Nickerie.Net, donderdag 21 juni 2007


OAS-waarnemer 8 Decemberproces

Eric Mahabier, 20/06/2007

WASHINGTON DC - De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een waarnemersmissie naar Suriname om het 8 Decemberstrafproces te volgen. Het besluit is vorige week genomen op een verzoek van de regering ingediend op 26 april. "We hebben positief gereageerd, maar voor ons is belangrijk te weten wanneer het proces precies begint", zegt OAS-assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin aan dWT.

OAS-secretaris-generaal José Miguel Insulza stelt de regering deze week officieel op de hoogte. De ministers Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken en Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie bevestigen het verzoek. De betrokkenheid van de OAS zal de rechtszekerheid volgens Santokhi vergroten, omdat onafhankelijke waarnemers zoals de OAS altijd bij zulke ‘gevoelige’ zaken betrokken zijn. De OAS heeft ingestemd met het verzoek, omdat zij al eerder het democratiseringsproces eind jaren tachtig heeft geleid. Ook heeft de organisatie "enorme" ervaring heeft met het volgen van juridische processen mensenrechtensituatie rakende, motiveert Ramdin. "Voor ons is nu belangrijk te weten wanneer het proces begint zodat we kunnen plannen wanneer af te reizen en dat we dan ook de financiën kunnen zoeken voor deze waarnemersmissie."

De OAS-topper benadrukt dat de organisatie geen enkele bemoeienis zal hebben in interne zaken van Suriname. De missie zal op basis van waarnemingen verslag doen. "Het gaat meer om de hele sfeer om het proces heen." Ramdin reist begin juli af naar Paramaribo voor verdere gesprekken met regeringsautoriteiten. Over amnestieverlening kan hij geen uitspraak doen, omdat er geen verzoeken daartoe van enige Surinaamse instantie of organisatie op tafel van de OAS ligt.

Hoewel tot nu toe slechts de OAS gevraagd is, sluit Kraag-Keteldijk niet uit dat ook andere internationale organisaties benaderd zullen worden. Ze hoopt spoedig met de OAS te overleggen over de voorwaarden van de missie. "Waar ze aanwezig moeten zijn en welke toegang ze hebben moeten we nog bespreken", zegt de bewindsvrouw.

"OAS is altijd betrokken geweest bij mensenrechten-issues in Suriname", reageert Santokhi. "Wij zijn ook partij bij het Inter-Amerikaans verdrag voor de rechten van de mens. Er worden verschillende zaken van Suriname bij het Inter-Amerikaanse Mensenrechten Hof behandeld", rechtvaardigt Santokhi het verzoek.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

20-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics