Nickerie.Net, vrijdag 06 november 2009


Getuige Rambocus bij voortzetting 8 decemberproces: ‘Wij wisten toen al meteen dat hij vermoord was’
Geplaatst: 30/10/2009

Paramaribo -  "Mijn broer is na de militaire coup in 1980 van Desi Bouterse met een zekere regelmaat opgesloten geweest door de militairen. Hij vond namelijk dat militairen geen politieke functie konden bekleden. Dat maakte hij ook duidelijk aan zijn mindere Bouterse, met als gevolg dat hij in dat jaar meerde malen, van 5 tot 21 april 1980, 5 tot 21 mei 1980 en 13 augustus tot 26 november 1980, is opgepakt en opgesloten." Dit vertelde de jurist Nirmala Rambocus, zus van de op 08 december 1980 vermoorde Nickeriaanse militair Surinder Rambocus, gisteren aan de Krijgsraad. Rambocus is getuige in de zaak van de hoofdverdachte Desi Bouterse. Zij heeft gisteren gedetailleerd en gedocumenteerd haar verklaringen afgelegd.

Volgens Nirmala had Bouterse, Surinder Rambocus gezegd dat hij staatsgevaarlijk was en Suriname binnen een maand moest verlaten. Op aandringen van zijn familie vertrok Rambocus op 27 december 1980 richting Nederland. ‘Hij is met heel veel tegenzin vertrokken. Hij was Surinamer in hart en nieren.’

Na een paar maanden in Nederland mocht hij in maart of april 1981 weer terug naar Suriname, maar niet zonder dat hem duidelijk gemaakt werd dat hij zich niet meer met militaire zaken mocht bemoeien. Aan die afspraak heeft hij zich niet gehouden. In maart 1982 doet hij een couppoging die mislukt. Hij wordt ingerekend en opgesloten.

"We krijgen na de moorden op Fort Zeelandia te horen dat mijn broer op de vlucht was neergeschoten. Wij wisten toen al meteen dat hij vermoord was. Hij had ons namelijk van te voren verteld dat hij nooit zou vluchten of zelfmoord plegen. Dus als dat verteld zou worden moesten we weten dat Bouterse hem vermoord had.”

Nirmala Rambocus: “Ik mocht hem identificeren. Samen met een broer en zus ging ik naar het mortuarium. We kwamen in een ruimte waar 15 lichamen kriskras lagen.” Volgens Nirmala had zij van 13 lichamen de lakens weg getrokken. "Natuurlijk heb ik ze herkend", antwoordt ze heel emotioneel op de vraag van de president van de krijgsraad. "Mijn broer, Baboeram, Daal en... ." Ze blijft even stil en vervolgt haar relaas: "Je ziet mensen daar liggen die je gekend hebt. Kapotgeslagen lichamen. Zo verminkt, ze waren verschrikkelijk toegetakeld. Het waren stukgeslagen lichamen die kriskras lagen. Op de borst van mijn broer kon je een kruis herkennen gemaakt door kogels.’

Op 13 december 1982 wordt Surinder Rambocus begraven te Sarwa Oedai. Duizenden mensen wonen de begrafenis bij. Nirmala toont de foto’s van de begrafenis aan de Krijgsraad. De foto’s worden ook door de auditeur militair en advocaat Kanhai bekeken. "Ik wil ze graag terug, want deze zijn de enige foto’s die ik heb", zei een emotionele Nirmala.


Widjai Ganesh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

31-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics