Nickerie.Net, zaterdag 27 oktober 2007


Uitzendingen via internet kunnen binnenland ontsluiten

Lia Tjong Akiet, 27/10/2007

Paramaribo - Uitzendingen van Radio Galibi zullen ook op internet te beluisteren zijn. Dat wordt mogelijk via een pilotproject welke door de Unesco wordt gefinancierd en bedoeld is om ontwikkelingen in Galibi, als eerste dorp via internet de wereld in te zenden. Radio streaming, zoals dit systeem ook bekend staat, is een van de manieren om internationale ontsluiting van het binnenland te realiseren. In dit kader heeft de stichting Educons samen met de Unesco een workshop georganiseerd met als titel ‘Streaming media: a tool for development’.

Jenny Simons (Educons), Faried Pierkhan (RBN) en Werner Duttenhofer (Radio 10) waren drie van de toppers uit de radiowereld die gisteren aanwezig waren bij de workshop ‘Streaming media: a tool for development’, georganiseerd door de Unesco en Educons.-.

“Ik ben blij met deze nieuwe vorm van communicatie omdat ik hoop dat dit ons iets goeds kan leren en ook willen wij dat Galibi wereldwijd gepromoot kan worden. Bijvoorbeeld, onze beschermde zeeschildpadden die telkens weer een toeristisch trekpleister zijn. Met deze vorm van communicatie kan ook de buitenwereld hierover geïnformeerd worden”, zegt Vincent Aloema, lokale leider van Radio Galibi.

Volgens hem kampt de dorpsgemeenschap wel met een tekort aan computerskills en moeten er dus mensen worden opgeleid. Een ander aandachtspunt is dat Galibi alleen tussen half 7 ‘s avonds tot 10 uur ‘s avonds van stroom is voorzien, wat betekent dat de uitzendingen van Galibi niet 24 uur per dag op het internet te volgen zullen zijn, maar alleen in de avonduren. De plaatselijke gemeenschap vraagt ook hiervoor een oplossing.

Drs. Jenny Simons, ondr andere gecertificeerd Distance Education-specialist, ziet met de hedendaagse technologie een aanzienlijke verandering in het leven van de mens. “Vroeger was er geen cel of internet, maar nu kan je altijd bereikbaar blijven. Het is gewoon geen vraag meer, je hebt je mobiele telefoon en internet nodig.

Natuurlijk heeft deze vorm van technologie zijn negatieve kanten waarbij bijvoorbeeld de jeugd wordt blootgesteld aan allerlei mentale en fysieke gevaren. Wel moeten we niet vergeten dat het ook zijn positieve voordelen heeft. Men kan 24 uur per dag bereikbaar zijn en het kan ook dienen als geweldig gereedschap om ‘good government’ te promoten.”

Faried Pierkhan, directeur Dagblad Suriname en Rapar Broadcasting Network (RBN), zegt dat zijn radiostation drie jaar geleden begonnen is met RBN online. “ Ik subsidieer voornamelijk de mensen in Nederland om ze tegemoet te komen. We hebben de verbinding geplaatst op de website van Dagblad Suriname, omdat ik weet dat ze die krant gaan lezen. De vraag naar online Surinaams nieuws is groot want dat merk ik aan de 6000 tot 8000 hits per dag”, zegt Pierkhan.

Voorlopig zijn alleen organisaties als RBN, Radio 10, Sky Radio en Radio Apintie online te beluisteren in het buitenland, voornamelijk Nederland, want daar zitten de meeste Surinamers. Voorlopig wordt alles gesubsidieerd door de organisaties zelf maar in de toekomst zal er overgestapt worden naar commercieel beleid.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

27-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics