Nickerie.Net, donderdag 29 mei 2008


Sunda Group investeert 3,5 miljoen US dollar in de rijstsector

Eric Mahabier, 29/05/2008

DEN HAAG - Sunda Group Suriname die de Bernhard Polder begin deze maand heeft gehuurd van de Stichting voor Experimentele Landbouw (SEL), treft serieuze voorbereidingen voor import van kunstmest uit Oekraïne. Bij het komende rijstseizoen in oktober wordt 25 tot 30.000 ton mest ingevoerd om de lokale behoefte in heel Suriname te dekken. "Suriname heeft de afgelopen tien jaren gigantische problemen gehad met de mestbehoefte. Boeren moeten dagen in lange rijen staan en ook die situatie moet nu tot het verleden gaan behoren”, zegt Chris Jarbandan, adviseur, manager en delegatieleider van de Sunda Group aan dWT.

Chris JarbandanAdviseur van de Sundagroep Chris Jarbandan.-.

De prijs van de mest zal volgens hem ongeveer 75 US dollar lager liggen dan wat nu gevraagd wordt op de Surinaamse markt. Hij benadrukt dat de groep hiermee de kostprijs van de boeren omlaag wil helpen drukken, zodat deze een betere winst kunnen maken. "Die mestimport heeft geen commercieel doel. Wij willen de boeren helpen en onze winstmarge zal maar vijf tot tien procent zijn", beweert Jarbandan. Met deze ingreep van de Sunda Group zal volgens de adviseur ook de rijstprijs op de lokale markt gaan dalen. “Het is geen eenmalige actie maar we gaan geregeld en blijvend de mest invoeren.”

Ingaand op hun investeringsplannen in de rijstbouw, zegt Jarbandan dat de Sunda Group van plan is ongeveer 3,5 miljoen Amerikaanse dollar te investeren. Van de Stichting Machinale Landbouw is 785 hectare rijstareaal gekocht, eveneens voor commerciële rijstbouw. Hij benadrukt verder dat deze investering niet alleen in geld vertaald moet worden, maar ook in arbeidsplaatsen die gecreëerd worden. Er is zwaar materieel, waaronder tractoren, de afgelopen dagen Nickerie ingevoerd om de grond op Bernhard Polder te bewerken. Jarbandan hoopt spoedig ook met de activiteiten in Wageningen te kunnen beginnen. De financiering van het totaal project vindt plaats door de aandeelhouders van de Sunda Group waaronder president commissaris Prasharam Mohanlal.

Gezien de huidige wereldmarktprijzen voor rijst hopen de aandeelhouders de investering binnen twee jaren binnen te halen. Aan export van rijst of padie, denkt de Sunda Group vooralsnog niet. De padie zal verkocht worden aan een rijstmolenaar. Jarbandan is het eens met de regering die wil dat eerst de binnenlandse rijstbehoefte voorzien moet worden en dat dan pas de export kan plaatsvinden. Sunda Group heeft ook een project voor kafverwerking in voorbereiding. Het plan is onder andere om van kaf bakstenen te maken en bio-energie op te wekken.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics