Nickerie.Net, maandag 09 juli 2007


Wereldwijd muziek voor het milieu

Bart Wijlaars

LONDEN, zondag Als de 70.000 toeschouwers gisteren was gevraagd waarvoor zij naar het Wembley-stadion waren gekomen, zouden ze zonder uitzondering hebben geantwoord: om te luisteren. Een enkeling naar de waarschuwingen van Al Gore en gelijkgestemden over klimaatverandering, de meesten naar de 23 wereldartiesten die net als tijdens Live Aid en Live 8 op één dag en één locatie geprogrammeerd stonden, tegelijkertijd met collega’s op soortgelijke concerten elders. Live Earth: superconcert of méér dan dat?

Dat de popcultuur toegang geeft tot een grote, brede doelgroep hoef je politicus Al Gore niet uit te leggen. Als de enige doelstelling van zijn 24 uur durende, over zeven continenten verspreide Live Earth-concerten, was klimaatverandering op de agenda te zetten, dan is hij daarin geslaagd. ’Awareness’ echter, wéten dat onze huidige CO2-uitstoot desastreuze gevolgen heeft voor het klimaat, is pas het begin. Daarna moet actie volgen. En niet zoals bij Live Aid en Live 8 voornamelijk van onze regeringen, maar van ons allemaal. De vraag die Al Gore zich gisteren vaak zal hebben gesteld is of zijn actie zal leiden tot de zo noodzakelijke reactie.

Bijzonder De Live Earth-gangers in Londen gaven er blijk van dat de boodschap gisteren – let wel: een reeds bekende boodschap – van ondergeschikt belang was. Phil Collins opende even na halftwee met zijn Genesis het bal, wat weliswaar niet het daverende, historische startschot was waarmee U2 Live 8 twee jaar geleden openschoot, maar wel het begin van een bijzondere dag. In amper anderhalf uur wisselden Genesis, Razorlight, Snow Patrol en de Britse singer-songwriters Damien Rice en David Gray stuivertje, een tempo waar zelfs Live 8 twee jaar geleden niet in de buurt kwam. Het publiek in Wembley reageerde aan het begin van de middag nog wat lauw op het hun geboden spektakel, maar kon de sterrenstroom tegen de avond al bijna niet meer aan. John Legend, Red Hot Chili Peppers, Keane, Metallica, Madonna; de ene microfoon was nog niet opgeborgen of de volgende was al aangesloten. Tussendoor clips met tips (tv’s niet stand-by zetten, de verwarming mag best een graadje lager enz.) en niet-muzikale sterren om het nieuwe, groene geloof te verkondigen. Opvallend genoeg lieten de artiesten dat over aan de pauzenummers, waardoor af en toe wel de indruk ontstond dat zij net zomin als hun publiek wakker lagen van het klimaat. Maar het kan ook worden uitgelegd als publieksvriendelijke scheiding tussen politiek en vertier. Mocht dat laatste zo zijn, dan kan Live Earth de boeken in als de grootste marketingactie ooit en zal Al Gore tevreden zijn met de aandacht die hij voor het probleem heeft gegenereerd. Dat zal hij na de kijkcijfers (geschat op twee miljard wereldwijd) sowieso zijn, maar de oud-vicepresident zal uitzien naar de reactie. Blijft die uit, dan gaat Live Earth ’slechts’ de boeken in als quasi-uniek superconcert.

• Misschien de meest wervelende show werd gegeven door Shakira. De Colombiaanse zangeres trapte in Hamburg af met ’Don’t bother’. Net als Rihanna in Tokio, Crowded House in Sydney, Keane en Madonna in Londen, Joss Stone in Johannesburg, Melissa Etheridge en The Police in New York en Macy Gray in Rio vroeg zij aandacht voor het milieu. FOTO: EPA
• Het Soweto Gospel Choir in The Dome van Johannesburg. FOTO: REUTERS
• Phil Collins opende met zijn band Genesis het concert in het Londense Wembley-stadion voor 70.000 mensen. FOTO: AFP
• De Amerikaanse rapper Snoop Dogg bracht het Hamburgse publiek aan het swingen. FOTO: REUTERS
• Zelfs de Zuidpool was betrokken bij het grote gebeuren. De band Nunatak, bestaand uit vijf wetenschappers van het Britse onderzoeksstation Rothera die de klimaatverandering bestuderen, speelden hun indie-muziek voor een publiek van… 17 mensen. FOTO: REUTERS
• Met het dumpen van een afgedankte zonnebank gaf minister Cramer gisteren de aftrap voor Nederlandse versie van Live Earth Alert in het Amsterdamse Westerpark. „Zorg ervoor dat producten na gebruik gerecycled worden”, was de boodschap van de minister. FOTO: ANP
• Oud-vice-president Al Gore was initiatiefnemer van de concertenreeks. Vanuit het National Museum of the American Indian in Washington sprak hij de wereld toe: „Nu is de tijd gekomen om de planeet weer gezond te maken”, was zijn boodschap. FOTO: AFP

 


Al Gore: We moeten de planeet gezond maken

WASHINGTON - De Amerikaanse milieugoeroe en ex-vicepremier Al Gore begroette het publiek zaterdag tijdens de Live Earth-concerten steevast met een videoboodschap. „Nu is de tijd gekomen om de planeet weer gezond te maken”, sprak hij de menigtes in verscheidene wereldsteden toe. In Washington was de drijvende kracht achter het groene evenement zelf aanwezig bij de opening.

AP Ook grote namen in de muziekindustrie die belangeloos optraden, vroegen toegestroomde menigtes in Tokio, Sydney, Johannesburg, Shanghai, Londen, Hamburg en Washington de strijd aan te gaan met de opwarming van de aarde.

In Hamburg opende superster Shakira het klimaatconcert in de regenachtige Duitse havenstad Hamburg met het nummer Don't Bother. Londen beleefde de aftrap van het evenement met goed weer en onder gemoedelijke omstandigheden. Nederlandse bezoekers van het Britse Wembley stadion noemden de sfeer „relaxed” en zeiden weinig te merken van voorzorgsmaatregelen wegens de dreiging van terrorisme.

De enige spanning werd veroorzaakt door de geheimgehouden volgorde waarin de artiesten hun opwachting maakten. De bands Foo Fighters, de Red Hot Chili Peppers en Queen zorgden voor de eerste muzikale klanken in de Britse hoofdstad.

De Nederlandse editie Live Earth Alert!, die Nederland 3 en radiozender 3FM hebben georganiseerd, was zaterdagmiddag in het Amsterdamse Westerpark. Daar verzorgde minister Jacqueline Cramer (VROM) de opening van het groene megafestival. Het publiek kan daar op een dansvloer die stroom opwekt luisteren naar artiesten zoals Ali B, Jeckyll & Hyde en dj Fedde le Grand. Daarnaast discussiëren politici en bekende Nederlanders over de opwarming van de aarde.

Bezoekers worden bij de diverse evenementen aangespoord om een zeven punten tellend document te ondertekenen, waarbij ze beloven hun milieugedrag te verbeteren en politieke leiders aan te sporen met meer groene maatregelen te komen.

Zaterdag in de vroege ochtenduren was de aftrap voor de omvangrijke concertreeks al gegeven in Sydney, waarop Tokio een paar uur later volgde. Rond het middaguur kregen bezoekers in Johannesburg en Shanghai de groene boodschap mee en in de middag begonnen de concerten in de Europese steden Hamburg en Londen. Rond vijven maakten Amerikanen in Washington de opening van het concert mee. Voor zaterdagavond staan New York (20.30 uur) en Rio de Janeiro (21.00 uur) nog op het programma.


Aandacht voor klimaat mag niet verslappen

Maaike Bezemer (Trouw, 7-7-2007)

De boodschap van Live Earth is dat de consument zelf in actie kan en moet komen tegen de klimaatveranderingen. Maar met een paar concerten is de opwarming van de aarde nog niet voorkomen. Na de film ’Een ongemakkelijke waarheid’ zijn er nu ook de concerten van Al Gore. Mede dankzij de Amerikaanse hotshot is het klimaat dagelijks onderwerp van gesprek. Er is klimaatneutraal bier en zelfs banken profileren zich met klimaathypotheken en groene creditcards.

De ernst van de problemen – smeltende ijskappen, temperatuur- en zeespiegelstijging en het feit dat de mens daarvoor verantwoordelijk is – is volgens klimaatdeskundige en milieuactivist Sible Schöne wel duidelijk. „Er is een bewustzijn waar we een jaar geleden niet van durfden dromen. Zelfs de Keukenhof bekijkt of ze niet een maand vroeger open moet.”

Maar extra aandacht, en concerten, blijven nodig – ook de komende jaren. Iedereen weet misschien wat spaarlampen zijn, maar dat betekent niet dat ze massaal worden ingedraaid.

Schöne: „Het duurt even voordat mensen tot concrete actie overgaan. Degene die de oliecrisis bewust hebben meegemaakt, weten wel dat ze zuinig moeten zijn, maar onder jongeren valt nog een gigantische slag te slaan.”

Sible Schöne is al een kwart eeuw actief in de milieubeweging. Ooit demonstreerde hij tegen kernenergie en jarenlang werkte hij als klimaatdeskundige bij het Wereld Natuur Fonds. Twee jaar geleden stapte hij over naar het Klimaatbureau. Juist omdat dat een samenwerkingsverband is van veertig organisaties – milieuclubs, maar ook bedrijven, banken en vakbonden. Schöne: „Klimaatverandering vraagt om een brede maatschappelijke beweging.”

Groot verschil met de milieubeweging van de jaren zeventig en tachtig is volgens Schöne dat mensen bereid zijn naar zichzelf te kijken en niet alleen naar het bedrijfsleven of de politiek.

En zo hoort het volgens hem ook. „Pas als de consument aangeeft dat hij het anders wil, dan verschuift de markt. „Het is niet voor niets dat BCC energiezuinige apparaten aanprijst en Albert Heijn veel meer spaarlampen in zijn schappen heeft liggen.”

Op de site liveearthalert.nl kun je een statement ondertekenen dat je klimaatneutraal wilt worden. Niet dat je het milieu dan helemaal niet meer belast, maar een energiebesparing van 40 procent is volgens de organisatoren wel haalbaar. Bijvoorbeeld met een hoogrendementsketel, groene stroom, minder vliegreizen of een zuinigere auto. En de rest van de uitstoot kun je compenseren door geld te steken in schone energieprojecten in ontwikkelingslanden of bosbouw. Tot er nieuwe technieken of goed geïsoleerde klimaatneutrale huizen zijn of CO2 onder de grond kan worden opgeslagen.

De concerten zijn vooral bedoeld om de slag naar jongeren te maken.

Schöne: „Een paar maanden geleden begon dj Michiel Veenstra een actie voor het klimaat. Als 10.000 luisteraars hem steunden, mocht hij mee op expeditie naar de noordpool en daar uitzendingen maken. Die steunbetuigingen waren in no time geregeld. Gevolg is dat die luisteraars zijn gaan nadenken over het klimaat.

En een op de tien heeft ook echt zijn gedrag veranderd.”

’Van dit bewustzijn konden we vorig jaar alleen dromen’

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

08-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics