Nickerie.Net, woensdag 03 oktober 2012


Internationale dag van de geweldloosheid

De Verenigde Naties hebben 2 october, de geboortedag van de Indiase onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi, uitgeroepen tot Internationale Dag van de Geweldloosheid. Elk jaar worden lidlanden opgeroepen om 2 oktober op gepaste wijze te herdenken en de boodschap van geweldloosheid uit te dragen. De internationale dag van de geweldloosheid gaat voornamelijk om willekeurig geweld, tolerantie, het volledige respect voor alle mensenrechten en fundamentele vrijheden van allen, democratie en begrip voor elkaars waarden en de verspreiding hiervan.

Mahatma Gandhi (1869-1948)

Mahatma Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 als Mohandas Karamchand Gandhi te Porbandar (nabij Bombay) en is in New Delhi overleden op 30 januari 1948. Opgeleid als jurist kreeg hij voornamelijk bekendheid door het strijden voor geweldloosheid. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij als jurist bij een Indiase firma werkte. In Zuid Afrika werd hij voor het eerst geconfronteerd met rassendiscriminatie. Hij riep het volk op zich te verzetten zonder geweld te gebruiken.

Volgens Gandhi moeten het politieke doel en de politieke middelen één en hetzelfde zijn. Het middel is geweldloosheid, het doel is geweldloosheid. Deze geweldloze strijdmethode gaf hij de naam ‘Satyagraha’ wat betekent ‘vasthouden aan de waarheid’, dezelfde waarheid die hij de grondslag van alles noemde.

Hij heeft zich 21 jaar lang ingezet voor de rechten van de onder­drukten en belandde daardoor meerdere keren in de gevangenis.  In 1915 keerde Gandhi terug naar India en werd de leider van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Hij begon zijn passief verzet tegen de Britse overheersing. Zijn bijnaam 'Mahātmā' is Sanskriet voor "grote ziel".

Ook wordt Mahatma Gandhi in India vaak Bapu genoemd, dat "vader" betekent in de zin van vader van het huidige India en het Indiase volk. Mahatma Gandhi was één van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van de actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

Mahatma Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Zijn geboortedag wordt gevierd als ‘Gandhi Jayanti’, een dag waarop mensen van verschillende geloofsovertuigingen hun held herdenken. Een bekende uitspraak van Mahatma Gandhi is: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."

Mahatma Gandhi leerde mensen de filosofie van Ahimsa, die het gebruik van niet-geweld als een instrument voor vreedzame oplossingen stimuleert.

Deze filosofie is gebaseerd op drie principes:

Deze gedachtegoed van Gandhi leeft voort en is nog steeds actueel, getuige het feit dat de Verenigde Naties op 16 juni 2007 Gandhi’s geboortedag hebben uitgeroepen tot Internationale Dag van de Geweldloosheid.

Ook Nelson Mandela, Martin Luther King, Lech Walesa, om maar enkele bekenden te noemen, leerden van Mahatma Gandhi om zich in te zetten voor menselijke waardigheid, vrijheid en sociale gerechtigheid.

Daarnaast reikt de UNESCO (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) de Madanjeet Singh prijs - een mensenrechtenprijs ingesteld ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Mahatma Gandhi - uit aan  personen en organisaties die een buitengewone prestatie hebben geleverd aan de bevordering van tolerantie en geweldloosheid.

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) is meer dan een politieke organisatie en derhalve onderschrijft zij de idealen van Mahatma Gandhi en laat zich hierdoor inspireren voor de hedendaagse uitdagingen.

VHP

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ VHP

03-10-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics