Nickerie.Net, woensdag 07 mei 2008


Spannende strijd Obama vs Clinton is bijna voorbij

Philippe Remarque

WASHINGTON - Het is bijna voorbij. De spannende en langdurige strijd tussen de presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton lijkt te zijn beslist in North Carolina en Indiana, in het voordeel van Obama. Het wachten is nu hoe het eindspel zich ontrolt. VergrotingVergroting Hillary Clinton heeft dinsdag nipt de voorverkiezingen van de Democraten in de staat Indiana gewonnen. (ANP)

Dat begon gisteravond al. Obama hield een toespraak die op de conventiespeech van een zojuist gekroonde kandidaat leek. Clinton hield een toespraak waarin ze het verlies van de nominatie haast leek toe te geven, ook al zei ze door te zullen vechten. Beiden spraken over de eenheid van de Democraten die nodig is om in november te winnen.

Clinton zegde intussen haar gebruikelijke optredens in de ochtend-televisieshows af. Analisten op televisie zagen het als een teken aan de wand. Ze verklaarden haar kandidatuur verloren en speculeerden druk over de mogelijkheid dat Obama haar als running mate vraagt. De kleine man Meer over de race voor het presidentschap: <Weblog - Dagboek van VK-correspondenten Dossier - Verkiezingen 2008 Cartoons - Cartoons van The New York Times Clinton maakte de laatste twee maanden een sterke comeback. Ze vond zichzelf opnieuw uit als de populistische kandidaat die strijdt voor de economische belangen van de kleine man. Ze schilderde Obama af als een elitaire kandidaat die diens zorgen niet begrijpt.

Met overwinningen in Ohio en Pennsylvania wist ze twijfel over hem te zaaien bij de Democraten. Obama leed bovendien onder de extreme standpunten van zijn voormalige predikant en een uitgelekte neerbuigende uitspraak van hemzelf.

Dinsdag moest ze bij de laatste grote test wel het ijzer smeden en Obama verder beschadigen. Alleen zo kon ze de doorslaggevende ‘supergedelegeerden’ overtuigen dat hij in november niet kan winnen van de Republikein John McCain.

Hakken over de sloot Maar het omgekeerde gebeurde: Obama herstelde zich met een klinkende overwinning in North Carolina. In Indiana won ze wel, maar slechts met de hakken over de sloot.

Obama deed de laatste weken twee dingen die wellicht effect hebben gehad: hij brak eindelijk met zijn predikant en hij weerstond Clintons populistische plan om de benzine-accijns op te schorten. Hij gebruikte het voorstel zelfs om haar van onoprechtheid te betichten.

Wat ook de oorzaken waren, het gevolg van Obama’s zege is duidelijk, en het ziet er niet goed uit voor Clinton: de voorsprong die Obama in februari nam, blijft grotendeels intact. De zes staten die nog komen, lijken gelijkelijk te worden verdeeld tussen de twee kandidaten.

Dat betekent dat na de laatste voorverkiezing op 3 juni Obama meer gedelegeerden heeft én een hoger aantal daadwerkelijke stemmen. Waarschijnlijk zelfs als de ongeldige voorverkiezing van Florida, waar Clinton won, wordt meegerekend.

Schisma (scheuring)

Het is vrijwel ondenkbaar dat deze krappe, maar duidelijke stembuszege van Obama ongedaan wordt gemaakt door de supergedelegeerden die de strijd beslissen. Dat zou een tot een schisma in de Democratische partij leiden. Er is ook geen goede reden meer voor, nu Obama heeft bewezen dat hij een crisis te boven kan komen.

De laatste tijd kiezen al steeds meer supergedelegeerden Obama’s zijde. In de komende dagen kunnen meer aankondigingen worden verwacht. Volgens sommige ingewijden was het merendeel van de nu nog neutrale supergedelegeerden al op diens hand.

Uit Clintons verzoenende woorden dinsdagavond bleek dat ze niet van plan is door te vechten tot de Conventie, zoals sommige van haar tegenstanders veronderstelden. Als professionele politicus zal ze nadenken over haar toekomstige rol. Aanvallen op Obama zullen nu toenemend worden gezien als aanvallen op de Democratische kandidaat, en haarzelf dus schade berokkenen.

De uitgebluste gezichten van Clintons echtgenoot Bill en dochter Chelsea, die dinsdag naast Hillary stonden, spraken boekdelen. En anders wel de vele bedankjes in haar toespraak en de verleden tijd die ze per ongeluk gebruikte: ‘Heeft Chelsea het niet geweldig gedaan?’ Kennelijk is de campagnetaak van dochter Clinton zo goed als volbracht.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Volkskrant

07-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics