Nickerie.Net, woensdag 01 december 2010


Koning Winter heerst met koude hand

RIJSWIJK - Koning Winter heerste woensdag in Nederland maar zijn regime veroorzaakte voor zover bekend geen al te grote problemen. Op sommige plaatsen in het land voelde het op de eerste dag van de meteorologische winter door de combinatie van vorst (zo'n min 5) en een straffe wind aan, alsof het min 15 was. Omdat sneeuw overdag uitbleef, had het verkeer weinig last. Voor woensdagavond/donderdagochtend verwacht het KNMI wel sneeuw.

Foto: Infografieken Nederland

Het meest in het oog springende incident, het vastlopen van een veerboot bij Schiermonnikoog in de Waddenzee, had op zich niets met de kou te maken. De harde wind was daarvoor verantwoordelijk. Door het ijs in het water konden hulpvaartuigen het schip evenwel niet bereiken en zat er voor de kapitein, zijn 45 passagiers en zes bemanningsleden niks anders op dan te wachten op hoog water. Dat kwam rond half vijf, waarna het vaartuig loskwam en de tocht naar Lauwersoog kon worden voortgezet.

Behalve Amsterdam besloot ook de gemeente Groningen alle daklozen van straat te halen in verband met de vrieskou. Burgemeester Peter Rehwinkel zei daarmee te willen voorkomen dat dak- en thuislozen het risico lopen van bevriezing.

De meeste dak- en thuislozen in Amsterdam hebben de afgelopen dagen de kou van de straat verruild voor een warm onderkomen in de opvanglocaties. Er zouden nog ongeveer zeven 'diehards' buiten leven. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam kondigde dinsdag een noodverordening af, waardoor alle dak- en thuislozen verplicht van straat kunnen worden gehaald.

IJsvorming maakte afsluiting noodzakelijk van de Roertunnel in de A73 bij Roermond in zuidelijke richting. Volgens de ANWB was er bij de tunnelbuis water omhooggekomen en bevroren waardoor het wegdek spiegelglad is geworden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had dinsdag al behoorlijk last van de winterse omstandigheden. Bijna 1500 van de geplande drieduizend examens gingen niet door. Woensdag waren de omstandigheden beter maar werden toch nog 542 examens geschrapt.

De KNVB gelaste het complete wedstrijdprogramma van het amateurvoetbal voor komend weekeinde af. De maatregel geldt voor alle districten en landelijke competities, inclusief de topklasse zaterdag en zondag, aldus de KNVB.

Ondanks de snijdende wind ging het buitenwerk in het land in sommige gevallen „gewoon” door. Zo gingen de postbodes van TNT in winterse kledij de straat op. „De postbode heeft heel goede kleding, wind- en waterdicht”, aldus een woordvoerster van TNT Post. Er zitten ook speciale handschoenen en wanten in het pakket. De bezorging verliep woensdag goed.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /TTelegraaf

01-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics