Nickerie.Net, maandag 14 juni 2010


Inzaai padie bereikt piekperiode

Nickerie - De inzaaiperiode van padie heeft nu een piek bereikt. Vanaf zondag wordt op weekbasis ruim 3000 hectare ingezaaid. Dit zegt Landbouw, Veeteelt en Visserij-coördinator regio west, Jagnanan Ganpat. Ruim 7000 hectare is al ingezaaid, waarvan 4500 hectare door de kleinlandbouwers.

Ganpat zegt dat het weer op dit moment gunstig is voor de inzaai. Om de landbouwers aan de linkeroever van de Nickerierivier tegemoet te komen met irrigatiewater, zijn de kleppen van de drie hoofdinlaten van de Nanizwamp geopend. Ook landbouwers in Wageningen en Middenstandspolder worden optimaal voorzien van irrigatiewater. Hiervoor wordt een van de pompen van Wageningen draaiende gehouden.

Het zaaizaad kunnen de landbouwers bij het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) betrekken. Ganpat zegt dat de boeren vaker bij collega’s het zaaizaad kopen. Lekhram Soerdjan, directeur van het ADRON en landbouwdeskundige, beaamt dit. Soerdjan zegt dat goed zaaizaad een belangrijke voorwaarde is voor een goede oogst straks. Daarnaast moet er ook gelet worden op ziekten- en plagenbeheersing, onkruidbestrijding, waterhuishouding, bemesting en het onderhoud van kaveldammen en kavelsloten.

Het onderhoud van kaveldammen en -sloten is belangrijk omdat onkruid voor schadelijke insecten en ziekten zorgt. Daarnaast komen veel zaden van onkruiden via de dammen en sloten het rijstareaal binnen. Ook vormt dit een hindernis voor het aan- en afvoeren van irrigatiewater, waardoor de waterhuishouding niet optimaal plaatsvindt. De landbouwdeskundige benadrukt dat een optimale gewasverzorging kan leiden tot hoge opbrengsten.

Het inzaaien ligt tot nu toe op schema. De landbouwers, die rijkelijk laat hadden ingezaaid, in Wageningen en in de Middenstandspolder moeten nog ongeveer 300 hectare afoogsten. Deze boeren maken moeilijke tijden mee. Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt dat transport van de natte padie een probleem is. De kleidammen zijn onbegaanbaar. Bovendien moet er ruim SRD 7,50 per baal neergeteld worden voor transport naar de hoofdweg.

De opkoopprijs is gedaald naar SRD 40 per baal natte padie en de meeste pelmolenaars kopen niet meer op. Oemraw merkt op dat de prijs van kunstmest met ruim SRD 400 is verhoogd. Ook de prijzen van chemicaliën zijn opgeschroefd. Dit ligt aan de fluctuerende dollarkoers. Hij hoopt dat de nieuwe regering de rijstsector verder zal stimuleren en ontwikkelen.

(Tekst en foto: Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

14-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics