Nickerie.Net, dinsdag 12 juni 2007


Google en Privacy International ruziën over rapport

Privacy International heeft Google het laagste rapportcijfer gegeven in een onderzoek naar hoe de grootste internetbedrijven met gebruikersprivacy omgaan. Volgens Google is de beoordeling echter op een aantal misvattingen gebaseerd. De privacywaakhond kent Google als enige de laagste categorie toe, die gereserveerd is voor bedrijven met 'uitgebreide consumentensurveillance en een diepgewortelde vijandigheid jegens privacy'. Andere onderzochte bedrijven, waaronder Apple, Microsoft en Yahoo, hebben weliswaar ook zorgwekkende elementen in hun privacybeleid maar komen niet in de buurt van Google, zo stelt de organisatie. Het is een nieuwe aanval op de manier waarop de zoekgigant met gebruikersdata omgaat, nadat een EU-werkgroep daar onlangs ook vraagtekens bij zette.

Google

Google heeft laten weten teleurgesteld te zijn over de conclusies van Privacy International, en zegt dat die gebaseerd zijn op 'talrijke onjuistheden en misvattingen over Googles diensten'. Het bedrijf stelt dat het vergaren van gebruikersdata nodig is om goede diensten te kunnen leveren, en voert aan dat het de gegevens juist aggressief beschermt. Daarbij haalt het onder meer zijn gevecht aan tegen de Amerikaanse regering, die vorig jaar zoekquery's van het bedrijf opeiste. Google zegt verder het jammer te vinden dat de organisatie zijn bevindingen niet met het bedrijf heeft besproken alvorens tot publicatie van het rapport over te gaan, maar volgens de privacygroep heeft Google niet gereageerd op een verzoek om contact.

Privacy International

Daarmee is de woordenwisseling echter nog niet ten einde: Privacy International waarschuwt Google-ceo Eric Schmidt in een open brief zich tweemaal te bedenken voor het bedrijf een lastercampagne tegen de privacyvoorvechters start. De organisatie zegt van een tweetal journalisten te hebben begrepen dat die door Google zijn benaderd met de claim dat Privacy International een belangenverstrengeling heeft met Microsoft - dat twee plekken hoger scoort in het rapport - omdat een van zijn bestuursleden bij het softwarebedrijf werkt. Volgens de privacyorganisatie gaat het om een van zijn zeventig internationale adviseurs, en was deze al voor de waakhond werkzaam voordat hij bij Microsoft terechtkwam - en bood de man bovendien aan zijn werk voor de organisatie stop te zetten. De stelling dat deze 'uitmuntende it- en beveiligingsexpert' de beslissingen van Privacy International zou beïnvloeden is niet enkel onjuist maar tevens een belediging, zo stelt de groep. De privacyvoorvechters besluiten hun brief met het advies aan Google dat het beter is om met de organisatie samen te werken aan het oplossen van privacyissues, dan met modder te gaan gooien in de media.


Update: 12-06-2007

Google gaat persoonsgegevens minder lang bewaren

Bron: Reuters

Google gaat na maximaal 18 maanden zijn logs anonimiseren. De beslissing volgt op een rapport van de EU-werkgroep die zich bezighoudt met regelgeving rond de opslag van gegevens. Volgens de werkgroep van de EU bewaart Google zijn serverlogs te lang. Enige tijd geleden maakte Google al bekend na een periode van 18 tot 24 maanden persoonlijke gegevens zoals ip-adressen uit zijn logs te wissen. Het bedrijf heeft nu verklaard dat het met een periode van 18 maanden aan de onderkant van het bereik gaat zitten.

Peter Fleischer, bij Google verantwoordelijk voor het privacybeleid, maakte wel duidelijk dat wat Google betreft hiermee direct de grens is bereikt. Een bewaarperiode van minder dan 18 maanden zou de dienstverlening van Google in gevaar kunnen brengen. De levensduur van de door Google gebruikte cookies staat ook al geruime tijd ter discussie. Volgens Fleischer komt zijn bedrijf binnen enkele maanden met aanpassingen aan het cookiebeleid, die ervoor moeten zorgen dat de privacy van zijn gebruikers beter gewaarborgd blijft.

Het zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat Google aanpassingen aan zijn beleid omtrent privacy moet doen. Een Britse organisatie die opkomt voor de privacy van internetgebruikers, riep de privacypolicy van Google afgelopen weekend nog uit tot slechtste van alle grote internetbedrijven. Het bedrijf kwam in een latere verklaring terug op dit standpunt, maar stelde wel dat er meer aandacht nodig is voor het beleid met betrekking tot privacy bij grote internetbedrijven.

 De recente overname van advertentiebedrijf DoubleClick door Google was ook al aanleiding voor verschillende groeperingen om de privacy van Google-gebruikers ter discussie te stellen. Google privacy-comic

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Privacy International

,11-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics