Nickerie.Net, vrijdag 13 februari 2009


Wereldcrisis harde klap voor rijstsector
Geplaatst: 13/02/2009

Nickerie -  De wereldcrisis die momenteel heerst, betekent een flinke klap voor de rijstsector in Suriname betreurt padieproducent, verwerker en exporteur Leakat Mahawatkhan. ‘Voedsel blijft een vereiste in de wereld. Maar is men bereid om veel te betalen voor voedsel’, redeneert hij naar aanleiding van de momenteel heersende crisis in de wereld. Het is te verwachten dat de opkoopprijs van padie bij de komende oogst, in de tweede week van de maand maart, een neerwaartse trend zal vertonen. Voorspeld wordt dat een baal natte padie voor ongeveer SRD 40 verkocht zal worden, afhankelijk van de kwaliteit en variëteit. Bij de vorige oogst kostte een baal natte padie tussen de SRD 60 en SRD 70, afhankelijk van de kwaliteit en variëteit. De prijs van een ton padie volgens de wereldmarkt schommelt momenteel tussen de USD 400 en USD 450.

Dat ondanks de daling van de benzineprijs in de wereld, de padieboeren in Suriname niet goed boeren, staat als een paal boven water. De daling van de benzineprijs heeft nog steeds niet mogen resulteren in de daling van de prijs van machines en de benodigde onderdelen daarvan die het land worden binnengehaald ten behoeve van het machinepark. Ook moet niet uit het oog verloren worden, de forse bedragen die aan invoerrechten worden betaald. ‘Wij vragen al jaren naar de vrijstelling van de invoerrechten. Deze komt maar niet.’

Dat de prijs van rijst heel verschillend is in de winkel, waarbij consumenten in sommige gevallen flink afgetroggeld worden, daar hebben de padieboeren beslist geen bemoeienis mee. Zo geeft Mahawatkhan als voorbeeld mee dat een zak semi-super rijst van 25 kilogram voor een bedrag van SRD 50 wordt verkocht aan een winkelier. Deze op zijn beurt verkoopt dezelfde zak voor een bedrag van SRD 65. ‘Dus in deze gevallen worden wij rijstboeren scheel aangekeken, terwijl wij helemaal niets daarmee te maken hebben. Het zijn de winkeliers die forse winsten willen maken. In deze is het hoog tijd dat het ministerie van Handel en Industrie optreedt en de prijzen nauwkeurig in de gaten houdt’, zegt hij. De inzaai van padie is reeds achter de rug. Deze bedraagt in totaal ongeveer 24.000 hectare. De oogst kan vanaf de tweede week van de maand maart aanvangen.


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

13-02-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics