Nickerie.Net, zaterdag 10 december 2011


Bouterse betaalt overtocht Nederlandse getuige

Paramaribo - Geheel tegen de verwachting in is de getuige à decharge Peter van Haperen vanmorgen niet op Boxel verschenen bij de voortzetting van het 8 december moordproces tegen hoofdverdachte Desiré Bouterse. Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft tegen de Krijgsraad gezegd, dat ook hij de nodige protocollen in acht moet nemen in zijn communicatie met Bouterse, die sinds vorig jaar president van het land is en dat dat vertragend werkt. Een positief punt rondom de kosten van getuigen, die bereid zijn uit het buitenland te komen, was dat Bouterse nu de boodschap heeft gestuurd, dat de verdediging bereid is het ticket en bijkomende kosten van Van Haperen te betalen, iets wat de verdediging eerder niet graag wilde doen. Bouterse was overigens, net als bij alle eerdere zittingen, ook vandaag niet aanwezig.

Van Haperen is eerder door Kanhai geplaatst op zijn lijst van getuigen, die ontlastende verklaringen zouden kunnen afleggen bij de militaire rechter, één en ander in het voordeel van Bouterse. De verdediging stelde voor aan de rechter om een datum te bepalen en dat de verdediging van de verdachte ervoor zal zorgen, dat de getuige aanwezig is. Ondertussen is afgesproken, dat Van Haperen op 13 januari bij de volgende zitting in het proces tegen Bouterse wel ter plekke zal zijn en zal worden gehoord. Door de bereidwilligheid van de verdediging de getuige zelf over te brengen, mag het Openbaar Ministerie zich deze moeite besparen, waardoor een eventueel rechtshulpverzoek aan Nederland niet meer nodig is.

Peter van HaperenVAN HAPEREN IN DUBIO

Van Haperen is halverwege het proces, dat in 2007 begon, ineens opgedoken. Hij zette een verhaal neer, dat min of meer in lijn is met het verhaal van Bouterse, dat er beginjaren tachtig een coup werd voorbereid in het buitenland. Van Haperen zou volgens het toenmalige verzet tegen Bouterse een groot bedrag achterover hebben gedrukt toen die geloofden in zijn verhaal als officier in het Nederlands leger en schakel in het Korps Commando Troepen. Het TROS-programma Opgelicht wijdde in 2005 zelfs een uitzending aan Van Haperen, zich inmiddels presenterend als ‘fiscalist en beleggingsadviseur’, omdat hij Nederlandse bejaarden in Spanje voor tienduizenden euro’s zou hebben opgelicht. Het dubieuze curriculum vitae van Van Haperen is midden 2009 breed uitgemeten in de Nederlandse media, onder meer in het TROS-programma Opgelicht en in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/339757/2009/07/02/Nederlander-met-dubieus-verleden-helpt-Bouterse.dhtml.
In vijf maanden verdiende Van Haperen, meldt Opgelicht, 60 duizend euro, maar bracht hij het toegezegde juridisch en financieel advies nooit uit. Als de gedupeerden hun geld terugvragen, ontvlucht Van Haperen zijn huis. De 70-jarige bejaarde Mimi Snoek, die haar spaargeld van 50 duizend euro wil beleggen en aan wie door Van Haperen een hoog rendement wordt beloofd, is aan de Costa Blanca ook één van zijn slachtoffers. Ze wacht echter nog steeds op haar geld, blijkt uit de uitzending. Nu duikt dezelfde Van Haperen (60) op in Paramaribo en is hij er in zijn eentje verantwoordelijk voor, dat het 8 decemberproces tegen Bouterse is geschorst. Want de man, die tijdens de decembermoorden in 1982 (toen 15 tegenstanders van het militaire regime werden geëxecuteerd) werkzaam zou zijn geweest voor de Nederlandse militaire inlichtingendienst, wil nu dolgraag een boekje opendoen over de Haagse steun voor de vele coupplannen tegen Bouterse cum suïs.

Getuigenis

‘Ik kan u zeggen, dat de heer Bouterse groot gelijk heeft’, zei Van Haperen toentertijd in Paramaribo over het intussen 29 jaar oude verweer van oud-legerchef, dat op 8 december 1982, toen 15 prominente tegenstanders van het militaire regime werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia, écht een coup tegen hem was beraamd. Van Haperen heeft in Nederland met Bouterses advocaat Irwin Kanhai gesproken over de getuigenis die hij graag wil afleggen. Hij heeft eerder ook een verklaring afgelegd bij de rechter-commissaris. Maar het is de vraag of Bouterse, hoofdverdachte in het 8 december-proces, blij moet zijn met deze steun uit onverwachte hoek. De Nederlandse Defensie kent namenlijk helemaal geen oud-militair Peter van Haperen, zo maakte het ministerie eerder bekend nadat de PvdA in de Tweede Kamer vragen had gesteld. Van Haperen zegt, dat hij eerst zo laat pas naar buiten kwam met zijn lezing, omdat hij bang was voor zijn veiligheid. In deze zaak zouden immers al eerder mensen zijn ‘geliquideerd’.

Volgens Kanhai zei de man in Nederland tegen hem, dat hij zijn ei kwijt wilde, voordat hij zelf ook doodging. De Nederlandse oud-militair Rende van de Kamp, die als huurling onder andere vocht in Libanon en Kroatië, was in 1983 korte tijd betrokken bij de plannen van het Surinaamse verzet om Bouterse met huurlingen af te zetten. In een Surinaams eethuisje in Amsterdam-West werd Van de Kamp, die in het boek ‘Onder vreemde vlag’ verslag doet van zijn huurlingverleden, in het bijzijn van een Duitse huurling door het Surinaamse verzet voorgesteld aan Van Haperen. Deze echte huurling heeft geen hoge pet op van Van Haperen.
Mooier nog, psychiatrisch verpleegkundige en docent Henk van den Berg uit Beilen heeft ook geen al te beste ervaringen met Van Haperen. ‘Mijn ervaring met hem is, dat hij geweldig kan fantaseren’, zegt hij over zijn samenwerking in 2001 met Van Haperen, die toen onder de naam ‘Juridica’ een fiscaal-juridisch adviesbureau had in Groningen. Van Haperen zou hem toen helpen bij het opzetten van een trainingsbureau voor onder andere verpleegkundigen, die te maken hadden met patienten met schizofrenie. Van den Berg: ‘Hij zou de subsidies en de fiscaal-juridische kant van het project regelen. Maar alles wat hij toezegde, bleek helemaal niet te kloppen. Zo schermde hij met een notaris die echter, zo bleek later, helemaal van niets wist.’

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

10-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics