Nickerie.Net, maandag 28 januari 2008


Dominee Rudy Polanen begraven

Amsterdam - Dominee Rudy PolanenParamaribo - In zijn eigen Koningskerk in Amsterdam is zaterdag 26 januari de uitvaartdienst gehouden voor dominee Rudy Polanen. De belangstelling was enorm. De kerk en een op het terrein geplaatste tent zaten helemaal vol. Buiten stonden nog bezoekers die de begrafenis wilden bijwonen. Vrijdag kwamen al zo'n 1500 mensen afscheid nemen van de dominee van de Evangelische Broedergemeente. Polanen was een populair man binnen de Surinaamse gemeenschap en bij zijn vierduizend gemeenteleden.

Op de begrafenis spraken onder anderen de Surinaamse ambassadeur Urmila Joella-Sewnundun en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, die zei veel van hem geleerd te hebben. Voor Tweede Kamerlid John Leerdam was Polanen bijna een tweede vader.

Dominee Polanen overleed maandag 21 januari op 64-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed aan bloedvergiftiging. De vrijdag ervoor werd hij tijdens een begrafenis onwel. In het ziekenhuis werd hij twee keer geopereerd, maar het mocht niet baten. Polanen is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

De samenstelling van mensen tijdens een uitvaartdienst weerspiegelt niet zelden het karakter en levenswijze van de overledene. Het publiek was één in diversiteit. Ook veel jeugd. Van prominent tot de arbeidersklasse, als je je al in zulke bewoordingen mag uitdrukken. Ik denk niet dat Polanen dat deed. “Zijn doel was wederzijds begrip”, aldus dominee Mijnals-Doth.
 
De dood van Polanen heeft ook op landelijk bestuursniveau voor de nodige schok gezorgd. “Het heeft diepe indruk gemaakt in Nederland en Suriname”, liet de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende weten in een toegezonden persoonlijke boodschap. “Ook voor mij is het gekomen als een grote schok.” Balkenende zal Polanen herinneren als iemand “met het talent anderen te inspireren, die daarbij kracht en optimisme putte uit zijn diepe geloof.” Ambassadeur Urmila Joella-Sewnundun van Suriname bracht als ‘speciale afgezant’ een persoonlijke condoleance over van president Ronald Venetiaan, die in Paramaribo in de Grote Stadskerk de herdenkingsdienst bijwoonde. “Een zeer bijzondere Surinamer die ons is voorgegaan”, aldus Venetiaan.
In haar eigen toespraak benadrukte Joella-Sewnundun het ‘gezegende’ karakter van Suriname als land. “Echter worden wij vaak opgeschrikt door gebeurtenissen op menselijk vlak. De dood van dominee Polanen is hiervan een voorbeeld.” Zij memoreerde Polanen “als een geestelijke die midden in de samenleving stond en die zich bezig hield met maatschappelijke vraagstukken”. Zij verwees daarbij impliciet naar het onverschrokken opkomen voor de mensenrechten in Suriname, met name tijdens de militaire dictatuur, van de EBG-predikant. “Gerechtigheid en vrede mag worden beschouwd als de lijfspreuk van Polanen.”
 
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zette Polanen neer als een ‘pontifex’ – een bruggenbouwer. “Zo iemand kan je eigenlijk niet missen. Hij bezat ruggengraat en karakter.” Cohen bedankte Polanen “voor het verkregen inzicht dat religie van essentieel belang is voor vele Amsterdammers”. Jetty Polanen las ‘het testament’ voor van haar overleden echtgenoot. “Een goed georganiseerde en levendige [EBG-]gemeente van zuivere christenen die zelfstandig is en onafhankelijk blijft met vooral krachtige onderlinge banden en liefde voor elkaar.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Radio Nederland / Amsterdamse Venster Nieuws

28-01-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics