Nickerie.Net, donderdag 06 november 2008


Grote overwinning voor Barack Obama

Barack Obama is gekozen tot de 44ste president van de Verenigde Staten. De 47-jarige Democraat schrijft daarmee geschiedenis. Obama is de eerste Afro-Amerikaan die president wordt. VergrotingVergroting Barack

Obama sprak na zijn overwinning een uitzinnige aanhang in zijn thuisstad Chicago toe. Obama zei dat ‘verandering naar Amerika is gekomen’ om de natie te hervormen. Hij prees zijn verslagen tegenstander John McCain, die hij als een onzelfzuchtige leider omschreef, en zei dat hij met hem wil samenwerken.

Obama haalde tijdens de verkiezingen dinsdag een ruime zege op McCain. Hij kreeg 338 kiesmannen in de verschillende staten achter zich, tegen 158 voor McCain. Een kandidaat heeft er 270 nodig om president te worden. Obama haalde belangrijke overwinningen in onder meer Ohio, Virginia en Florida. Die staten gingen vier jaar geleden nog naar president George Bush. President Barack Obama Vijf redenen waarom Obama won Chicago: zeldzame vreugde-explosie Profiel president Obama Toespraak Barack Obama Enthousiaste reacties in Den Haag Azië enthousiast en gereserveerd Obama in de Webspecial Het Lievelingetje van Harvard Obama's Chicago De Obama-generatie

McCain McCain gaf in Phoenix, in zijn thuisstaat Arizona, zijn nederlaag toe en feliciteerde Obama. Hij gaf zichzelf de schuld van het verlies. Volgens hem heeft de kiezer duidelijk gesproken. Hij zei dat de overwinning van Obama met name een grote betekenis voor het Afro-Amerikaanse deel van de natie heeft.

Overal in het land brak spontaan feest uit na de overwinning van Obama. Tienduizenden uitzinnige aanhangers van Obama vierden feest in Chicago. De feestvreugde is bijzonder groot bij zwarte Amerikanen die veel van Obama als president verwachten.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Obama gebeld en hem zijn gelukwensen overgebracht met de verkiezingsoverwinning. Hij feliciteerde Obama met de ‘fantastische avond’, aldus perswoordvoerder Dan Perino van het Witte Huis. Op 20 januari neemt de Obama het presidentiële stokje over van Bush. Tekst gaat verder onder de video De overwinningstoespraak van Obama

Europese Unie De Europese Unie heeft woensdagochtend verheugd gereageerd op de keuze voor Obama als de nieuwe president. ‘Frankrijk, Europa en de internationale gemeenschap heeft behoefte aan zijn energie, zijn afwijzing van onrechtvaardigheid en zijn vastbeslotenheid om een veiliger, eerlijker en stabielere wereld te bouwen’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Frankrijk is op dit moment EU-voorzitter.

De Franse president Nicolas Sarkozy sprak van een ‘briljante overwinning’ van Obama. Hij bracht zijn felicitaties over namens het Franse volk. Tekst gaat verder onder de fotospecial De zegetocht van Barack Obama

De president van Kenia, Mwai Kibaki, noemde de verkiezingsoverwinning van Obama een gedenkwaardige dag voor zijn land. Obama had een Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder. ‘Wij, het volk van Kenia, zijn enorm trots op uw Keniaanse wortels. Uw overwinning is niet alleen een inspiratie voor miljoenen in de hele wereld, maar heeft een speciale betekenis voor Kenia,’ zei Kibaki in een boodschap aan Obama om hem te feliciteren. In Kenia is donderdag een vrije dag om Obama's overwinning te vieren.


Overwinning met klinkende cijfers

NEW YORK -  Barack Obama heeft een grote zege geboekt op zijn rivaal John McCain en wordt de 44e president van de Verenigde Staten.Het Amerikaanse volk toont met de keuze voor Obama aan na acht jaar Republikeins bewind een nieuwe richting in te willen slaan. De verwachting is dat Obama zal werken aan het herstel van internationale relaties die zwaar geleden hebben onder het vaak eenzijdige opereren van de regering-Bush.

 Obama wordt met zijn gezin toegejuicht door zijn aanhang in Chicago, kort voor hij zijn overwinningstoespraak zou houden. (Reuters)

De reacties op de keuze voor Obama waren uitzinnig. In zijn woonplaats Chicago waren meer dan een half miljoen mensen in Grand Park bijeen. Velen barstten in tranen uit toen duidelijk werd dat hun kandidaat niet meer in te halen viel. In Harlem, de overwegend zwarte wijk van Manhattan, ontstonden spontaan straatfeesten.

De verkiezing van Obama heeft een grote symbolische waarde. Ruim veertig jaar na de moord op Martin Luther King is een van zijn dromen bewaarheid geworden. Wat vele Amerikanen tot voor kort voor onmogelijk hadden gehouden, is Obama gelukt. Alleen daarom al zal hij het gezicht van de Verenigde Staten de komende jaren veranderen.

Obama wordt op 20 januari ingezworen als opvolger van George Bush. Hij zal kunnen werken met een Democratische meerderheid in het Congres. De uiteindelijke keuze voor Obama duurde langer dan gedacht omdat de verwachte aardverschuiving uitbleef. Pas toen aan de westkust de stembureaus sloten, kon hij de meerderheid van het kiescollege aan zijn zijde rekenen. Toen bleek ook dat de overwinning van de Democraat alsnog heel ruim was uitgevallen.


Hoogste opkomst ooit: 150 miljoen stemmers

 Door A. Leeuwe,

Phoenix -  Een recordaantal Amerikanen brengt dinsdag zijn stem uit in presidentsverkiezingen die nu al historisch zijn. afbeelding vergroten afbeelding vergroten Voor veel stembureaus in de VS vormen zich lange rijen, zoals hier in Columbus, Ohio. Naar verwachting stemmen meer dan 150 miljoen mensen in de gedenkwaardige verkiezing, die de eerste zwarte Amerikaan in het Witte Huis kan brengen. Dat zijn er zo’n dertig miljoen meer dan bij de presidentsverkiezingen van 2004.

Veel stembureaus konden ’s ochtends vroeg al melden dat er aanmerkelijk meer stemgerechtigden waren opgekomen dan bij eerdere verkiezingen. Veel kiesdistricten meldden een opkomstpercentage van tachtig of meer. Het landelijk gemiddelde ligt meestal op ongeveer vijftig procent.

De verkiezingen zijn het hoogtepunt van een campagne die langer duurde en meer geld kostte dan welke presidentscampagne tot nu toe in de Verenigde Staten.

De kiezers vinden dat de nieuwe president moet afrekenen met het beleid van president George W. Bush. Onder hem raakte het land verwikkeld in slepende gewapende conflicten en belandde het in een zware economische crisis.

De stembusgang ging ook gepaard met een stortvloed aan problemen. Kort nadat de eerste stembureaus waren opengegaan, kwamen de eerste berichten over haperende stemmachines, problemen met registratie van kiezers en wachttijden van uren. Volgens een belangengroep van kiezers waren er in de eerste uren in heel het land al 27.000 grotere of kleinere problemen bij het stemmen.

In Virginia, Pennsylvania en Ohio kwamen al vroeg in de ochtend berichten over stemmachines die niet goed of helemaal niet werkten. Ook bleken er te weinig machines te zijn in verhouding tot de opkomst, waardoor kiezers urenlang in de rij moesten staan. In een district in Florida liep de wachttijd op tot negen uur.

In de stad Washington ontstonden moeilijkheden doordat registratieformulieren nat waren geworden door de regen, zodat ze niet konden worden gescand.

De presidentskandidaten Barack Obama en John McCain stemden dinsdagochtend in respectievelijk Chicago en Phoenix. Zelfs op verkiezingsdag reisde McCain nog naar de staten Colorado en New Mexico om kiezers over te halen op hem te stemmen.  (A. Leeuwe, AD 05-11-2008)


Wouter Bos: Overwinning Obama ontroerende  grootsheid

Vannacht na een lange dag vol onderhandelingen in Brussel nog voor de eerste exit-polls naar bed gegaan. Toen ik wakker werd was het eerste politieke anp-bericht dat ik zag er eentje over een demonstratie tegen het rookverbod in de horeca. Ha fijn, we zijn weer thuis. De hele wereld juicht over Obama en wij hebben het over het rookverbod.

Wouter Bos (Minister van Financien / VP Nederland)

Dan toch maar Obama. Ik vind zijn overwinning van een ontroerende grootsheid. Ik heb steeds het beeld in mijn hoofd van een zwarte man, een zwarte vrouw en twee kleine zwarte meisjes in dat hele grote Witte Huis. Amerika - beter nog: de Amerikaanse democratie - mag heel erg trots zijn. Een politicus is tot president gekozen met een positief verhaal vol van hoop en inspiratie. Dat is ook nieuw; we waren er op basis van de laatste Amerikaanse verkiezingen aan gewend geraakt dat degene die de vuilste campagne voert, de grootste kans op een overwinning maakt. En hoewel ook Obama heeft laten zien dat hij vals kan spelen beschikt Amerika nu vooral over een leider die staat voor waarden waarvan ik hoop dat Amerika weer het symbool zal worden: hoop, emancipatie, ontplooiing, waardigheid en internationalisme.

De beelden van vannacht worden vast nog vele malen herhaald. Mij blijven twee fragmenten bij. Allereerst die van een huilende Jesse Jackson in de menigte in Chicago. Ook zijn strijd is nu gewonnen. Daarnaast het beeld van de dankrede van John McCain. Die was groots. Dat was de McCain die ook ik altijd bewonderde, autonoom en waardig. Wat jammer dat die McCain in de Republikeinse campagnemachine verloren is gegaan. (Weblog Bosblog, 5-11-2008).


Transcript Victory Speech

CHICAGO, Illinois (CNN) -- Sen. Barack Obama spoke at a rally in Grant Park in Chicago, Illinois, after winning the race for the White House Tuesday night. The following is an exact transcript of his speech. Barack Obama speaks at a rally in Chicago, Illinois, after winning the presidency Tuesday night. Barack Obama speaks at a rally in Chicago, Illinois, after winning the presidency Tuesday night.

Barack Obama

Hello, Chicago.

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.

It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen, by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.

It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.

We are, and always will be, the United States of America.

It's the answer that led those who've been told for so long by so many to be cynical and fearful and doubtful about what we can achieve to put their hands on the arc of history and bend it once more toward the hope of a better day. Video Watch Obama's speech in its entirety »

It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this date in this election at this defining moment change has come to America.

A little bit earlier this evening, I received an extraordinarily gracious call from Sen. McCain. Don't Miss

Sen. McCain fought long and hard in this campaign. And he's fought even longer and harder for the country that he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader.

I congratulate him; I congratulate Gov. Palin for all that they've achieved. And I look forward to working with them to renew this nation's promise in the months ahead.

I want to thank my partner in this journey, a man who campaigned from his heart, and spoke for the men and women he grew up with on the streets of Scranton and rode with on the train home to Delaware, the vice president-elect of the United States, Joe Biden.

And I would not be standing here tonight without the unyielding support of my best friend for the last 16 years the rock of our family, the love of my life, the nation's next first lady Michelle Obama.

Sasha and Malia I love you both more than you can imagine. And you have earned the new puppy that's coming with us to the new White House.

And while she's no longer with us, I know my grandmother's watching, along with the family that made me who I am. I miss them tonight. I know that my debt to them is beyond measure.

To my sister Maya, my sister Alma, all my other brothers and sisters, thank you so much for all the support that you've given me. I am grateful to them.

And to my campaign manager, David Plouffe, the unsung hero of this campaign, who built the best -- the best political campaign, I think, in the history of the United States of America.

To my chief strategist David Axelrod who's been a partner with me every step of the way.

To the best campaign team ever assembled in the history of politics you made this happen, and I am forever grateful for what you've sacrificed to get it done.

But above all, I will never forget who this victory truly belongs to. It belongs to you. It belongs to you.

I was never the likeliest candidate for this office. We didn't start with much money or many endorsements. Our campaign was not hatched in the halls of Washington. It began in the backyards of Des Moines and the living rooms of Concord and the front porches of Charleston. It was built by working men and women who dug into what little savings they had to give $5 and $10 and $20 to the cause.

It grew strength from the young people who rejected the myth of their generation's apathy who left their homes and their families for jobs that offered little pay and less sleep.

It drew strength from the not-so-young people who braved the bitter cold and scorching heat to knock on doors of perfect strangers, and from the millions of Americans who volunteered and organized and proved that more than two centuries later a government of the people, by the people, and for the people has not perished from the Earth.

This is your victory.

And I know you didn't do this just to win an election. And I know you didn't do it for me.

You did it because you understand the enormity of the task that lies ahead. For even as we celebrate tonight, we know the challenges that tomorrow will bring are the greatest of our lifetime -- two wars, a planet in peril, the worst financial crisis in a century.

Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan to risk their lives for us.

There are mothers and fathers who will lie awake after the children fall asleep and wonder how they'll make the mortgage or pay their doctors' bills or save enough for their child's college education.

There's new energy to harness, new jobs to be created, new schools to build, and threats to meet, alliances to repair.

The road ahead will be long. Our climb will be steep. We may not get there in one year or even in one term. But, America, I have never been more hopeful than I am tonight that we will get there.

I promise you, we as a people will get there.

There will be setbacks and false starts. There are many who won't agree with every decision or policy I make as president. And we know the government can't solve every problem.

But I will always be honest with you about the challenges we face. I will listen to you, especially when we disagree. And, above all, I will ask you to join in the work of remaking this nation, the only way it's been done in America for 221 years -- block by block, brick by brick, calloused hand by calloused hand.

What began 21 months ago in the depths of winter cannot end on this autumn night.

This victory alone is not the change we seek. It is only the chance for us to make that change. And that cannot happen if we go back to the way things were.

It can't happen without you, without a new spirit of service, a new spirit of sacrifice.

So let us summon a new spirit of patriotism, of responsibility, where each of us resolves to pitch in and work harder and look after not only ourselves but each other.

Let us remember that, if this financial crisis taught us anything, it's that we cannot have a thriving Wall Street while Main Street suffers.

In this country, we rise or fall as one nation, as one people. Let's resist the temptation to fall back on the same partisanship and pettiness and immaturity that has poisoned our politics for so long.

Let's remember that it was a man from this state who first carried the banner of the Republican Party to the White House, a party founded on the values of self-reliance and individual liberty and national unity.

Those are values that we all share. And while the Democratic Party has won a great victory tonight, we do so with a measure of humility and determination to heal the divides that have held back our progress.

As Lincoln said to a nation far more divided than ours, we are not enemies but friends. Though passion may have strained, it must not break our bonds of affection.

And to those Americans whose support I have yet to earn, I may not have won your vote tonight, but I hear your voices. I need your help. And I will be your president, too.

And to all those watching tonight from beyond our shores, from parliaments and palaces, to those who are huddled around radios in the forgotten corners of the world, our stories are singular, but our destiny is shared, and a new dawn of American leadership is at hand.

To those -- to those who would tear the world down: We will defeat you. To those who seek peace and security: We support you. And to all those who have wondered if America's beacon still burns as bright: Tonight we proved once more that the true strength of our nation comes not from the might of our arms or the scale of our wealth, but from the enduring power of our ideals: democracy, liberty, opportunity and unyielding hope.

That's the true genius of America: that America can change. Our union can be perfected. What we've already achieved gives us hope for what we can and must achieve tomorrow.

This election had many firsts and many stories that will be told for generations. But one that's on my mind tonight's about a woman who cast her ballot in Atlanta. She's a lot like the millions of others who stood in line to make their voice heard in this election except for one thing: Ann Nixon Cooper is 106 years old.

She was born just a generation past slavery; a time when there were no cars on the road or planes in the sky; when someone like her couldn't vote for two reasons -- because she was a woman and because of the color of her skin.

And tonight, I think about all that she's seen throughout her century in America -- the heartache and the hope; the struggle and the progress; the times we were told that we can't, and the people who pressed on with that American creed: Yes we can.

At a time when women's voices were silenced and their hopes dismissed, she lived to see them stand up and speak out and reach for the ballot. Yes we can.

When there was despair in the dust bowl and depression across the land, she saw a nation conquer fear itself with a New Deal, new jobs, a new sense of common purpose. Yes we can.

When the bombs fell on our harbor and tyranny threatened the world, she was there to witness a generation rise to greatness and a democracy was saved. Yes we can.

She was there for the buses in Montgomery, the hoses in Birmingham, a bridge in Selma, and a preacher from Atlanta who told a people that "We Shall Overcome." Yes we can.

A man touched down on the moon, a wall came down in Berlin, a world was connected by our own science and imagination.

And this year, in this election, she touched her finger to a screen, and cast her vote, because after 106 years in America, through the best of times and the darkest of hours, she knows how America can change.

Yes we can.

America, we have come so far. We have seen so much. But there is so much more to do. So tonight, let us ask ourselves -- if our children should live to see the next century; if my daughters should be so lucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see? What progress will we have made?

This is our chance to answer that call. This is our moment. advertisement

This is our time, to put our people back to work and open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamental truth, that, out of many, we are one; that while we breathe, we hope. And where we are met with cynicism and doubts and those who tell us that we can't, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes, we can.

Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America.


Over Barack Obama

Naam: Barack Obama Barack Hussein Obama

Geboren: 4 augustus 1961

Functie: Senator Partij Democraten Politieke

Loopbaan:  1997-2004

Senator in de staat Illinois 2005-2008

Senator (federaal) vanaf januari 2009

President van de Verenigde Staten

 

Barack Hussein Obama II (Honolulu (Hawaï), 4 augustus 1961) is een Amerikaanse politicus, politicoloog en jurist. Obama was presidentskandidaat voor de Democratische Partij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Hij werd de winnaar van de verkiezingen op 4 november 2008 en zal op 20 januari 2009 worden ingehuldigd als de 44e president van de Verenigde Staten.

Obama is afgestudeerd aan de Columbia-universiteit en Harvard Law School waar hij de eerste zwarte voorzitter was van de Harvard Law Review.

Hij is tevens senior lector rechten aan de Universiteit van Chicago, nu met verlof.

Van 1997 tot 2004 was hij senator in de staat Illinois. Sinds 2005 is hij namens de staat Illinois senator in Washington D.C..

Personalia en gepubliceerd werk

Obama's vader, Barack Obama Sr., was een Luo uit Kenia. Zijn moeder, Ann Dunham, was een Amerikaanse uit Kansas. Zijn ouders scheidden toen Obama twee jaar oud was. Zijn vader keerde terug naar Kenia, Obama heeft zijn vader nog één keer gezien. Toen Obama 21 jaar was, kwam zijn vader om bij een auto-ongeluk in Kenia. Na de scheiding hertrouwde zijn moeder met Lolo Soetoro, een Indonesiër. In 1967 verhuist het gezin naar Jakarta. Vier jaar later, Obama is dan tien, keert Obama terug naar Honolulu en gaat wonen bij de ouders van zijn moeder. Hier bezoekt hij de middelbare school tot 1979. Zijn moeder keert ook nog even terug naar Hawaï, maar gaat uiteindelijk weer naar Indonesië. Ann Dunham overlijdt in 1995 aan kanker, een paar maanden na het verschijnen van Obama's boek Dreams from My Father. Obama is via zijn moeder verwant aan Jefferson Davis, de president van de Geconfedereerde Staten van Amerika, die tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) vocht vóór de slavernij.

Na de middelbare school verhuist Obama naar Los Angeles, waar bij twee jaar aan het Occidental College studeerde. Hij zet zijn studie voort aan de Columbia Universiteit in New York City, waar hij in 1983 afstudeerde in politicologie met als specialisatie internationale betrekkingen. Na zijn studie werkt hij als onderzoeker bij de New York Public Interest Group. In 1985 verhuisde hij naar Chicago waar hij projecten doet in armere buurten. Van 1985 tot 1988 is hij hoofd van het Developing Communities Project (DCP). DCP was een hulpprogramma opgezet door de katholieke kerk. Als afsluiting van deze periode bezoekt Obama Europa en Kenia. In Kenia ontmoet hij familieleden.

In 1988 begon Barack Obama aan zijn studie rechten aan de Harvard-universiteit. Omdat hij goede cijfers haalt en goed kan schrijven wordt hij benoemd tot voorzitter van de 'Law Review' in Harvard in 1990. Barack Obama is de eerste Afro-Amerikaanse voorzitter van de 'Harvard Law Review' en haalt daarmee het nieuws. Obama studeert in 1991 cum laude af, waarna hij terugkeert naar Chicago en gaat werken als advocaat. Obama doceerde tussen 1993 en 2004 in deeltijd rechten aan de Universiteit van Chicago. Van 1992 tot 2002 was hij tevens werkzaam bij het advocatenbureau Davis, Miner, Barnhill & Galland.

In 1995 verscheen Obama's eerste autobiografie, Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance. In december 2004 tekende hij een contract voor $ 1,9 miljoen voor het schrijven van nog drie boeken, waaronder een kinderboek. Een royaal gedeelte van het bedrag was een voorschot. De eerste van de drie boeken, Audacity of Hope, verscheen op 17 oktober 2006 en behandelt Obama's politieke overtuigingen.

Zijn echtgenote, Michelle Robinson, studeerde eveneens aan Harvard. Zij ontmoetten elkaar in 1989 tijdens hun werk voor een advocatenbureau en trouwen in 1992. Ze hebben twee dochters: Malia Ann (1998) en Natasha (2001). Michelle Obama is tegenwoordig vice-presidente voor gemeenschapszaken van de University of Chicago Hospitals. Zij kwam in opspraak toen haar salaris verdriedubbelde, nadat Obama senator werd. De reden hiervoor was echter een promotie en haar volle baan met overuren, nadat ze niet meer campagne voerde voor haar echtgenoot.

In de Senaatsverkiezingen streed hij in 2004 om een open zetel tegen de Republikein Alan Keyes. De winnaar werd in ieder geval de vijfde Afro-Amerikaan in de geschiedenis van de Senaat, na Hiram Revels, Blanche K. Bruce, Edward Brooke, en Carol Moseley Braun. Barack Obama won de verkiezingen met overweldigend verschil, 70% Obama tegen 27% Keyes.

In de Senaat zet Obama zich onder andere in voor onderwijs, immigratie en grotere transparantie van de regering via e-government. Obama is ook actief in buitenlandse zaken. Zijn reis naar Afrika, waarin hij Zuid-Afrika, Kenia, Djibouti, Ethiopië en Tsjaad bezocht, trok veel aandacht bij media in de Verenigde Staten en de bezochte landen.

Obama was de derde Afro-Amerikaan die een 'keynote address' gaf op een Nationale Democratische Conventie (in 2004). Dit was een opvallende toespraak, waarmee hij zich als politieke belofte introduceerde bij de Amerikaanse kiezers, met als meest geciteerde woorden:

«Er is geen links Amerika en geen conservatief Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika. Er is niet een zwart Amerika en een blank Amerika en een latino Amerika en een Aziatisch Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika.»

Op 16 januari 2007 maakte Barack Obama bekend een verkennend comité te hebben opgericht ter voorbereiding op zijn deelname aan de Democratische voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Op 10 februari 2007 maakte hij zijn kandidatuur officieel in Springfield (Illinois). Zijn belangrijkste tegenkandidaat bij de Democratische voorverkiezingen werd Hillary Clinton.[3]

De eerste voorverkiezing vond op 3 januari 2008 plaats in Iowa. Obama won deze staat met ruime voorsprong op John Edwards (tweede) en Clinton (derde). In de tweede voorverkiezing, in New Hampshire, bleef Clinton hem nipt voor.[4] Vervolgens gingen Obama en Clinton geruime tijd gelijk op. Ook Super Tuesday, waarop 24 staten hun stem uitbrachten, bracht nog geen beslissing. Hierna nam Obama een voorsprong door tien staten op rij te winnen. [5] Deze prestatie kon Clinton, hoewel zij belangrijke staten als Florida, Pennsylvania en Californië achter zich had weten te krijgen, niet meer inhalen. Obama won uiteindelijk verreweg de meeste voorverkiezingen en caucuses. Na de laatste voorverkiezingen op 3 juni had Obama voldoende gedelegeerden achter zich om de Democratische kandidatuur voor de verkiezingen op te kunnen eisen. Clinton trok zich op 7 juni officieel terug uit de verkiezingsstrijd.

Sinds Obama de Democratische presidentskandidaat is, voert hij campagne in zogeheten swing states. Zijn campagneteam heeft alvast records gevestigd met het registreren van nieuwe kiezers, waarvan een groot deel via internet. Obama's toespraken brengen duizenden mensen op de been en zijn slogans Yes we can en Change we can believe in zijn inmiddels wereldwijd bekend. Op 23 augustus werd bekend dat Obama de 65-jarige senator Joe Biden had gekozen als running mate.

Obama debatteerde driemaal met zijn Republikeinse tegenstander John McCain. Alle keren werd Obama als winnaar aangeduid.

Tijdens de campagneperiode is bij sommige Amerikanen echter ook twijfel ontstaan over de oprechtheid van Obama. Er wordt getwijfeld of Obama wel in Amerika is geboren en een Amerikaans staatsburger is, hetgeen een voorwaarde is om president van Amerika te kunnen zijn. Een advocaat in Philadelphia (en aanhanger van Hillary Clinton), Philip J. Berg, denkt dat Obama in Afrika is geboren en heeft daarom gerechtelijke stappen ondernomen om hem van de kieslijst in november te laten verwijderen.

Ook gaan er geruchten dat Obama islamitisch zou zijn en contacten zou onderhouden met terroristen. In feite is Obama christelijk.

Een week voor de presidentsverkiezingen werd een door racisten geplande aanslag op Obama verijdeld.

Na de overwinning in de verkiezingen op 4 november 2008, zal Barack Obama naar verwachting op 20 januari 2009 worden ingehuldigd als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika.

Barack Obama wordt gesteund door een aantal bekende Amerikaanse politici zoals Jimmy Carter, John Kerry, Ted Kennedy en Colin Powell, alsmede door andere beroemdheden zoals Caroline Kennedy, Robert de Niro, Stevie Wonder, Oprah Winfrey, Jennifer Aniston en Will Smith.

Werk

* Dromen van mijn vader: een autobiografie, 2007, 415 p., Atlas - Amsterdam, ISBN 978-90-450-0089-3 (vertaling van: Dreams from my father : a story of race and inheritance)

* De herovering van de Amerikaanse droom, 2007, 347 p., Atlas - Amsterdam, ISBN 978-90-450-0088-6 (vertaling van: The audacity of hope : Thoughts on reclaiming the American Dream)

Literatuur

* Willem Uylenbroek, Barack Obama, de weg naar het Witte Huis, 2007, 158 p., Carrera - Amsterdam, ISBN 978-90-488-0026-1

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf / Volkskrant / AD / Wiki

05 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics