Nickerie.Net, dinsdag 22 januari 2013


ICJ: Vertragingen 8 Decemberstrafproces onacceptabel

De Internationale commissie van Juristen (ICJ) vindt de vertragingen in het 8 Decemberstrafproces onacceptabel. Zij heeft vandaag haar bezorgdheid geuit over de onzekerheid en de verdere vertraging in het proces waarin president Desi Bouterse en 24 anderen worden beschuldigd van moord op dertien burgers en twee militairen in 1982.

fba63bf6eadd2481e2045a72c89d1269.jpgEveneens heeft de in Genevé, Zwitserland, gevestigde commissie haar ongenoegen uitgesproken over de aanhoudende onzekerheid over de vraag of de Amnestiewet de status van het proces zou kunnen bedreigen. De ICJ zegt dat de Surinaamse militaire rechtbank geen publieke verklaring hiervoor heeft gegeven sinds de rechters de zaak in mei 2012 besloten op te schorten.

De officier van justitie en een nog niet ingestelde Constitutioneel Hof moeten beslissen of de Amnestiewet geen inmenging in het proces tegen president Bouterse en de andere verdachten is.

Onaanvaardbaar

"Het is onaanvaardbaar dat er sinds de laatste zitting meer dan acht maanden geleden geen uitspraken over deze kwestie zijn gedaan,” zegt ICJ-secretaris-generaal Wilder Tayler. "Meer dan drie decennia is recht geweigerd en is het in ieders belang, zowel van de verdachte als de families van de slachtoffers, dat dit proces zonder verdere vertraging doorgaat.”

President Bouterse wordt ervan beschuldigd dat hij op 8 december 1982 aanwezig was in het Fort Zeelandia, waar 15 politieke tegenstanders zouden zijn geëxecuteerd. Rapporten die diverse organisaties hebben gepubliceerd, waaronder ook één uitgegeven door een ICJ-vertegenwoordiger, melden dat een aantal van de slachtoffers ook is gefolterd. Bouterse leidde in die periode een militaire regering.

Op 19 juli 2010 werd Bouterse gekozen tot president van Suriname en trad hij aan op 12 augustus 2010. Op 4 april 2012, werd ondanks protesten, de bestaande Amnestiewet van 1989 gewijzigd, waardoor president Bouterse en anderen werden gevrijwaard van de moorden die zouden hebben plaatsgevonden in 1982. Ook de Internationale Commissie van Juristen heeft in haar verslag van 29 mei 2012 opgemerkt dat er een aantal onopgeloste vragen zijn over de rechtmatigheid van de Amnestiewet.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

23-01-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics