Nickerie.Net, maandag 16 mei 2011


Stagiaires vinden creatieve manieren voor visum

Paramaribo - Stagiaires vinden creatieve manieren voor visum Paramaribo - Suriname is een populaire stageplaats voor Europeanen. Veel stagiaires uit België en Nederland krijgen echter te kampen met visumproblemen. Ze komen hier met een visum voor drie maanden, terwijl ze een half jaar willen blijven. Om te vermijden dat ze uitgewezen worden, hebben deze stagiaires een manier gevonden om alsnog een nieuw visum te verkrijgen.

De oplossing voor dat probleem is eigenlijk heel logisch en eenvoudig. Wanneer de drie maanden van hun oorspronkelijke visum bijna zijn verstreken, moeten de stagiaires het land verlaten. In plaats van een duur vliegticket naar huis en weer terug, kiezen heel veel jonge mensen voor een tripje naar een van de buurlanden van Suriname.

Veel stagiaires kiezen voor een korte uitstap naar Frans-Guyana. Dan nemen ze het veer naar Saint-Laurent om er even te shoppen. In de avond nemen ze het laatste veer terug en krijgen ze zonder problemen opnieuw een stempel voor een nieuw verblijf van drie maanden in Suriname. Toch keren de laatste jaren steeds meer stagiaires met lege handen terug uit Saint-Laurent. Omdat Frans-Guyana als overzees gebied nog steeds tot Europa behoort, doen douanebeambten in Saint-Laurent moeilijker over het zogenaamde ‘hop-the-border’-systeem.

Sinds 2010 is er immers een nieuwe regel van kracht in Frans-Guyana, omdat het land een massale toestroom kende van Nederlandse stagiaires die een nieuw visum nodig hadden en die daarom even de rivier overstaken. Daarom is de controle in Saint-Laurent sterk toegenomen. Elise Martens heeft aan den lijve ondervonden hoe streng de douane in Frans-Guyana geworden is. “Ik ben hier op stage tot eind augustus. Maar ik was twee weken te laat met de aanvraag voor een langere verblijfsvergunning, daarom ben ik uiteindelijk naar Suriname afgereisd met een toeristenvisum.

Dat loopt midden mei af. Ik wilde geen risico nemen en enkele weekjes voor de uiterste datum mijn stempel gaan halen, maar dat viel me wel even tegen. Ik heb in Saint-Laurent uiteindelijk een heel verhaal moeten verzinnen om een stempel te krijgen om het land dezelfde dag weer te kunnen verlaten. Ik heb de stempel uiteindelijk wel gekregen, maar ik werd wel op de boot gezet met een waarschuwing dat ik er een volgende keer niet meer zo makkelijk mee weg zou komen.

Hier in Suriname heb ik wel zonder probleem mijn verlenging gekregen tot eind juli, maar hoe ik nu aan een stempel moet komen tot eind augustus weet ik nog niet.” Ook Jasper Landuyt werd ondervraagd bij zijn vertrek uit Frans-Guyana. “Ik heb er meteen een leuk uitje onder vrienden van gemaakt. Samen met enkele vrienden boekte ik een reisje naar Frans-Guyana om er wat rond te trekken. Maar toen de douanebeambten zagen dat mijn visum niet meer lang zou gelden, moest ik een hele reeks vragen beantwoorden over waarom ik naar Frans-Guyana was gekomen.

Gelukkig hadden we alles goed voorbereid en konden we ook alle nodige bewijzen voorleggen dat we echt op vakantie kwamen. Bij mijn vertrek uit Frans-Guyana werd ik dan ook zonder problemen uitgestempeld.” Om problemen met de douane in Saint-Laurent te omzeilen, kiezen de meeste stagiaires nu voor een oversteek naar Guyana. Omdat Guyana een onafhankelijke staat is, krijgen Europeanen bij het oversteken veel minder lastige vragen te beantwoorden. De hele procedure neemt amper enkele uurtjes in beslag. “De rit van Paramaribo naar Nickerie en terug heeft uiteindelijk meer tijd gevergd dan het afhalen van mijn stempel”, zegt de Belgische stagiaire June Schoute. “Ik blijf in Suriname tot einde mei, maar omdat ik al hier ben sinds eind januari, moest ik in april ook een nieuwe stempel halen. Ik heb me uitgebreid geïnformeerd overal en ik heb de verhalen van Frans-Guyana ook gehoord.

Daarom heb ik meteen een trip naar Guyana geregeld. Ik ben met de taxi tot in Nickerie gereden en daar heb ik de ferry genomen. Ik heb me in Guyana laten uitstempelen en een uur later stond ik alweer aan wal in Suriname. In Guyana deed niemand moeilijk, ik kreeg zonder enige uitleg te moeten geven mijn stempel en ik kon gewoon de volgende ferry terug naar Suriname nemen. De douane hier heeft mijn visum opnieuw afgestempeld en verlengd tot het einde van mijn stageperiode.” Ook de Antillen zijn een populaire bestemming voor stagiaires om een nieuwe stempel te halen. Veel Nederlanders steken even over naar Sint-Maarten, Aruba of Curaçao om een nieuw visum aan te vragen.

Zo kunnen ze bovendien hun visumaanvraag combineren met een leuke vakantie op een van de eilanden. Op Aruba en Curaçao gaat het visumaanvragen voor Nederlanders bovendien vrij makkelijk, omdat de eilanden tot het Nederlands grondgebied behoren. Anne-Lotte Van der Weij heeft haar visum ook op Aruba gehaald. “Ik wilde sowieso nog even een tripje maken naar Aruba, omdat er vrienden van me wonen.

Daarom heb ik maar meteen het nuttige aan het aangename gekoppeld en heb ik meteen opnieuw een visum aangevraagd voor Suriname. Dat ging heel vlot, alleen moest ik wel opnieuw de hele papiermolen doorlopen. Opnieuw alle formulieren invullen die ik ook in Nederland heb moeten indienen. Maar eenmaal ik dat allemaal had afgehandeld, ging het zonder problemen.”

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Culturu.com

14-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics