Nickerie.Net, donderdag 20 mei 2010


Analyse Prof. Schalkwijk: : Geen enkele combinatie haalt de meerderheid op 25 mei

Professor Marten Schalkwijk verwacht dat geen enkele partij of combinatie meer dan 25 zetels haalt bij de verkiezingen volgende week. De politiek analist en oud-voorzitter van DOE zei dit dinsdagavond tijdens de laatste bijeenkomst van het Politiek Café van deze partij, die door meer dan honderd kaderleden en geďnteresseerden werd bijgewoond.

Het NF blok Schalkwijk begon met de uitslag van de verkiezingen van 2005, waarbij het Nieuw Front 23 zetels haalde (8 NPS, 8 VHP, 6 PL, 1 SPA). Inmiddels is de Pertjajah Luhur uit de combinatie gestapt, terwijl DA’91 is toegetreden. Verwacht wordt dat het NF op basis van deze wisseling toch behoorlijk achteruit gaat in zetels. De PL heeft zich intussen uitgebreid met een aantal andere Javaanse partijen (D21, Pendawa Lima, NPLO en PPRS zijn opgegaan in PL), en heeft samen met het Middenblok (UPS, PSV & deel Nieuw Suriname) en Trefpunt2000 de Volks Alliantie gevormd. Toch wordt dit vooral gezien als een Javaanse partij die weinig andere kiezers aantrekt. Omdat de Javaanse kiezer verspreid is over diverse districten zal de PL waarschijnlijk minder dan 6 zetels halen. Ook zullen NF en PL samen minder zetels halen dan toen zij samen waren, vanwege het feit dat men een aantal “restzetels” zal missen.

De bestuursperikelen in de SPA hebben deze partner in het NF ook verzwakt. Het NF heeft in 2005 een coalitie gevormd met de A-Combinatie (BEP, ABOP, Seeka) die vijf zetels hadden gehaald. Door de uitsluiting van deelname aan de verkiezingen in Paramaribo, Wanica en Para, en vanwege onderlinge spanningen in de A-Combinatie, zal deze combinatie veel moeite hebben om vijf zetels te halen. Schalkwijk noemde het NF, de Volks Alliantie en de A-Combinatie samen het NF blok, omdat zij nog steeds samen in de regering zitten en ook verder met elkaar willen samenwerken. Dit blok had samen 29 zetels in de Assemblee, maar zal naar verwachting een aantal zetels verliezen en onder de 25 zetels uitkomen.

Het Megablok Aan de andere kant ziet Schalkwijk de Mega Combinatie of Megablok. De grootste partij daarbij is de NDP, die in 2005 nog 15 zetels haalde. Daarnaast haalde de VVV 5 zetels (3 DNP2000 en 2 KTPI). De NDP leider had enkele maanden geleden aangekondigd dat er een Mammoetblok zou worden gevormd met 8 partijen. In de praktijk blijkt dat een aantal partijen die Bouterse toen noemde niet meer in het Mammoetblok zitten. De Pendwa Lima is opgegaan in de Pertjajah Luhur, terwijl A1 (lees PVF) ook nooit is toegetreden. De BVD zat even in het Mammoetblok, maar is er inmiddels weer uit. De belangrijkste ontwikkeling is dat DNP2000 van Jules Wijdenbosch zich heeft opgeheven en is opgegaan in de NDP. Daarnaast is alleen de sterk verzwakte KTPI toegetreden, het bestuur van Nieuw Suriname (de meeste leden zitten bij het Middenblok) en de PALU. De Mega Combinatie is dus niet het Mammoetblok geworden dat voorspeld was. De Mega Combinatie telt nu twintig zetels en verwacht wordt dat daar een aantal zetels bij komt, omdat ze een aantal “restzetels” zal oppikken. Schalkwijk denkt echter niet dat MC boven de 25 zetels zal uitkomen.

DOE en overige partijen De partijen DUS, NU en PVRS zullen geen zetels halen en hebben nauwelijks aanhang. De BVD/PVF combinatie heeft nu 2 zetels in de Assemblee, maar volgens de peilingen zal ze de zetel in Nickerie verliezen, terwijl de peilingen in Paramaribo en Wanica nog geen zetel laten zien. Mogelijk dat de zetel in Saramacca nog gehaald wordt. Daarnaast laat DOE wel een groei zien. Deze partij haalde in 2000 zo'n 4500 stemmen, in 2005 als UPS/DOE steeg men naar 10.000 stemmen. Bij een landelijk evenredig kiesstelsel zou de partij de eerste keer 1 zetel hebben gehaald en de tweede keer zelfs 2 tot 3 zetels. Vanwege het districtenstelsel werden deze zetels niet gehaald. Tijdens deze verkiezingen lijkt de groei van DOE zich door te zetten en haalt men tenminste 1 zetel in Paramaribo. Er zijn indicaties dat zit zelfs meer wordt (inmiddels blijkt uit de laatste SWI peiling dat in Paramaribo 2 tot 3 zetels worden gehaald). Ook denkt de partij minstens 1 zetel in een ander district te halen. Met 3 tot 4 zetels wordt DOE een interessante speler op het politieke speelveld.

Belang van RR en DR zetels In 2005 behaalde het NF 546 zetels (RR, DR en DNA) en de A Combinatie 89 zetels. De NDP haalde 215 zetels en de VVV 8 zetels. Daarnaast haalde A1 nog 28 zetels en UPS/DOE 7 zetels. Omdat de president niet gekozen kon worden in de Nationale Assemblee, moest men naar de Verenigde Volks Vergadering, waar president Venetiaan met 560 stemmen werd gekozen. Schalkwijk verwacht dat door de verzwakking van het NF blok en de groei van de Mega Combinatie er een behoorlijke verschuiving op het niveau van de RR en DR zal optreden. In Paramaribo bijvoorbeeld haalde het NF de vorige verkiezingen 172 RR en 15 DR zetels, terwijl de NDP slechts 26 RR en 0 DR zetels haalde. De indicaties nu zijn dat deze verhouding nu in de orde zal liggen van ongeveer 130 RR/DR voor Mega Combinatie en zo'n 85 voor NF. In Wanica kan zich een vergelijkbare situatie voordoen. Het is ook hier waarschijnlijk dat geen enkele combinatie de absolute meerderheid haalt, zodat de verkiezing van de president deze keer complexer wordt.

Het traject na 25 mei In 2005 nam president Venetiaan als voorzitter van de NPS het initiatief om heel snel met de A-Combinatie tot een coalitie te komen. Daarbij werd niet gesproken met andere partijen en werd weinig respect getoond voor de uitkomst van de verkiezingen. Toen de NDP niets vernam van de president nam ze zelf een initiatief door de informateurs prof. dr. Ludwig Waaldijk en Ir. Henk Ramdin aan te stellen. De meeste partijen kwamen niet opdagen voor gesprekken. Schalkwijk verwacht deze keer een complexe politieke situatie na de verkiezingen, waar nu al over moet worden nagedacht en waar duidelijke procedures voor moeten worden aangegeven. Het verdient aanbeveling dat de president zich niet laat verleiden om zelf een coalitie te vormen, maar informateurs de gelegenheid geeft om de vorming van mogelijke coalities af te tasten. Verder verdient het aanbeveling om te komen tot een regeerakkoord als basis voor het regeringsbeleid, zodat er vooraf goede afspraken worden gemaakt. Suriname zal een goede procedure voor het traject na elke verkiezing moeten ontwikkelen, zodat het geen piki piki plei wordt, maar een serieuze procedure die leidt tot de vorming van een serieuze regering.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

21-05-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics