Nickerie.Net, maandag 17 december 2012


Herkomst is nog steeds een rem op werk

Van de grote etnische groepen in Nederland maken Antilliaanse mannen het minste kans een baan aangeboden te krijgen door het uitzendbureau. Marokkanen hebben vrijwel evenveel kans op een uitzendbaan als autochtone Nederlanders.

© ANP. BanenBeurs in theater de Meervaart in Amsterdam, 2010.

Ook werkzoekende Surinamers en Turken hebben last van discriminatie. Autochtone vrouwen zijn veruit het meest in trek. Vrouwen zijn hoe dan ook veel geliefder bij uitzendbureaus dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar discriminatie van niet-westerlingen in de uitzendbranche.

In opdracht van het SCP legden twintig perfect Nederlands sprekende acteurs 460 bezoeken af aan uitzendbureaus, voor elke vacature gewapend met exact hetzelfde fictieve curriculum vitae. De nepsollicitanten bestonden uit tien vrouwen en tien mannen, gelijk verdeeld over vijf etnische achtergronden: Surinaams, Antilliaans, Turks, Marokkaans en autochtoon.

Script
Om zo vergelijkbaar mogelijk te zijn, ondergingen alle acteurs voor hun sollicitatie een driedaagse training - zelfs de manier waarop ze het uitzendbureau binnen liepen moest hetzelfde zijn - en volgden ze tijdens het gesprek hetzelfde script. De onderzoekers wilden op deze manier nagaan of uitzendbureaus gelijke gevallen ook gelijk behandelen.

De acteurs solliciteerden op zes uiteenlopende functies, zoals schoonmaker, callcenterwerker of assistent-bedrijfsleider. Hun cv vermeldde dat ze 22 of 23 jaar waren. Uit eerder SCP-onderzoek bleek dat werkgevers vooral een negatief beeld hebben van niet-westerse jongeren.

In de eerste fase van het onderzoek - het onlinesolliciteren - trof het SCP geen sporen van discriminatie door uitzendbureaus. Alle kandidaten maakten evenveel kans op een uitnodiging, of er nu Erdem Bayir, Dangelino Godett of Fleur Visser boven het cv stond. De uitzendbureaus selecteerden puur op de vaardigheden van de sollicitanten. Dat bleek niet het geval bij de sollicitatiegesprekken, waarin vooroordelen jegens etniciteit en geslacht een rol kunnen hebben gespeeld, schrijft het SCP.

Beoordelingen
Van de autochtone sollicitanten kreeg 44 procent werk aangeboden nadat ze op gesprek waren geweest bij het uitzendbureau. Onder niet-westerse sollicitanten was dat 28 procent, ondanks hun identieke cv's. Niet-westerse vrouwen hadden 33 procent kans op een baan, tegen 23 procent van de niet-westerse mannen. Autochtone vrouwen hadden met 50 procent de grootste kans, Antilliaanse mannen met 17 procent de kleinste.

Paradoxaal genoeg kregen Antillianen de beste beoordelingen van alle niet-westerse sollicitanten. Het SCP vroeg intercedenten van uitzendbureaus om de sollicitanten te beoordelen op leiderschap, nauwgezetheid, representativiteit en andere kwaliteiten. De Antilliaanse acteurs kregen gemiddeld het cijfer 7,5, net iets lager dan hun autochtone collega's (een 7,6), maar ruim hoger dan de 6,7 voor Marokkanen en Turken en de 6,5 voor Surinamers. Landelijk gezien is ook het beroepsniveau van Antillianen met een baan beduidend hoger dan dat van Surinamers, Turken en Marokkanen, merkt het SCP op.

De onderzoekers stellen vast dat Marokkaanse Nederlanders niet gediscrimineerd worden door uitzendbureaus. Zij hadden 39 procent kans op een baan; het verschil van 5 procent met autochtonen noemt het SCP 'niet statistisch significant'. Marokkaanse vrouwen scoorden met 45 procent hoger dan autochtone mannen (38 procent). Surinamers, Turken en Antillianen worden wel gediscrimineerd door uitzendbureaus, schrijft het SCP. Zij kregen respectievelijk in 28, 24 en 21 procent van de gevallen een baan aangeboden. Vrouwen scoorden hier 8 tot 10 procent beter dan hun mannelijke equivalenten.

Discriminerende verzoeken
Uit eerder onderzoek bleek al dat 77 procent van de uitzendbureaus bereid is verzoeken van werkgevers in te willigen om geen Turken, Marokkanen of Surinamers aan te bieden. Tegelijkertijd heeft de uitzendbranche de afgelopen tijd juist veel gedaan om het probleem terug te dringen, zegt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), die bijna tweederde van de uitzendmarkt vertegenwoordigt.

Uit de recentste ABU-steekproef blijkt dat nu nog 43 procent van de uitzendbureaus discriminerende verzoeken inwilligt. 'Nog veel te hoog, maar we zien wel dat ingezet beleid werkt', zegt ABU-directeur Aart van der Gaag. ABU benadrukt dat de uitzendbranche jaarlijks 250 duizend mensen met een allochtone achtergrond aan het werk helpt.

Volgens het SCP toont het onderzoek aan dat discriminatie niet-westerse migranten hindert op de Nederlandse arbeidsmarkt. Niet-westerse migranten waren vorig jaar vaker werkloos dan autochtone Nederlanders (13 tegen 4 procent) en hadden vaker een tijdelijk arbeidscontract (27 tegen 16 procent).

Onder jongeren zijn de verschillen nog groter: in 2011 was bijna een kwart van de niet-westerse jongeren werkloos, tegen 8 procent van de autochtone jongeren. Dit verschil kan niet volledig worden verklaard door ongelijkheid in opleiding en werkervaring, schrijft het SCP. 'Discriminatie lijkt eveneens een rol te spelen.'

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /Volkskrant

17-12-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics