Nickerie.Net, woensdag 09 december 2009


Nabestaanden 8 December eisen eerherstel slachtoffers

door Eric Mahabier, 09/12/2009

AMSTERDAM - De Surinaamse overheid moet nog vóór afronding van het 8 Decemberstrafproces de vijftien slachtoffers van het militair bewind in 1982, in ere herstellen. Dat eisen nabestaanden van de slachtoffers. De verklaring door de toenmalige machthebbers dat de 15 slachtoffers op de vlucht zijn doodgeschoten, is een leugen. Het forensisch onderzoek in Suriname gedaan op de lichaamsresten heeft dat bevestigd, zegt Rita Rahman, zus van de vermoorde Lesley Rahman aan dWT.

Tijdens de herdenkingsdienst gisteravond in de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam voor de slachtoffers van de Decembermoorden riep Rahman, namens de nabestaanden, de Surinaamse regering op tot eerherstel.Volgens Rahman is tot op dit moment geen officiële tegenverklaring van regeringszijde gekomen op de “leugens” van 27 jaar geleden. “Ze moeten gezuiverd worden van al die beschuldigingen, want ze waren met geen enkele coup, CIA-plannen of wat voor ander ding dan ook bezig”, benadrukt Rahman. “Ze waren juist helden”, daarom hebben de nabestaanden een lied ‘Brave Brothers’ uitgebracht dat door Jimmy Zebeda gezongen wordt. Volgens Rahman zijn de nabestaanden in familieverband al jaren bezig eerherstel te vragen. Dat is nog steeds niet gekomen. De herdenkingsdiensten in Nederland en Suriname ziet ze als een belangrijke bijdrage die moet resulteren in het gevraagde eerherstel.

Nabestaanden en andere genodigden gisteravond bij de herdenkingsplaquette waarop de namen van de vijftien slachtoffers van de 8 Decembermoorden staan.-dWT foto/ Eric Mahabier.

De herdenkingsplechtigheden begonnen met het leggen van bloemen bij het Surinaams Consulaat in Amsterdam. Hierna gingen de nabestaanden en andere vrienden, familieleden en kennissen van de nabestaanden naar de Mozes en Aaronkerk. Hoewel de nabestaanden met elkaar babbelden over ditjes en datjes, heerste er over het algemeen vóór de aanvang van de dienst een sfeer van stilte in de kerk. De aanwezigen liepen met bloemen en fakkels naar de herdenkingsplaquette die buiten de kerk is aangebracht. In alle stilte legden ze daar de bloemetjes en liepen terug naar de kerk voor de dienst. Het Surinaams volkslied werd uit volle borst gezongen, waarna er een minuut stilte in acht werd genomen.

Hierna voerden achtereenvolgens het woord: Romeo Hoost (voorzitter Comité Herdenking Slachtoffers Suriname), Cor Bon (directeur Mozeshuis en Mozes en Aaronkerk), Yvonne Samsom (nabestaande van Cyrill Daal), Wilfred Lionarons (oud-eigenaar en hoofdredacteur van de krant De Vrije Stem), Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), Tweede Kamerlid John Leerdam (PvdA), oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas en Gerard Spong, oud-adviseur van de Surinaamse regering inzake het proces van de Decembermoorden.

Haast alle sprekers riepen jongeren in Suriname op deze zwarte dag in de Surinaamse geschiedenis niet te vergeten en zich te gaan verdiepen in wat er toen is gebeurd. Diverse sprekers markeerden 2010 als een belangrijk jaar aangezien dan de verkiezingen in Suriname plaatsvinden. Ferrier zei ervan uit te gaan dat de Surinamers voor een breed gedragen democratie zullen kiezen. Weisglas (VVD) ging een stapje verder daarin en zei dat het “onacceptabel” zou zijn als hoofdverdachte (Desi Bouterse) aan de macht macht komt. Leerdam is het niet eens met degenen die zeggen dat het boek over de Decembermoorden afgesloten en dat er vooral naar de toekomst gekeken moet worden. “We moeten inderdaad naar de toekomst kijken, maar dat is een toekomst waarbij de daden zoals de Decembermoorden niet langer onbestraft blijven,” vindt Leerdam.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics