvan waren bereid mee te werken. Niet de ingrepen zelf werden onderzocht, maar wel zaken rond de operatie „die soms wel van grote invloed kunnen zijn op het succes van de behandeling”, aldus Jakobs. Met de achtergrond van de artsen bleek in dit onderzoek weinig mis. Het waren geen basisartsen, maar merendeels oogartsen of plastisch chirurgen. Wel verschilde de ervaring enorm. Hetzelfde gold voor de nazorg, inclusief de regelingen op basis waarvan een heroperatie kan worden geclaimd.

Wat meteen tot een volgend advies leidt: vraag hoe dit is geregeld en wat er gebeurt als zich problemen voordoen, zowel tijdens als na de behandeling. Jakobs: „Is er een afspraak met een ziekenhuis waar je terechtkunt als er ineens een complicatie optreedt?” Ook iets relatief simpels als een ooglidcorrectie blijft tenslotte een medische ingreep met risico’s. Dat betekent óók dat tijdens een intake-gesprek die risico’s en een reëel beeld van de te verwachten resultaten aan de orde moeten komen. „Dat hoort erbij.”

Een van de pluspunten van de privéklinieken is dat ze, anders dan gewone ziekenhuizen, nauwelijks wachtlijsten hebben. Maar dit heeft weer als nadeel dat mensen soms te snel besluiten. Volgens de IGZ moet een patiënt na een eerste intake-gesprek twee dagen bedenktijd krijgen.

Jakobs: „Het is vaak ook raadzaam je eigen huisarts te raadplegen. Die is op de hoogte van je algehele gezondheid. Een beslissing om zo’n ingreep te laten doen moet je uit de impulssfeer halen. Het is tenslotte niet niks.”

Injecteren, optrekken, bijvullen, snijden en wegzuigen

Botox: Met deze verdunde vorm van botulinetoxine, een giftig eiwit, kunnen gezichtsspieren worden verlamd, waardoor rimpels verminderen. Het effect wordt zichtbaar na drie tot zeven dagen. De injectie moet precies worden toegediend om de juiste spieren te ’treffen ’. Het effect is tijdelijk: na drie tot vier maanden is de injectie uitgewerkt. Over de langetermijneffecten van botox is niets bekend.

Permanente rimpelvullers: Anders dan botox hebben deze middelen een permanent effect. Ze worden niet of nauwelijks afgebroken door het lichaam en blijven levenslang aanwezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde onlangs dat deze stoffen vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Zo kunnen op korte termijn pijn, koorts en zwellingen ontstaan en op lange termijn knobbeltjes. Daarom besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige maand mensen te ontraden zich hiermee te laten injecteren.

Ooglidcorrecties: Meestal gaat het om ingrepen aan de bovenoogleden. Er zijn verschillende behandelmethodes, die allemaal onder plaatselijk verdoving gebeuren. Bij de eenvoudigste ingreep snijdt de arts alleen huid en een deel van de sluitspier weg. Het komt voor dat de oogleden gevoelloos raken en het litteken gaat trekken. Heel soms ontstaan bloedingen achter het oog. Ook kan vocht ontstaan in het litteken.

Borstvergroting: Hierbij worden, onder narcose, implantaten –doorgaans siliconen– ingebracht in de borsten. Volgens een brochure die het ministerie van volksgezondheid enkele jaren geleden uitbracht hebben veel vrouwen na de ingreep last van zwellingen, blauwe plekken en pijn, maar verdwijnt dit doorgaans. Op lange termijn kunnen als gevolg van kapselvorming de borsten hard gaan aanvoelen en pijn doen, en kunnen siliconen gaan lekken. Bovendien is de levensduur van implantaten beperkt. Het ministerie waarschuwt: „Kiest u voor een borstimplantaat, dan is de kans op nog één of meer operaties groot”.

Liposuctie/sculpture: Hierbij wordt ongewenst vet weggezogen. Het kan gebeuren onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose, afhankelijk van onder meer het te behandelen oppervlak. Narcose is nooit zonder risico’s. Net zoals bij andere operaties is er kans op bloedingen, infecties, littekens en vochtophoping.

Zie voor meer informatie onder meer:

www.igz.nlwww.consumentenbond.nl  en www.minvws.nl 

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,12-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics