Nickerie.Net, donderdag 15 april 2010


In Memoriam Shrimati Audhradjie Ghisaidoobe, de Baithak Gana Queen

08/04/2010

Op 14 maart jongstleden is na een kortstondig ziekbed heengegaan de baithak gana queen Shrimati Audhradjie Ghisaidoobe - Arjun Sharma. Een sterke vrouw die haar kracht vooral demonstreerde bij de grote passie in haar leven: het zingen. Zij zong met een opvallend zwaar krachtig stemgeluid. Shrimati Audhradjie werd geboren op 22 juli 1940 te Commewijne op plantage Hecht en Sterk (Storkoe). Zij was het derde kind tevens de oudste dochter uit een gezin van zeven kinderen. Het zingen leerde zij op heel jonge leeftijd van haar moeder.

De baithak Gana Queen,  Shrimati Audhradjie Ghisaidoobe - Arjun Sharma

Zij ging vaak met haar moeder en tantes mee naar feesten en kon al vroeg een heel scala van liedjes zingen die Hindostaanse vrouwen zingen bij o.a. huwelijk, geboorte en overlijden. Voor alle 16 sanskars (Hindu sacramenten) kende zij de liederen. Op 12-jarige leeftijd kwam haar moeder te overlijden hetgeen haar de moeilijke kanten van het leven heeft doen kennen. Toen zij 16 jaar oud was, trouwde zij met wijlen pandit Shamnarain Ghisaidoobe en zij woonden samen, eerst aan de Tout Luit Fautweg en later op het Mahabierproject no 2, nu bekend als Carlhoweg in het district Suriname. Zij kregen vier dochters en twee zonen.

Haar echtgenoot merkte haar passie voor het zingen op en met zijn aanmoedigingen bouwde zij haar zangcarričre op. Aangezien zij in haar kinderjaren Hindilessen gevolgd had, ging het lezen, schrijven en spreken in deze taal haar gemakkelijk af en kon ze makkelijk liederen in het Hindi componeren. Ook hierbij kreeg ze de steun van haar echtgenoot. De eerste band waarin zij zong was "Rishmi Narie Samaadj" in 1963, gevolgd door de tweede band Shri Shanti Narie Samaadj" in 1968. In 1975 richtte zij haar eigen band op "Gaitrie Narie Samaadj" waarvan zij de voorzitter was tot aan haar overlijden. Zij bespeelde zelf het harmonium en twee van haar zoons begeleidden haar op de dhol. Zo heeft zij 46 jaar lang op feesten en rouwgelegenheden gezongen. Vermeldenswaard is dat zij dit deed na een zware dagtaak van rijst planten, oogsten en het huishouden.

In 1980 bracht zij een langspeelplaat uit, gevolgd door twee cd's in 1995 en 2002. Behalve in Suriname trad zij ook op in Frans-Guyana en Nederland. Zij had ook een gastoptreden in de film "Wan Pipel". In 2007 was ze lid van de artistieke delegatie die in India mocht optreden in het kader van het historisch onderzoeksproject Bidesia. Daar heeft zij velen verbaasd doen staan over het feit dat de vele oude liederen zover buiten India's grenzen nog levend zijn.

In de jaren '80 heeft zij een grote bijdrage geleverd aan het werk van het Directoraat Cultuur en wel bij de workshops en tv programmas van de afdeling Cultuurstudies die gericht zijn op het overdragen en vastleggen van onze cultuuruitingen. Zij was een van de leraressen in het project Auroton ke git in 1986 waarbij belangstellenden gedurende drie maanden, in het toenmalige Shanti Dal gebouw, les kregen in de traditionele vrouwenliederen zoals sohar, lawa ke git, tilwan. Middels deze workshops en tv programmas zijn vele oude liederen vastgelegd en behouden voor het nageslacht. Bij de tournee van de Bhojpuri Folkgroup Surangama uit India in 2007 heeft zij wederom een actieve rol gespeeld bij het aanleren van de Hindostaanse vrouwenliederen. De gerenommeerde Stichting Ohm Nederland heeft diverse video-opnamen gemaakt van haar optredens bij verschillende rituelen.

Vanwege het werk van haar echtgenoot als Hindu-priester verwierf zij grote kennis van het Hinduďsme en was zij voor velen adviseur bij Hindu-ceremonieen en rituelen. Voor haar bijzondere en constante bijdragen aan het culturele leven is zij meerdere malen onderscheiden door diverse instanties en door de Surinaamse Regering. Door laatstgenoemde is op 4 juni 1998 de Eremedaille in Goud verbonden aan de Ere-orde van de Palm aan haar toegekend. In 2006 is zij, in verband met de Internationale Dag van de Vrouw, als Voorbeeldvrouw onderscheiden met een Gouden Award, vanwege haar verdiensten voor de gemeenschap.

Met het heengaan van Shrimati Audhradjie Ghisaidoobe verliest het culturele leven van Suriname een markante zangeres en cultuurdraagster. De afdeling Cultuurstudies van het Directoraat Cultuur spreekt de hoop uit dat de passie van deze sterke baithak gana queen een voorbeeld zal zijn voor de hedendaagse (jonge) zangeressen die elk op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het overdragen van onze waardevolle cultuur.-.

Afdeling Cultuurstudies

Nickerie.Net / De Ware Tijd

08-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics