Nickerie.Net, zondag 27 juli 2008


Gsm-gebruik is Russisch roulette voor de hersenen

M. Akerboom

Pittsburgh - Het gebruik van mobiele telefoons zou beperkt moeten worden, nadat uit een onderzoek is gebleken dat de straling wel degelijk invloed heeft op de hersenen. Deze oproep komt van dr. Ronald B. Herberman, directeur van de University of Pittsburgh Cancer Institute. Zijn waarschuwing is gebaseerd op een onderzoek dat nog niet is gepubliceerd, en staat haaks op eerdere studies die aantoonden dat er geen link bestaat tussen de toename van kankergevallen en het gebruik van mobiele telefoons.

In een memo aan collega's en studenten schrijft Herberman dat minderjarigen alleen in noodgevallen gebruik zouden moeten maken van een mobiele telefoon, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. 'Hoewel er nog geen duidelijk bewijs is, ben ik ervan overtuigd dat er genoeg gegevens beschikbaar zijn om nu al voorzorgsmaatregelen te nemen'. Headset verplicht

Volgens Herberman duurt het te lang voor de wetenschap met concrete antwoorden komt, en is het daarom noodzakelijk om zo snel mogelijk maatregelen te nemen. Niet alleen zouden volwassenen altijd gebruik moeten maken van een headset, ook het gebruik van mobiele telefoons in openbare ruimtes zou beperkt moeten worden.

Herberman's mening wordt ondersteund door zijn collega Devra Lee Davis: 'Ik weet niet of mobiele telefoons schadelijk zijn. Maar ik weet ook niet of ze veilig zijn. De vraag is of je Russisch roulette wilt spelen met je hersenen.' Volgens Davis hebben verschillende overheden, waaronder Engeland, Frankrijk en India, al gewaarschuwd voor het effect van mobiele straling op kinderen. Op zoek naar een nieuwe online uitdaging? Stralingskeurmerk

Herberman is niet de enige die zich zorgen maakt. Vorige week trok FNV nog aan de alarmbel, nadat uit twee Europese onderzoeken een soortgelijke uitkomst bleek. De vakcentrale pleit voor een 'stralingskeurmerk' voor mobiele telefoons.

Recent bleek uit tests dat het stralingsniveau van verschillende merken en typen telefoons aanzienlijk uiteen loopt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Pittsburgh Cancer Institute

25-07-2008


Hoge straling mobiele telefonie deels vermijdbaar

door A. Monterie

De actie van de FNV een keurmerk in te stellen voor mobiele telefoons maakt de vraag actueel welke modellen relatief weinig straling afgeven en hoe je de blootstelling daaraan kunt verminderen. Met name bij slechte ontvangst, bijvoorbeeld in een ondergrondse parkeergarage of trein, geven mobiele telefoons nogal wat straling af. Hoewel wetenschappelijk nog niet onomstotelijk vaststaat dat straling de gezondheid kan schaden, komen er wel steeds meer studies met verontrustende resultaten. Proefratten die aan elektromagnetische straling worden blootgesteld, blijken sneller te sterven. Verder is aangetoond dat een gsm op het nachtkastje de slaap kan verstoren. Omdat het gebruik van de mobiele telefoon relatief jong is, staat nog niet 100 procent vast dat langdurig gebruik bij de mens tumoren kan veroorzaken.

Beperkt gebruik -  Maar gelet op de mogelijk ernstige gevolgen, lijkt het niet onverstandig het zekere voor het onzekere te nemen. Voorzorgsmaatregelen zijn nooit verkeerd.

De SAR-waarde zegt echter niet alles. Een lage score betekent nog niet dat een toestel in de praktijk weinig straling afgeeft. Ook de effectieve zendprestatie speelt een rol. Het ene toestel heeft meer moeite contact met het basisstation te onderhouden dan het andere. Anders gezegd: sommige toestellen moeten zich ook onder ideale omstandigheden behoorlijk inspannen terwijl andere een hoog ’rendement’ halen. Omdat bij een optimale ontvangst de straling slechts een fractie van de maximale zendprestatie bedraagt, kan het voorkomen dat toestellen met een hoge SAR-waarde in de praktijk minder gevaar opleveren dan die met een wat lagere waarde.

Elk merk heeft goede en slechte toestellen - daarom pleit FNV voor een keurmerk

Het Duitse blad Connect ontwikkelde daarom een eigen stralingsfactor die rekening houdt met verschillen in effectieve zendprestaties. Bijna honderd toestellen werden getest. Opvallend is dat geen enkele grote fabrikant over de hele linie goed scoort. Elk merk heeft goede en slechte toestellen. Ook qua type telefoon lopen de resultaten door elkaar. Zo heb je muziektelefoons met een lage stralingsfactor zoals de Samsung F210 en toestellen met een hoge waarde (bijvoorbeeld Nokia 5310 XpressMusic). Ook bij de zakelijke toestellen is het beeld heel verschillend. En goedkope prepaids zijn over de hele linie genomen niet slechter dan luxemodellen. Kortom, er valt geen peil op te trekken. Daarom pleit er veel voor het voorstel van de FNV een keurmerk in te stellen. Net zoals bij auto’s en koelkasten een classificatiesysteem voor het energieverbruik bestaat, zo zou je volgens de vakbeweging met kleurvignetten de mate van elektrosmog kunnen aangeven.

Met de Samsung F210 hoef je je weinig zorgen te maken over straling.

Wat dat betreft liggen de Belgen op ons voor. De Belgische mobiele operator Proximus vermeldt vanaf deze maand op de verpakking van een gsm de mate van straling. Nederlandse consumenten moeten het voorlopig doen met de scores die de Duitstalige websites Handywerte.de en Connect.de/strahlung vermelden. Bij Connect, die zoals gezegd een eigen stralingsnorm hanteert, komt de Samsung Qbowl F700V veruit als beste uit de bus. De zilveren medaille is voor de Samsung F210, een muziektelefoon die in telefoonstand of mp3-spelerstand valt te draaien. Brons krijgt de Nokia 6267, die op afstand als derde eindigt. Daarna volgen de Motorola Motokrzr K3 en Samsung G800.

De top tien wordt gecompleteerd met de Nokia 7390, Motorola Razr2 V8, Motorola Razr2 V9, Nokia 6290 en de dure Porsche Design P’9521.

Hekkensluiters Samsung en Nokia hebben naast stralingsarme toestellen ook enkele minder goed scorende apparaten. In de onderste regionen belanden de zakelijke Nokia E65, het prepaidtoestel Samsung M300, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia 5310 XpressMusic en de cameratelefoon Samsung U600.

De Nokia 6267 is vrij stralingsarm.

De drie hekkensluiters komen van Sony Ericsson. De T650i, K810i en W610i eindigen op de laatste plaatsen. Ook de K770i en K530i geven vrij veel straling. Bij de pda-phones komen o.a. de Samsung i620, Fujitsu Siemens Pocket Loox T830, Samsung i780 en HTC P3470 goed uit de bus.

Minder gunstig zijn de resultaten voor de Blackberry 8800, Blackberry 8100 Pearl, HTC Touch, Palm Treo 750v, Nokia E61i.

Wordt alleen naar de SAR-waarde gekeken dan blijft de Samsung Qbowl F700V bovenaan staan, gevolgd door de Z560, X830 en G800 van dezelfde fabrikant. Dicht bij het maximum van 2 W/kg ligt de Sony Ericsson T650i.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

25-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics