Nickerie.Net, donderdag 08 februari 2007


Actie tegen visum: inzake toescheidingsovereenkomst

Geplaatst: 08/02/2007

Paramaribo -  De VVR, de belangenvereniging voor Surinaamse reizigers, heeft een actieformulier in omloop gebracht in een poging de druk op de Surinaamse minister van Justitie op te voeren om zich aan de Toescheidingsovereenkomst uit 1975 te houden. In die overeenkomst staat onder meer dat Nederlanders die in Suriname zijn geboren, het recht hebben ten allen tijde onvoorwaardelijk te worden toegelaten tot de Republiek Suriname. Bovendien dienen zij in Suriname in alle opzichten als Surinamer te worden behandeld, zo staat vermeld in artikel 5, lid 2 van de overeenkomst.

 Degenen die het actieformulier hebben ingevuld, doen een dringend beroep op de minister om hen volgens dat verdragsartikel te behandelen. Volgens VVR-voorzitter, Mahin Jankie, hebben inmiddels zo'n vijfhonderd Nederlandse Surinamers de brief ondertekend en opgestuurd naar het Surinaamse ministerie van Justitie. Volgens Jankie houdt Suriname zich niet aan de Toescheidingsovereenkomst en hij wil dan ook dat het visum wordt afgeschaft.

Door het actieformulier rond te sturen, verwacht hij dat er druk op de ketel komt om dit te bewerkstelligen "zodat mensen die in Suriname zijn geboren visumvrij op en neer kunnen reizen tussen Nederland en Suriname." Suriname zou volgens hem een voorbeeld moeten nemen aan de Caribische Gemeenschap, de Caricom, waarbinnen burgers uit de lidstaten wél visumvrij kunnen reizen. Dat de Surinaamse regering, ondanks diverse rechtszaken, nog steeds niet thuis geeft, komt volgens Jankie doordat de visumgelden die het consulaat in Amsterdam ontvangt, veel inkomsten opleveren.

Daarnaast is Suriname volgens hem bang voor de kennis van de mensen die in het buitenland wonen en met dezelfde rechten naar Suriname komen. "Ze vrezen dat de eigen mensen dan een stap terug doen." De VVR-voorzitter vecht al jaren voor uitvoering van de Toescheidingsovereenkomst. In 2001 werd hij door de kantonrechter in het gelijk gesteld. Zowel Jankie als de Surinaamse staat gingen hiertegen in beroep; op 16 februari doet het Hof van Justitie in Suriname uitspraak. "Als ik dan in het gelijk word gesteld, heeft Suriname praktisch geen andere keuze dan het verdrag uit te voeren."

Mocht dat niet het geval zijn, en heeft ook de briefactie geen resultaat, dan hoopt Jankie op een uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waaraan hij onlangs zijn zaak heeft voorgelegd. De adviseur van de Surinaamse Consul-Generaal, Owen Venloo, noemt de actie van Jankie 'weinig zinvol'. "Als hij verwacht dat het allemaal snel rond zal komen met het Toescheidingsverdrag, dan schept hij valse verwachtingen. Dat vind ik niet helemaal sportief."

Volgens hem bestaan er nu al eigenlijk geen echte voorwaarden om naar Suriname te reizen. "Je kunt in die zin al onvoorwaardelijk toegang krijgen tot Suriname. Je moet wel voor een visum betalen en er moet een en ander worden geregistreerd, maar ik denk dat de rechter dat nooit als een grote belemmering zal zien." Venloo denkt dat het altijd nodig zal blijven reizigers te registreren als ze een land binnenkomen en ook een bepaalde belasting of contributie hoort daar volgens hem bij. Over de bepaling van de gelijke behandeling zegt hij: "De Surinaamse regering zal moeten aangeven hoe het verdrag moet worden uitgelegd. Ik ben het met Jankie eens dat het wel een beetje lang duurt, maar dat er een inperking van die rechten zal komen, staat voor mij vast." (Bron: RNW)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Dagblad Suriname

,08-02-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics